Evb

Psoriasis knyttet til klynge av sykdommer som kalles metabolsk syndrom

Å ha psoriasis betyr at du er mer sannsynlig å utvikle andre alvorlige lidelser, men du kan iverksette tiltak for å redusere risikoen.

Medisinske spesialister vet at psoriasis er assosiert med andre lidelser som faller inn under paraplyen begrepet "metabolsk syndrom".

Flere helseorganisasjoner bruker varierende definisjoner for diagnostisering av metabolsk syndrom, men i henhold til retningslinjer utarbeidet av National Cholesterol Education Program, med endringer av European Heart Association, du har metabolsk syndrom hvis du har tre eller flere av disse egenskapene:

  • Fedme: en midje størrelse større enn 35 inches for kvinner og 40 inches for menn. Visse genetiske risikofaktorer, som for eksempel å ha en familiehistorie med diabetes eller å være av asiatisk avstamning, senke livvidde grense: Hvis du har en av disse genetiske risikofaktorer, midje størrelse grenser er 31-35 inches for kvinner og 37-39 tommer for menn.
  • Unormale kolesterolnivået i blodet: enten forhøyet triglyserider (en type fett i blodet) eller lave nivåer av HDL (det "gode kolesterolet")
  • Høyt blodtrykk
  • Diabetes eller insulinresistens

Metabolsk syndrom har blitt anslått til å påvirke opp til 24 prosent av voksne i Europa, med høyest forekomst hos personer i alderen 60 til 69.. En 2009 studie viste at høyere alder, så vel som større alvorlighetsgrad og overflaten av legemet er dekket av psoriasis ble assosiert med økt sannsynlighet for å ha metabolsk syndrom, mens lengden på tiden en pasient har hatt psoriasis og typen av sykdommen ikke påvirke risikoen.

Som en kronisk betennelsestilstand, bidrar psoriasis til økt risiko for å utvikle metabolsk syndrom, ifølge Dr. M. Alan MTast, leder av psoriasis forskning enhet av Baylor Research Institute ved Baylor University Medical Center i Dallas.

MTast medforfatter av en studie, "Psoriasis og metabolsk syndrom", publisert i juni 2008 Journal of Drugs i Dermatology. Studien fant at personer med metabolsk syndrom var opp til to og en halv ganger mer sannsynlighet for å utvikle koronar hjertesykdom i løpet av en 11-års oppfølgingsperiode enn de som ikke har metabolsk syndrom. Risikoen øker når pasienter anskaffe flere sykdommer som er forbundet med metabolsk syndrom.

I tillegg fant studien at personer med metabolsk syndrom har en høyere risiko for å dø av hjerteinfarkt eller hjerte-og karsykdommer.

MLegg og hans medforfattere anbefaler at pasienter med psoriasis bør evalueres for risikofaktorer for metabolsk syndrom og gitt riktig behandling, om nødvendig. Videre studier er nødvendig for å avgjøre om narkotika, for eksempel såkalte TNF-hemmere som noen ganger er foreskrevet for psoriasis behandling, kan også forbedre forbundet metabolsk syndrom eller kardiovaskulær risiko.

Hva du kan gjøre

Du kan gjøre noe med risikoen for metabolsk syndrom og dens komplikasjoner som diabetes, hjerneslag og hjertesykdom. Start med å gjøre disse endringer i livsstil, som anbefalt av Mayo Clinic:

  • Gå ned i vekt. Miste så lite som 5 prosent til 10 prosent av kroppsvekten din kan redusere insulin nivåer og blodtrykk, og redusere risikoen for diabetes.
  • Trening. Leger anbefaler å få 30 til 60 minutter med moderat intensitet trening, for eksempel rask gange, hver dag.
  • Slutte å røyke. Røyking øker insulinresistens og forverrer de helsemessige konsekvensene av metabolsk syndrom.
  • Spis fiberrik mat. Sørg for at du inkluderer hele korn, bønner, frukt og grønnsaker i din dagligvarebutikk handlevogn. Disse elementene er pakket med kostfiber, noe som kan senke insulinnivået.