Evb

Pusteteknikker for KOLS-pasienter

To spesifikke pusteteknikker kan lette kortpustethet hos KOLS-pasienter.

Kortpustethet er et vanlig symptom for personer med kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS), men arbeider med en terapeut til å hovedsaklig omskolere måten du puster kan gi lindring. To pusteteknikker spesielt, snurpet-leppe puste og puste med magen, er spesielt gunstig for personer med KOLS.

"KOLS-pasienter begynne å lære pusteteknikker med en terapeut, enten en ergoterapeut eller en fysioterapeut," sier Phyllis Dibbern, PT, en fysioterapeut med mer enn 30 års erfaring i lunge rehabilitering ved National Jewish Health i Denver.

Din terapeut vil arbeide med å "omskolere" deg på den måten du puster.

Snurpet-leppe puste for KOLS
Snurpet-leppe puste er i utgangspunktet puste inn gjennom nesen og ut gjennom snurpet leppene. Denne teknikken er spesielt nyttig når kortpustethet blusser opp, og når du trener.

Når du har kols, kan svakheter i luftveiene føre dem til å kollapse når du puster ut, forlater luft fanget i lungene. Dette fanget luft er det som fører til kortpustethet. Når du puster ut med leppene snurpet, er det økt motstand i luftveiene, noe som hjelper dem å holde åpent under utånding.

Praktisere denne teknikken ved å puste gjennom nesen, og pass på å holde munnen lukket. Deretter vesken leppene og puster sakte i minst dobbelt så mye tid som inhalerer din. Gjør dette tvinger deg til å bruke de riktige puste muskler og sikrer at du puster ut så mye luft som mulig, slik at det ikke blir fanget i lungene. Med mindre luft fanget i lungene, vil mer oksygen kunne komme inn i blodet.

Puste med magen for KOLS
Puste med magen er en pusteøvelse som bidrar til å styrke din mellomgulvet, som er den viktigste muskelen brukes i puste. Mellomgulvet er plassert under lungene og hjelper deg utvise luft fra lungene når du puster ut. Når luften blir fanget i luftveiene hos KOLS-pasienter, har mellomgulvet problemer med å fungere skikkelig, og til slutt blir mindre nyttig.

Det første trinnet i å lære å puste med magen er å bli mer bevisst på de musklene du bruker når du puster slik at du kan bruke blender mer. "Noen ganger vil vi starte [med] KOLS-pasienter liggende på ryggen, slik at de vil føle deres membran bevegelse," sier Dibbern.

Du kan øve puste med magen, ved å ligge på ryggen og plassere en hånd på den øvre delen av brystet, og den andre på magen. Mens du inhalerer gjennom nesen, utvide og presse ut magemusklene slik at brystet beveger seg ikke ut. Når du puster ut, gjøre det gjennom kniper leppene og kontrakt magemusklene. Etter at du har trent denne teknikken regelmessig, vil du automatisk begynne å bruke pessar mer. Målet er å bruke puste med magen kontinuerlig. Hvis du praktiserer puste med magen regelmessig, vil din mellomgulvet begynner å fungere bedre, og pusten blir bedre.

KOLS puster: teknikker for hverdagen
Dibbern sier at hun alltid har hennes KOLS pasienter praksis pusteteknikk mens du gjør aktiviteter. På den måten vil de bli vant til å bruke disse teknikkene rundt huset og i deres hverdag.

Øvelse gjør mester: Jo mer du disse pusteteknikker, jo mer naturlig vil de begynne å føle og jo lettere din pust vil bli.