Evb

Psoriasis behandling: teamet tilnærming

Psoriasis behandling kan kreve mer enn besøk til en hudlege. Sørg for å montere riktig medisinsk team til å få all den hjelpen du trenger.

Psoriasis er ikke teknisk sett en hud lidelse - det er en autoimmun lidelse som vises på huden - så selv om det ser ut som det tar sin tyngste toll på overflaten av kroppen din, se en hudlege sannsynligvis ikke er nok til å behandle din tilstand. Mest sannsynlig vil du også trenger å konsultere andre medisinske spesialister for å løse de mange måter som psoriasis kan påvirke deg.

Rollen til hudlege i behandling av psoriasis

Nøkkelen profesjonelle på din psoriasis behandling team vil være en hudlege. Alle hudleger er opplært til å gi omsorg for hudsykdommer, men mens noen hudleger behandle pasienter med en rekke forhold, andre begrense deres spesialitet fokus til en bestemt tilstand, for eksempel psoriasis. Som et resultat, kan nivået av psoriasis kompetanse varierer fra hudlege til hudlege, avhengig av om de holde tritt med den nyeste forskningen og den stadig voksende liste over behandlingstilbud.

Hvis du ikke allerede har en hudlege, kan du få en henvisning til en kvalifisert praktiserende lege i ditt område fra din primære omsorg lege eller søk Finn en lege. Eller du kan kontakte en psoriasis advocacy gruppe, som for eksempel National Psoriasis Foundation, som opprettholder en psoriasis lege katalog.

Rollen som den primære omsorg lege

I noen milde til moderate tilfeller av psoriasis, kan din primære omsorg lege, indremedisiner, eller familie lege kunne administrere din behandling med topikale kortikosteroider, kull tjære, eller en av de aktuelle kremer, som calcipotriene. Imidlertid kan en primær omsorg lege ikke være up-to-date på den nyeste psoriasis forskning og behandlingstilbud, og hvis kontrollen blir vanskelig eller hvis psoriasis blir utbredt, bør legen din henvise deg til en hudlege.

Din fastlege kan fortsatt være et verdifullt medlem av teamet ved å hjelpe deg å opprettholde din generelle helse og ser etter andre helsemessige problemer som kan påvirke eller gi fra psoriasis - en viktig del av å håndtere tilstanden.

Rollen som en sykepleier utøveren i behandling av psoriasis

Som en primær omsorg lege, kan en sykepleier utøveren behandle mild til moderat psoriasis, og vil kjenne igjen når du bør henvises til en hudlege. I mange praksis, sykepleier utøvere spille en verdifull støttespiller ved å gi utdanning og informasjon om de nyeste behandlinger, sykdom ledelse og rådgivning - funksjoner som en travel lege ikke kan ha tid til.

Rollen som en mental helse rådgiver i behandling av psoriasis

Psoriasis kan ta en toll på en person følelsesmessig så vel som fysisk. I løpet av fakkel-ups, kan du bli flau eller deprimert, og din selvfølelse kan ta juling. Økter med en rådgiver, psykiater eller psykolog kan hjelpe deg å overvinne de negative følelsene. Eller du kan ta del i gruppe terapi eller en støttegruppe med andre mennesker med psoriasis som kan føle med situasjonen din.

I noen tilfeller bidrar ikke-psoriasis stress til psoriasis flare-ups. I så fall kan det være lurt å gjøre en avtale med en mental helse ekspert for å utforske noen av disse dypere spørsmål og lære stress-kontroll teknikker, for eksempel meditasjon eller yoga. Om nødvendig, kan en psykiater foreskrive medisiner for å hjelpe deg å takle, noe som kan redusere psoriasis fakkel.

Rollen til ernæringsfysiolog

Det er ingen sikker-brann anti-psoriasis diett, men en rekke spesielle dietter har vært vellykket i å hjelpe noen pasienter kontrollere sin psoriasis, inkludert ris kosthold, kalkun kosthold, lav-protein diett, og sulteforing. En ernæringsfysiolog kan hjelpe deg å sortere ut disse alternativene og krav om kosttilskudd og psoriasis.

Selv om du ikke er interessert i å prøve en spesialisert diett eller kosttilskudd, vil du fortsatt ønsker å opprettholde god ernæring for helse og vektkontroll. Også, kan psoriasis føre til visse ernæringsmessige mangler som du trenger for å gjøre opp for - protein, folater og jern, for å nevne noen - og en ernæringsfysiolog kan hjelpe med det.

Før du vurdere å gjøre noen endringer i kostholdet, diskutere dem med din fastlege.

Rollen til revmatolog

Hvis du utvikler psoriasis artritt, en potensielt ødeleggende, joint-betennelse komplikasjon av psoriasis, trenger du andre spesialister på laget ditt, som begynner med en revmatolog. Din revmatolog vil utvikle en behandlingsplan med deg og, avhengig av alvorlighetsgraden av psoriasis artritt, kan henvise deg til andre helsepersonell, for eksempel:

  • en fysioterapeut til å designe et treningsprogram for å kontrollere smerte og bevare felles styrke og bevegelsesutslag
  • en ergoterapeut til å avgjøre når Splinting eller hjelpemidler enheter kan være nødvendig
  • en podiatrist å behandle tilstander som er spesifikke for foten eller ankelleddet, foreskrive medisiner for å kontrollere betennelse og bevare felles funksjon, og utføre foten kirurgi om nødvendig
  • en akupunktør for å lindre smerte
  • en massasje terapeut for å redusere muskelspenninger og forbedre felles utvalg av bevegelse
  • en sosialarbeider å foreslå fellesskapets ressurser som reise assistanse eller hjemme måltid levering

Du trenger kanskje ikke alle de spesialister som er oppført her, men å vite hvilke medisinske fagfolk er opplært til å håndtere ulike aspekter av psoriasis behandling vil tillate deg å best mulig kan håndtere dine individuelle behov.