Evb

Redusere innendørs luftforurensning kan hjelpe administrere KOLS

Forbedre inneklima er en viktig del av administrasjon KOLS-symptomer.

Som alle med kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) vet, er kvaliteten på luften du puster kritisk - allergener og irritanter kan irritere følsomme lunger og utløse KOLS-symptomer.

Men mens du kanskje ikke klar over det, kvaliteten på luften inne din hjem kan være dårligere enn de luftkvalitet utenfor. Allergener og irritanter som for eksempel pollen, støvmidd, kjæledyr dander, og røyk fra rengjøringsmidler og maling kan bygge opp og forurenser ditt hjem. Finn ut hvordan du puster lettere i ditt hjem.

KOLS og innendørs luftforurensning: hvordan unngå utløser

Hvis du er med på å gi omsorg for en KOLS pasient, er det flere ting du kan gjøre for å forbedre kvaliteten på luften i hjemmet.

  • Bruk uparfymert produkter. Jane Whalen-Price, PT, direktør for rehabiliteringstjenester ved National Jewish Health i Denver, sier dufter trigger KOLS symptomer hos noen mennesker. Når det er et alternativ, å velge rengjøringsmidler og andre husholdningsartikler som er duft-free kan bidra til å lette din kjære ens symptomer. "Når omsorg for KOLS-pasienter, jeg aldri hadde på seg parfyme, jeg hadde uparfymert antiperspiranter," sier Kitty Lei av West Yellowstone, Mont, som var en KOLS omsorgsperson for begge hennes foreldre og hennes ektemann..
  • Unngå røyking i hjemmet. Det er viktig at folk som har KOLS lever i et røykfritt miljø. Dette betyr forbyr noen fra å røyke inne i huset.
  • Redusere kjemisk eksponering. Vanlige husholdningsprodukter, inkludert rengjøringsmidler, maling, og lakk, kan være spesielt irriterende for personer med KOLS. Prøv å gjøre renhold - eller noe annet som krever bruk av kjemiske produkter - når din kjære er ute av huset. "Vi prøver [å] fortelle folk som har KOLS å ikke bli involvert i varmen av renhold," sier Whalen-Price.
  • Holde hjemmet ventilert. Åpning vinduer og dører når det er mulig, kjører eksos fans, og installere en luft filtreringssystem er gode måter å ventilere ditt hjem og redusere mengden av allergener og irritanter som er inni.
  • Gå helt naturlig. "Jeg gikk til nesten alle naturlige rensemidler og rengjøringsmidler," sier Weary. Alle naturlige produkter er mindre sannsynlig å inneholde lunge-irriterende kjemikalier som blekemiddel og ammoniakk, men bør likevel bare brukes med god ventilasjon for å redusere sjansene for irritasjon.
  • Redusere støv. Støvmidd utløse symptomer hos noen mennesker, så hold tepper ren, regelmessig vaske sengetøy, tørke ned støv, og holde rotet til et minimum for å redusere antall støvmidd i hjemmet.

Alvorlighetsgraden av sykdommen og de faktorer som utløser symptomene varierer blant personer med KOLS. "Noen mennesker er mer følsomme [til innendørs luftforurensning] enn andre", sier Weary. "Mange av våre KOLS-pasienter har som astma komponent til sine symptomer," sier Whalen-Price, som sier at folk som har KOLS-relaterte astma symptomer er ofte mer sannsynlig å være følsom for innendørs forurensning.

Så hvis din kjære synes å være plaget når inne i hjemmet, eller finner sine symptomene forverres i visse steder i huset, ta deg tid til å undersøke om et allergen eller irriterende kan være et symptom trigger. Legen din kan gi deg tips om å redusere mengden av innendørs forurensning i hjemmet. Fjerne symptom triggere fra hjemmet kan minske din kjære ens daglige symptomer, noe som gjør ham mer komfortabel.