Evb

PTSD og selvmordsrisiko

Fordi sinne og depresjon forbundet med PTSD kan øke risikoen for selvmord, bør både pasienter og omsorgspersoner vær svært oppmerksom på visse atferd.

Post-traumatisk stresslidelse, eller PTSD, er en type angst lidelse som skyldes opplever eller vitne til en traumatisk hendelse, for eksempel et voldelig angrep, ødeleggende bilulykke, eller naturkatastrofe. PTSD kan være svært alvorlig, og mennesker med lidelse er en økt risiko for selvmord.

PTSD: forstå selvmord lenke

"PTSD har en rekke symptomer, inkludert visse fysiologiske responser," sier Martin N. Seif, PhD, en klinisk psykolog i New York City og Greenwich, Connecticut Personer med PTSD ofte opplever forstyrrende minner om den traumatiske hendelsen og har levende flashbacks og mareritt. Som et resultat, kan de ofte er irritabel og på kanten.

Personer med PTSD har "en vanlig reaksjon på en unormal hendelse Det er en effektfull hendelse som ikke passer innenfor normale vanlige livshendelser -. Det knekker sitt syn på verden," Seif forklarer. "De tre følelser preget av PTSD er skyldfølelse, angst og sinne."

"Folk som har blitt traumatiserte generelt gå inn i et skall," bemerker Seif. De forekommer ofte synlig trukket tilbake og deprimert. Ikke overraskende, folk som blir sosialt isolert er spesielt utsatt for selvmord.

Det er også potensial for sinne forbundet med PTSD til å utvikle seg til full blåst raseri, bemerker Seif, og legger til at når det skjer, den lidende "kan skade [seg] eller en annen person." Personer med andre angstlidelser, Seif sier, kan frykte skade andre eller seg selv, men de sjelden gjør - de er veldig kontrollert. Personer med PTSD, men er mindre i stand til å ha kontroll over sine handlinger.

Denne tendensen til å handle gjør forhastet personer med PTSD mer utsatt for selvmord. Andre faktorer som kan bidra til at risikoen er:

 • Samtidig eksisterende depresjon i tillegg til de angst disse symptomene kan være knyttet til større risiko for selvmord.
 • Folk som undertrykker stresset i stedet for å håndtere negative følelser kan være mer sannsynlig å begå selvmord.
 • Hyppige, levende flashbacks som forstyrrer dag-til-dag fungerer kan disponere personer med PTSD til selvmord.
 • Alvorlige angst-relaterte symptomer som irritabilitet, nervøsitet og uro kan indikere en større selvmordsrisiko.
 • Andre psykiske tilstander kan forverres PTSD og oppmuntre suicidale tendenser.

PTSD: hvordan du sikrer deg selv

Ifølge Seif, vil de fleste med PTSD nytte av psykoterapi. Du best kan håndtere symptomene:

 • Søke behandling. Snakk med legen din eller en terapeut og finne ut alt du kan gjøre for å behandle PTSD og holde symptomene dine forverres.
 • Finn måter å lindre stress. Trening og avslapping teknikker er gode metoder for å takle stress. Nyt så mange lystbetonte aktiviteter som du kan med folk som du kan stole på for støtte.
 • Sette oppnåelige mål. Stedet for å bli overveldet, ta prosjekter og ansvar ett skritt om gangen. Sett deg små mål som du kan møte lettere.
 • Snakke åpent med sine kjære. Dine venner og familie er der for deg, så ikke nøl med å snakke med dem om hva du tenker og føler.

PTSD: hva omsorgspersoner kan gjøre

Pleiere må innse PTSD symptomer, spesielt tegn på følelsesmessig tilbaketrekning. "Jo mer trukket folk blir, jo mer du trenger å se fordi når de frigi, er at når vold kan skje", sier Seif.

For å hjelpe en kjær med PTSD, en omsorgsperson kan:

 • Bli utdannet. Finn ut alt du kan om PTSD, inkludert spesifikke symptomer og behandling.
 • Hør. Vær der fysisk og følelsesmessig for din kjære. Gi råd når det er bedt om, eller bare lytte hvis det er det som trengs. Vær tålmodig, oppmuntrende og støttende.
 • Vær positiv. Hold minner din kjære at denne tilstanden kan administreres og behandles effektivt. Prøve å hjelpe din kjære forbli fokusert på fremtiden.
 • Vær oppmerksom. Vær oppmerksom på mennesker, steder og situasjoner som kan utløse en PTSD flashback. Observere din kjære en atferd, overvåke eventuelle endringer, og oppsøke profesjonell hjelp når det trengs.

En traumatisk hendelse kan overvelde sinnet og kroppen, som fører til depresjon og selvmordstanker. Heldigvis, med behandling og støtte fra venner og familie, kan personer med PTSD gå videre og leve et lykkelig og meningsfylte liv.