Evb

Prostatakreft: forebygging og risikofaktorer

Selv om noen risikofaktorer for prostatakreft er ikke under individuell kontroll, kan endre hvordan du spiser bidra til å minske sjansene dine.

Mens vi ennå ikke vet nøyaktig hva som forårsaker prostatakreft, vet vi at visse risikofaktorer er knyttet til sykdommen. En risikofaktor er noe som øker en persons sjanse for å få en sykdom. Ulike kreftformer har ulike risikofaktorer. Noen risikofaktorer, slik som røyk, kan kontrolleres. Andre, som en persons alder eller familiens historie, kan ikke endres.

Men risikofaktorer ikke forteller oss alt. Mange mennesker med en eller flere risikofaktorer aldri få kreft, mens andre med denne sykdommen kan ha hatt noen kjente risikofaktorer. For noen av disse faktorene, er koblingen til prostata kreft risiko ennå ikke klart.

Risikofaktorer for prostatakreft

Alder: Alder er den sterkeste risikofaktor for prostatakreft. Sjansen for å få prostatakreft går opp raskt etter en mann kommer 50 år. Nesten to av hver 3 prostata kreft er funnet hos menn over 65 år.

Race: Av ukjente grunner, er prostatakreft mer vanlig i afrikansk-europeiske menn enn hos menn av andre raser. Afrikansk-europeiske menn er også mer sannsynlig å ha en mer avansert sykdom når den er funnet og er mer sannsynlig å dø av sykdommen. Prostatakreft oppstår sjeldnere i asiatisk-europeiske og spanske / Latino menn enn hos ikke-spanske hvite. Årsakene til disse rasemessige og etniske forskjellene er ikke klart.

Nasjonalitet: Prostatakreft er mest vanlig i Nord-Europa, Nordvest-Europa, og noen få andre steder. Det er mindre vanlig i Asia, Afrika, Mellom-og Sør-Europa. Årsakene til dette er ikke klart. Mer testing i noen utviklede land sannsynlig står for minst en del av denne forskjellen, men andre faktorer er sannsynlig å være viktig, også.

Familie historie: Prostatakreft synes å kjøre i noen familier. Menn med nære familiemedlemmer (far eller bror) som har hatt prostatakreft er mer sannsynlig å få det selv, spesielt hvis deres slektninger var unge da de fikk sykdommen.

Gener: Forskere har funnet noen arvelige gener som ser ut til å øke prostatakreft risiko, men de sannsynligvis utgjør bare et lite antall tilfeller totalt. Genetisk testing for de fleste av disse genene er ikke tilgjengelig ennå, og mer forskning er nødvendig på dette området.

Diet: Den eksakte rolle diett i prostatakreft er ikke klart, men noen faktorer har blitt studert. Menn som spiser mye rødt kjøtt eller fete meieriprodukter ser ut til å ha en større sjanse for å få prostatakreft. Disse mennene har også en tendens til å spise færre frukt og grønnsaker. Legene er ikke sikker på hvilken av disse faktorene fører til at risikoen for å gå opp.

Fedme: De fleste studier har ikke funnet at det å være overvektig (har en høy mengde ekstra kroppsfett) er forbundet med en høyere risiko for å få prostatakreft. Noen, men ikke alle studier har funnet at overvektige menn kan ha større risiko for å ha mer avansert prostatakreft og for å dø av prostatakreft.

Øvelse: Trening har ikke vist seg å redusere prostatakreft risiko i de fleste studier. Men noen studier har funnet at høye nivåer av fysisk aktivitet, spesielt i eldre menn, kan redusere risikoen for avansert prostatakreft. Mer forskning på dette området er nødvendig.

Infeksjon og betennelse i prostata: Noen studier har antydet at prostatitt (betennelse i prostatakjertelen) kan være knyttet til en økt risiko for prostatakreft, men andre studier har ikke funnet en slik kobling. Enkelte forskere har også sett på om seksuelt overførbare sykdommer (kjønnssykdommer) kan øke risikoen for prostatakreft. Så langt har studiene ikke enige, og ingen klare koblinger er gjort.

Prostata kreft forebygging

Den eksakte årsaken til prostatakreft er ikke kjent, slik at det ikke er mulig å hindre de fleste tilfeller av sykdommen. Men basert på hva vi vet, kanskje noen tilfeller forebygges.

Diet
Mens resultatene av undersøkelser er ennå ikke klart, kan du være i stand til å redusere risikoen for prostatakreft ved å endre måten du spiser. Den ACS foreslår å spise mindre rødt kjøtt og fett og spise mer grønnsaker, frukt og helkorn. Spis fem eller flere porsjoner med frukt og grønnsaker hver dag. Disse retningslinjene gir deg en sunn måte å spise som kan bidra til å redusere risikoen for enkelte typer kreft, samt andre sykdommer.

Tomater, rosa grapefrukt og vannmelon er rike på stoffer som kalles lycopenes. Lycopenes bidra til å forhindre skader på DNA, og kan bidra til å redusere prostatakreft risiko. Forskning på dette er fortsatt skjer.

Noen studier tyder på at inntak av vitamin E daglig kan redusere risikoen for prostatakreft. Men andre har funnet at vitamin E har ingen innvirkning på kreftrisikoen og kan øke risikoen for enkelte typer hjertesykdom. Selen, et mineral, kan også lavere risiko. En stor studie ble gjort for å se om vitamin E eller selen senket prostatakreft risiko. Etter ca 5 års bruk, viste resultatene at ingen ble funnet å senke prostata kreft risiko.

På den annen side kan vitamin A (beta-karoten) kosttilskudd faktisk øke prostatakreft risiko. Før du starter noen vitaminer eller andre kosttilskudd, bør du snakke med legen din.

Medisin
En studie av stoffet finasterid (Proscar ®) fant at menn som tar stoffet var mindre sannsynlig å få prostatakreft enn menn som tar et placebo ("sukre pillen"). Stoffet kan forårsake bivirkninger som lavere sexlyst og problemer med å få ereksjon. På den annen side synes det å hjelpe til med urin problemer. På dette tidspunktet er det ikke klart om å ta finasterid å redusere risikoen for prostatakreft er en god ide eller ikke. Resultatene fra studien vil bli klarere i løpet av de neste årene. Andre medikamenter som kan bidra til å forebygge prostatakreft blir nå testet i kliniske studier, også.