Evb

Rehab alternativer for å leve med multippel sklerose

Lær hvordan fysisk, kan kognitiv, og tale terapi være nyttig for mennesker som lever med multippel sklerose.

Hvis du lever med multippel sklerose (MS), kan det være lurt å vurdere å ta nytte av ulike typer rehabiliterende behandling som kan hjelpe deg mer effektivt håndtere dagligdagse aktiviteter som kan bli mer vanskelig som MS utvikler seg. Du må kanskje lære hvordan å gjøre oppgaver du pleide å være i stand til å utrette lett, for eksempel grooming, gå eller snakke tydelig - eller ønsker du kanskje å lære nye ferdigheter, som å bruke teknologi til å kommunisere eller sette opp påminnelser for avtaler.

Til å begynne, vil du ønsker din lege eller andre medlemmer av din medisinske team for å evaluere hvor godt du klarer oppgavene i dagliglivet. "Vi gjør Weefim test, som måler hvor mye hjelp en pasient behov med daglige oppgaver", sier Connie Cushing, MS, PT, innleggelse fysioterapi koordinator for Children Hospital i Birmingham, AL. "Bred kategoriene omfatter områder som grooming, dressing, turgåing, ved hjelp av trapper, komme inn eller ut av [den] dusj / badekar, og kognitive problemer, for eksempel problemløsning og hukommelse." Fungerende hos voksne med multippel sklerose er målt ved hjelp av funksjonell uavhengighet tiltaket (FIM) eller en annen lignende test av evner, som ser på fysiske og kognitive (tanke, minne) ferdigheter.

Et konkret rehabiliteringsplan for multippel sklerose er basert på den enkeltes behov som er identifisert av disse testene og observasjoner, sier Cushing. Målet med attføring i MS behandlingen er å redusere uførhet og hjelpe pasientene fortsetter å leve så selvstendig som mulig med de evnene de har. Vanlige rehab anbefalinger for mennesker som lever med MS omfatter fysioterapi, tale terapi og kognitiv rehabilitering.

MS behandling: fysioterapi
Forskning har vist at fysioterapi og trening kan hjelpe folk å leve med multippel sklerose beholde sin mobilitet lenger. En studie av 98 innlagte pasienter som hadde multippel sklerose viste at de som deltok i en personlig rehabiliteringsprogram for et år opplevde mindre uførhet. Resultatene fra denne undersøkelsen tyder også på at personer med multippel sklerose som har tilgang til rehabiliteringsprogrammer kan være i stand til å bremse utviklingen av uførhet.

En fysioterapeut (PT) kan hjelpe en MS pasient gjennom hele behandlingsforløpet. PT kan fokusere på et passende treningsprogram, hjem sikkerhet, kroppsholdning, smertebehandling, stretching, gangart ledelse (walking), balanse og blære omskolering. En PT kan også hjelpe deg å lære å bruke en stokk, rullator, scooter, og / eller rullestol for mobilitet.

Fatigue er et betydelig problem for de fleste mennesker som har multippel sklerose. Av denne grunn, "i klinikken, har vi også fokus på problemløsning energisparing, noe som betyr [lære å] velge aktiviteter i løpet av dagen hvis du går gjennom en periode med smerter eller muskel svakhet", sier Cushing.

MS behandling: logopedi
Akkurat som mennesker med multippel sklerose kan miste kontrollen over noen av musklene som er involvert med motoriske bevegelser, for eksempel de som er involvert med å gå, kan de også miste kontrollen over musklene som kontrollerer tale. Tale terapi kan omskolere spesifikke muskelgrupper, som vil bidra til å gjøre talen tydeligere. Som en ekstra fordel, kan denne opplæringen også ta opp problemer en person kan være å ha med å svelge trygt, siden svelge involverer mange av de samme musklene som brukes for å snakke.

MS behandling: kognitiv rehabilitering
"[Kognitiv svikt] er sannsynligvis den største grunnen til at folk med MS permisjon arbeid, "sier Nicholas LaRocca, PhD, visepresident for helsevesenet levering og politisk forskning for den nasjonale multippel sklerose Society. Kognitive svekkelser forbundet med MS inkluderer tap av hukommelse og husker, manglende evne til å organisere tid eller komplekse oppgaver, tap av utøvende tenkning, og vanskeligheter multi-tasking.

Kognitiv rehabilitering hjelper mennesker som lever med MS å utvikle strategier som kan redusere effekten av kognitiv svikt, sier LaRocca. Kognitiv rehabilitering kan omfatte å lære å bruke en PDA (personlig digital assistent) for å angi påminnelser, eller det kan omfatte opplæring for å håndtere mer enn én oppgave på en gang.

Den nederste linjen: En kombinasjon av en eller flere av disse rehabilitering alternativene kan være effektive i å redusere uførhet forårsaket av multippel sklerose, så snakk med legen din dersom rehab ikke allerede er en del av MS behandling plan.