Evb

Psoriasisartritt 101

Omtrent en million europeere som har psoriasis antas å ha et beslektet felles tilstand som kalles psoriasisartritt

Omtrent en million europeere som har psoriasis antas å ha et beslektet felles tilstand som kalles psoriasisartritt

Hva er psoriasisartritt?

Psoriasisartritt er en mild til alvorlig felles tilstand som rammer rundt en million av de rundt seks millioner europeere som har psoriasis, en kronisk hudsykdom karakterisert ved flekker av røde, kløende og flassende hud. Symptomer på psoriasisartritt kan variere fra mild til alvorlig, og er ofte behandlet med medikamenter for å redusere smerte og forhindre leddskader.

Hva som forårsaker psoriasis artritt?

Medisinske forskere vet ikke nøyaktig hva som forårsaker psoriasis artritt, selv om både genetiske og miljømessige faktorer antas å spille en rolle. Tilstanden går i enkelte familier, og mennesker hvis negler er pitted, tykk, eller feil ved psoriasis synes å være mer utsatt. Andre triggere inkluderer virus-og bakterieinfeksjoner, allergiske reaksjoner, og hudskader fra solen eller fra sterke kjemikalier.

Symptomer på psoriasisartritt

Symptomer på psoriasisartritt inkluderer symptomer på både leddgikt og psoriasis, for eksempel leddsmerter og hevelse, hudskader og spiker abnormiteter. I tillegg kan psoriatisk artritt påvirke ett felles eller flere ledd i hele kroppen, forårsaker varierende grader av smerte og hevelse.

 • Den mildeste form av psoriatisk artritt, kalles asymmetrisk, påvirker et lite antall ledd på hver side av kroppen.
 • Symmetrisk psoriatisk artritt påvirker vanligvis fire eller flere av de samme leddene på hver side av kroppen. Ofte forvekslet med revmatoid artritt, pleier det å være ledsaget av alvorlig psoriasis og kan forårsake alvorlige leddskader over tid.
 • En mindre vanlig variant slår tips av fingre og tær og kalles distale interfalangealledd felles dominerende, eller DIP. Psoriasis-relaterte spiker problemer er et karakteristisk for DIP og kan hjelpe legen utelukke artrose.
 • Hvis du har stivhet i nakken, korsryggen eller iliosakralledd - som forbinder ryggraden til bekkenet - du kan ha spondylitt. Denne typen psoriatric leddgikt kan forveksles med Bekhterevs sykdom, som påvirker hele ryggraden og ikke eksistere ikke med psoriasis.

Komplikasjoner av psoriasisartritt

Psoriasisartritt er en kronisk tilstand, men i mange tilfeller effektene er ganske mild, forårsaker ubehag i bare et begrenset antall ledd. I mer alvorlige tilfeller kan psoriasisartritt bli svært smertefullt og til og med ødeleggende. Komplikasjoner inkludere forhøyet risiko for bakterielle infeksjoner i huden påvirkes av psoriasis, men ytterligere komplikasjoner kan variere fra stivhet og smerte til potensielt skjemmende og invalidiserende felles erosjon.

Diagnostisering psoriasisartritt

Psoriatisk artritt ikke er diagnostisert på basis av en enkelt test. Legen din kan kjøre flere tester for å utelukke andre tilstander, som for eksempel revmatoid artritt, gikt, og Reiters syndrom, som produserer lignende symptomer. Tester kan omfatte:

 • X-stråler for å overvåke leddene for endringer som er spesifikke for psoriasisartritt
 • Sed rente blodprøve for å bestemme din senkning og hvorvidt betennelse som foregår; en forhøyet sed rente kan tyde på mange former for leddgikt samt revmatiske sykdommer
 • Leddvæske test for å utelukke gikt; legen ekstraherer en liten mengde felles væske og har det analysert
 • Revmatoid faktor test for å utelukke revmatoid artritt, revmatoid faktor antistoff ikke dukker opp i blodet hos mennesker med psoriasis artritt

Behandling av psoriasisartritt

Når diagnosen, psoriatisk artritt kan behandles på en rekke måter for å redusere smerte og forhindre eller forsinke leddskader:

 • NSAIDs: Hvis saken er mild, kan du få lindring fra felles ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler (NSAIDs), som aspirin og ibuprofen. Sterkere doser av narkotika er tilgjengelig via resept. Disse stoffene kan irritere magen, men øker risikoen for magesår og gastrointestinal blødning.
 • Cox-2-hemmere: Noen mennesker trenger mer smertelindring eller ikke kan tolerere bivirkningene av NSAIDs. I slike tilfeller kan en lege forskrive COX-2-hemmere - som celecoxib (Celebrex). Disse stoffene er mindre sannsynlig å irritere magen, men studier tyder på at de kan øke risikoen for hjerteinfarkt og hjerneslag, så sørg for å diskutere diett med legen din.
 • DMARDs: sykdomsmodifiserende antirevmatiske legemidler eller DMARDs, brukes til å bremse leddskader. De inkluderer metotreksat, sulfasalazin (Azulfidine), gull salter og malaria medikamenter som hydroxychloroquine (Plaquenil). De kan være langsom-fungerende, så du må kanskje ta piller for uker eller måneder før du får en følelse av hvorvidt de hjelper. Leger kan også foreskrive antirejection stoffer som azatioprin (Imuran) og ciklosporin (Neoral eller Sandimmune) for å holde altfor aktiv immunsystem fra å angripe friske celler. Men vær klar over at disse stoffene sette deg på et høyere risiko for alvorlig infeksjon, de kan også forårsake lever-og nyreskader.
 • TNF-hemmere: etanercept (Enbrel), infliximab (Remicade), og adalimumab (Humira) er målrettet anti-inflammatoriske legemidler kjent som tumor nekrose faktor (TNF) hemmere. Disse nyere medikamenter kan gjøre deg mer utsatt for alvorlige og potensielt dødelige infeksjoner. De kan også øke risikoen for å utvikle lymfom og andre typer kreft.
 • Kortikosteroider: Disse steroider blir ofte brukt til å redusere betennelse og utsette leddskader, men de er ikke et alternativ for langsiktig bruk, fordi de kan føre til osteoporose, øke blodtrykket, og svekke immunforsvaret.
 • Egenomsorg: Du kan oppleve positive resultater når de er riktig administrere din egen tilstand. Ta initiativ til å trene regelmessig, spise sunt, opprettholde en passende vekt, holde stressnivået nede, lette på å belaste leddene, svare på leddsmerter med varme-og kjøleelementer, og ta det med ro når symptomer på betennelse er konstituert.