Evb

Pustuløs psoriasis: det grunnleggende

Pustuløs psoriasis er en sjelden type psoriasis som pustler, eller pus-fylt blemmer, form på flassende hud, og det noen ganger krever øyeblikkelig behandling.

Psoriasis er en autoimmun lidelse som fører til at huden til å skalere og bli betent. I noen tilfeller utvikles blemmer som er fylt med hvite puss og omgitt av rødlig hud. Denne type psoriasis er kjent som pustuløse form.

Pustuløse form er en av de mer sjeldne typer av psoriasis, som representerer bare omtrent 1.7 prosent av tilfellene. Det er vanligvis sett hos voksne over 50 år og kan generaliseres (vises over hele kroppen) eller lokaliserte (forekommer bare på håndflatene og fotsålene, for eksempel). Mens begge kjønn kan få generalisert pustuløs psoriasis like, tenderer lokaliserte typen til å påvirke kvinner mer.

Pustuløs psoriasis symptomer

Pustuløs psoriasis oppstår ofte i sykluser, med den berørte huden blir rød og betent like før byller og skalering vises. Psoriasis pustler består av hvite blodlegemer, som kalles T-celler, som er de skyldige bak psoriasis, en feilaktig immunrespons får dem til å bli overaktiv, spørre betennelse og rask omsetning av hudceller.

Triggere som kan kvalifisere pustular psoriasis symptomer inkluderer:

 • Medisiner, slik som penicillin, litium, og salisylater
 • Ultrafiolett lys
 • Graviditet
 • Steroider
 • Infeksjon
 • Irriterer aktuelle medisiner
 • Stress
 • Eksponering for kjemikalier
 • Plutselig seponering av steroider eller medikamentell behandling

Typer av pustuløs psoriasis

Denne typen psoriasis har tre undergrupper, med symptomer som varierer avhengig av plasseringen av utbrudd:

 • Palmoplantar pustulosis. Palmoplantar pustulosis forårsaker psoriasis pustler å danne på håndflatene og fotsålene, som oftest langs bunnen av tommelen og sidene av hælene. Den pustler form som pigger på toppen av rød hud plaketter, og deretter blir brune, skrelle, og skorpe over.
 • Acropustulosis. Denne subtype fører til dannelse av hud lesjoner på fingertuppene. Forandringene noen ganger oppstå på tærne også. Denne typen pustuløs psoriasis er smertefullt og bokser deformere neglene. I alvorlige tilfeller kan det føre bein deformasjon.
 • Von Zumbusch. Denne typen har en tendens til å dukke opp brått, med utbredte områder av huden blir rødlig, smertefull og sår. Psoriasis pustler vises i løpet av timer. I løpet av de neste ett til to dager pustler tørr og etterlater huden med en blank, glasert utseende. Dette er en potensielt livstruende form for pustuløs psoriasis, assosiert med feber, frysninger, dehydrering, anemi, svakhet, alvorlig kløe, muskelsvakhet, og rask puls. Hvis du har disse symptomene, må du søke legehjelp umiddelbart.

Pustuløs psoriasis behandlingstilbud

Behandlinger for pustuløs psoriasis ofte er skreddersydd for å passe hver enkelt pasients spesielle symptomer. Generalisert (Von Zumbusch) pustuløs psoriasis krever intravenøs væske for å unngå dehydrering, samt behandling med systemiske psoriasis medisiner som Soriatane (acitretin), metotreksat, oral PUVA (photochemotherapy), ciklosporin, og TNF-alfa-blokkere. Orale steroider blir noen ganger brukt på pasienter som ikke responderer på annen behandling, men denne tilnærmingen er kontroversielt siden plutselige tilbaketrekning fra steroid terapi kan føre til Von Zumbusch.

Lokalisert pustuløs psoriasis, som palmoplantar pustulosis, blir ofte behandlet først med aktuelle medisiner som kortikosteroider, retinoider og Dovonex (calcipotriene). Hvis det viser seg sta, kan leger da ty til en av de systemiske medikamenter som er nevnt ovenfor. Acropustulosis er vanligvis den vanskeligste formen for pustuløs psoriasis å behandle. Både aktuelle og systemisk medisiner brukes, med systemics hjelpe noen å fjerne psoriasis lesjoner og helbrede skadede negler.