Evb

Radiojodterapi for problemer med skjoldbruskkjertelen

Skjoldbruskkjertelen trenger jod fra blodet til å fungere skikkelig. Når funksjon i skjoldbruskkjertelen trenger å bli forsinket eller stoppet på grunn av en overaktiv skjoldbruskkjertel, er radioaktivt jod ett alternativ behandling.

Graves 'sykdom, en autoimmun sykdom som påvirker skjoldbruskkjertelen, er en årsak til hypertyreose som kan lykkes behandles med radiojodterapi.

Hvordan radiojodterapi fungerer
For å fungere ordentlig og produsere nødvendig skjoldbruskkjertel hormon for kroppen, krever skjoldbruskkjertelen jod, et sporstoff som finnes i salt tilsatt jod og enkelte matvarer. Skjoldbruskkjertelen trekker jod ut av blodet mer enn alle andre vev i kroppen. Når hypertyreose utvikler og radiojodterapi er bestilt, leger administrere radioaktivt jod, som skjoldbruskkjertelen trekker i fra blodet sammen med vanlig jod. Radioaktivt materiale da ødelegger sakte cellene i skjoldbruskkjertelen, redusere sin produksjon av thyroid hormon.

I tillegg til problemer med skjoldbruskkjertelen som overaktiv skjoldbruskkjertel og Graves 'sykdom, kan radiojodterapi også bli anbefalt som et behandlingsalternativ for personer med kreft i skjoldbruskkjertelen. Som oftest vil skjoldbruskkjertelen først være helt eller delvis fjernet under operasjonen. Radiojod kan da bli gitt for å sikre at gjenværende cancerous skjoldbrusk cellene er ødelagt.

Den radiojodterapi prosedyre
Radiojodterapi involverer flere trinn: Først pasienten svelger en kapsel eller en væske som inneholder radioaktivt jod. Når radioaktivt jod kommer inn i blodet, begynner skjoldbruskkjertelen å absorbere materialet fra blodet. Radioaktivt materiale kan finnes i skjoldbruskkjertelen i flere måneder før en bedring i symptomer er lagt merke til. Effektiv behandling av hypertyreose skjer vanligvis i løpet av tre til seks måneder etter at radiojod behandling gis.

Radiojodkinetikk effektivitet og bivirkninger
Endokrinologer, leger som er spesialister i behandling av tilstander som påvirker hormon-produserende kjertler, vurdere radioiodine å være en svært effektiv behandling for hypertyreose. I tillegg er det forbundet med relativt få kjente risikoer eller bivirkninger.

Til forskjell fra kjemoterapi eller ekstern strålebehandling brukes til å behandle kreft i skjoldbruskkjertelen, betyr radiojodterapi ikke utsettes resten av kroppen til så mye av skadelig materiale siden det meste av den kommer inn i skjoldbruskkjertelen direkte. Noe radioaktivt jod som gjenstår etter skjoldbruskkjertelen behandler det utskilles fra kroppen gjennom urin og andre væsker.

Generelt, de fleste ikke opplever ubehagelig eller smertefullt bivirkninger fra radiojod behandling. Likevel, kvalme, tørr munn, hals ømhet, og endringer i smak er mulig.

Graviditet og radiojod behandling
Radioaktivt jod terapi kan påvirke fruktbarheten og skade fosteret. Hvis du planlegger å bli foreldre når som helst snart - enten du er mor-eller far-å-være - snakke med legen din om når det er trygt å prøve å bli gravid etter radiojodterapi. Du vil sannsynligvis må vente minst seks måneder før du trygt kan forsøke graviditet. I tillegg er amming ikke et alternativ under eller kort tid etter at radiojod behandling. Radiojod kan passere fra mor til barn gjennom morsmelk og senere skade barnets skjoldbruskkjertelen.

Langsiktige effekter av radiojodterapi
Den viktigste langsiktige bivirkning av radiojodterapi er aktiv skjoldbruskkjertel, eller hypotyreose. Andre behandlingsalternativer for hypertyreose og kreft i skjoldbruskkjertelen, som kirurgisk fjerning av skjoldbruskkjertelen, kan også føre til hypotyreose.

I månedene etter radioaktivt jod behandling kan skjoldbruskkjertelen ble fullstendig utryddet, forlater kroppen uten nok hormoner for å regulere forbrenningen. Heldigvis er skjoldbrusk lett behandles og kontrolleres med medisiner. Kunstige hormoner kan gis i tablettform for å erstatte de hormoner i skjoldbruskkjertelen brukes til å gjøre.

I noen tilfeller har radiojodterapi blitt assosiert med en høyere langsiktig risiko for leukemi, kreft eller blod. Forskning på dette problemet har vært blandet, men, og det er ikke helt klart om radioaktivt jod terapi spiller en rolle i nivået av kreftrisiko.

Svelge en radioaktiv pille kan virke litt skremmende, men radiojodterapi er en effektiv, brukte behandling for overaktiv skjoldbruskkjertel. Komme informert og snakke med legen din om alle dine behandlingstilbud vil hjelpe deg å avgjøre om radiojodterapi er det beste valget for deg.