Evb

Prøver en psoriasis kosthold

Det er en mulig sammenheng mellom psoriasis symptomer og maten du spiser. Finn ut hva som skal inkluderes og eliminere når du prøver en spesiell diett som en del av din psoriasis behandling plan.

Å ha psoriasis kan øke risikoen for å utvikle en rekke andre helsemessige forhold, blant annet diabetes, fedme og hjertesykdommer. Derfor er det viktig å ta sunne livsstilsvalg, for eksempel spise en næringsrik diett, når du har en kronisk tilstand som psoriasis.

Faktisk kan noen mennesker ser ut til å endre sine matvaner som en del av en effektiv psoriasis behandling plan. Fordi psoriasis er en betennelsessykdom, og en rekke triggere kan føre til psoriasis bluss, endre spisevaner kan virke som en god måte å behandle din tilstand.

Imidlertid er virkeligheten for å utvikle en effektiv psoriasis diett basert på en liste over spesifikke matvarer mye mer komplisert. Legene mener enkelte matvarer kan forverre symptomene eller utløse flare-ups, og noen matvarer som faktisk kan hjelpe kroppen din bedre svare på sykdommen. Men ikke mye vitenskapelig bevis er tilgjengelig for å sikkerhetskopiere noen av disse teoriene.

"Det er minimal, om noen, forskning på dette området", sier Stefan Weiss, MD en hudlege i Boca Raton, Florida, og et medlem av det medisinske rådgivende styret i National Psoriasis Foundation. Men gi kroppen din de næringsstoffene den trenger for å fungere skikkelig kan fortsatt hjelpe deg holde seg frisk, bekjempe infeksjoner, og føle energi.

Her er noen matvarer mistenkte som kan være i stand til å påvirke psoriasis til det bedre og til det verre.

Psoriasis: matvarer som kan forverre symptomene

Det kan være lurt å vurdere å fjerne eller redusere disse matvarene i kostholdet ditt:

  • Hvetegluten og gjær. Noen av de sterkeste vitenskapelige bevis knytter psoriasis til dietten innebærer rollen gluten i sykdommen. En fersk studie fant en mulig sammenheng mellom glutenintoleranse, også kjent som cøliaki, og psoriasis. "Mange mennesker med psoriasis har glutenintoleranse, og noen pasienter som går glutenfri se bedring i sine symptomer," sier Jerry Bagel, MD, en hudlege i East Windsor, NJ, og et medlem av det medisinske rådgivende styret i National Psoriasis Foundation.

    Tidligere studier knytter psoriasis og glutenintoleranse har fått mange til å mistenke at gjær intoleranse også kan spille en faktor i psoriasis, spesielt den type gjær som kalles Candida. Mens forskning har knyttet candida infeksjon med en forverring av psoriasis symptomer, har det ikke vært noen studier som direkte tyder på at gjær intoleranse spiller en rolle i psoriasis.

  • Alkohol. Annen velkjent trigger for psoriasis er alkohol, som har en tendens til å utvide blodårene. "Ved å åpne blodårene, hvite blodceller har lettere tilgang til huden, noe som ytterligere fremme anti-inflammatorisk respons som forårsaker psoriasis," Bagel sier.
  • Fatty rødt kjøtt og meieriprodukter. Psoriasis er en betennelsessykdom, så det er fornuftig å unngå matvarer som ber en inflammatorisk respons. Er fet rødt kjøtt kjent for å øke betennelser, som er helmelk og andre fete meieriprodukter.

Psoriasis: matvarer som kan hjelpe symptomer

Disse matvarer kan bli lagt for å forbedre ditt kosthold:

  • Fisk. Fet fisk som laks og tunfisk inneholder rikelig mengder omega-3 fettsyrer, som har blitt vitenskapelig bevist å bidra til å redusere betennelse. Fisk inneholder også store mengder av vitamin A og D, som begge er viktige næringsstoffer for vekst hud. "De jobber på DNA å modulere epidermal vekst, som hjelper huden utvikle seg normalt," Bagel sier.
  • Grønnsaker og frukt. Grønnsaker som brokkoli og spinat er også en god kilde til vitaminer og andre viktige næringsstoffer som fremmer hudens utvikling, sier Bagel. Fargerike grønnsaker er også lastet med antioksidanter, som antas å bidra til å redusere betennelse.
  • Urter. En rekke urter antas å være effektive psoriasis behandlinger, inkludert burdock rot og oregano olje (som er spist) og cayenne, Oregon drue, avocado olje, og aloe vera (som er gnidd på huden i krem form).

Ekstreme psoriasis dietter

Mens mat kan bidra til symptomene dine, må du unngå kjepphest dietter som ber deg om å ta ekstreme tiltak, sier Weiss. Disse diettene er egnet til å skade helsen din ved å rane deg om viktige næringsstoffer samtidig som det gir minimal lettelse for psoriasis.

"Moderat matinntak og mosjon er det beste alternativet i enhver situasjon," sier han. "Alle kjepphest dietter er problematisk."

Og alltid være sikker på å snakke med legen din før du endrer din diett for psoriasis, som visse matvarer kan samhandle med medisiner.