Evb

Psykose og bipolar lidelse

Noen mennesker med bipolar lidelse som opplever episoder av mani kan også ha psykotiske symptomer som vrangforestillinger og paranoia.

Personer med bipolar lidelse kan ha mange forskjellige symptomer, inkludert depresjon, glede, hyperseksualitet, og selv psykotiske symptomer som vrangforestillinger eller paranoia. Disse er alle symptomer på en betingelse - ikke atskilte forhold at en person har å forholde seg til.

Bipolar lidelse gjør sinnet swing mellom ulike tanker og følelser, så det er vanskelig å vite hva du kan forvente. Men hvis medisinering og terapi kan behandle bipolar lidelse, psykotiske symptomer bo under kontroll, også.

Psykotiske symptomer oppstår oftest i løpet av maniske episoder, sier Adele C. Viguera, MD, en psykiater og førsteamanuensis direktør for perinatal og reproduktive psykiatri program ved Cleveland Clinic i Ohio. Men folk kan også oppleve psykotiske symptomer under episoder av depresjon.

Vanligvis "pasienter er innlagt på sykehus hvis de har psykotiske symptomer," sier Dr. Viguera. De kan ha "grandiose vrangforestillinger - tror de er Kristus eller de har krefter Eller, at de har en spesiell tilknytning til universet og de kan føle folks smerte.".

"Du ser at typisk i mani," sier Viguera, men "folk kan være så deprimert at de kan være psychotically deprimert. Det skjer [mer] ofte med mani [enn med] depresjon." Folk kan virke som de er ute av kontakt med virkeligheten - og står i fare for å skade seg selv.

Behandling av psykotiske symptomer

Viguera sier folk opplever psykose umiddelbart motta antipsykotiske medisiner og en stemning stabilisator. "Vanligvis er det for den akutte periode - når de er bedre fra at akutt episode, vil vi vanligvis tar dem ut av det," sier Viguera, selv om noen av disse medikamentene kan også brukes som en vedlikeholdsbehandling.

Eksempler på antipsykotika inkluderer olanzapin (Zyprexa) - vanligvis gitt sammen med antidepressiva medisiner - quetiapin (Seroquel), og risperidon (Risperdal). Stemningsstabiliserende inkluderer litium og krampestillende divalproex natrium (Depakote).

De antipsykotika og stemningsstabiliserende vil stoppe psykose og holde den fra å komme tilbake, sier Viguera. Terapi, i tillegg til medisiner, er effektiv i å håndtere psykotiske symptomer og bipolar lidelse.

Personer med bipolar lidelse er "ikke kronisk psykotisk," Viguera sier. Regelmessig oppfølging med lege er viktig for å håndtere psykotiske symptomer og bipolar lidelse i seg selv, slik at eventuelle gjentatte episoder kan bli oppdaget og stoppet raskt.

Psykose: hvordan familie og omsorgspersoner kan hjelpe

Bipolar lidelse er en sykdom som krever en langsiktig satsing på velvære, etterlevelse til behandling og overvåking. Du trenger ikke ta en pille, og det bare går unna. Selv om symptomene kan være godt forvaltet, er det viktig å holde et øye med dem for å se om bipolar lidelse symptomer begynner å poppe opp igjen.

"Det er en slags sykdom som trenger konstant årvåkenhet og et godt samarbeid med legen din," sier Viguera. "Pasienter med bipolar lidelse definitivt ha nytte av tett oppfølging, selv om de er godt."

Og omsorgspersoner, venner og familiemedlemmer kan være en stor hjelp i å holde en kjær med bipolar lidelse på sporet. Minner din kjære om å ta sine medisiner, noe som gjør at avtaler (herunder rådgivning økter) er holdt, og oppmuntre sunne vaner er alle viktige oppgaver for omsorgspersoner og venner.

Bipolar lidelse er ikke noe som kan eller bør forvaltes alene. Den enkelte med bipolar lidelse trenger hjelp til å holde deg på sporet, og til å oppdage symptomer på at han ikke kan være i stand til å legge merke til. Familien kan være en stor hjelp i overvåking symptomer, og la legen få vite om eventuelle endringer eller mistenkelige tegn på en forestående episode. De tidligere skiltene blir tatt, jo bedre mulighet til å hindre en episode og holde symptomene under kontroll.