Evb

Prostatakreft behandling: kjemoterapi og cryosurgery

Finn ut om risikoen og fordelene av disse behandlingstilbud for prostatakreft.

Kjemoterapi (cellegift)

Kjemoterapi er bruk av legemidler til behandling av kreft. Medikamentene blir ofte injisert i en vene (gitt IV). Noen kan svelges i pilleform. Når stoffet inn i blodbanen, sprer de seg i hele kroppen for å nå og ødelegge kreftceller.

Kjemoterapi brukes noen ganger om prostatakreft har spredt utenfor prostatakjertelen og hormonbehandling fungerer ikke. Det er ikke en standard behandling for tidlig prostatakreft, men noen studier er ute etter å se om cellegift kan være nyttig hvis gitt for en kort tid etter operasjonen.

Som hormonbehandling, er cellegift usannsynlig at en kur. Denne behandlingen forventes ikke å ødelegge alle kreftcellene, men det kan bremse kreft vekst og redusere symptomer, noe som resulterer i en bedre livskvalitet.

Det er mange forskjellige kjemoterapi narkotika. Ofte er 2 eller mer er gitt samtidig for bedre effekt.

Bivirkninger av cellegift
Mens kjemoterapi narkotika dreper kreftceller, de også skade noen normale celler og dette kan føre til bivirkninger. Bivirkningene av chemo avhenger av typen av medikamenter, mengden tatt, og lengden av behandlingen. De kan omfatte:

  • kvalme og brekninger
  • tap av matlyst
  • håravfall
  • munnsår

Fordi normale celler er også skadet, kan det hende du har lave blodlegemer. Dette kan føre til:

  • økt risiko for infeksjon (fra en mangel på hvite blodlegemer)
  • blødning eller blåmerker etter mindre kutt eller skader (fra en mangel på blodplater)
  • tretthet (fra lavt antall røde blodceller)

Dessuten kan hvert legemiddel ha sin egen unike bivirkninger.

De fleste bivirkningene forsvinner når behandlingen er over. Hvis du har problemer med bivirkninger, snakk med din lege eller sykepleier om hva som kan gjøres. Det finnes hjelp for mange chemo bivirkninger. For eksempel finnes det medikamenter for å forhindre eller redusere kvalme og oppkast. Andre medikamenter kan gis for å øke antall blodceller.


Cyrosurgery

Cryosurgery er noen ganger brukt til å behandle prostatakreft ved å fryse cellene med kaldt metall sonder. Den brukes kun for prostatakreft som ikke har spredd seg, men kan ikke være et godt alternativ for menn med store prostata kjertler. Probene er plassert gjennom kutt (snitt) mellom anus og pungen. Kalde gasser deretter gått gjennom sondene, noe som skaper isen baller som ødelegger prostatakjertelen. Noen type narkotika å gjøre deg nummen og trøtt (anestesi) brukes under denne prosedyren.

Et kateter blir også satt inn i blæren (vanligvis gjennom den nedre buk), slik at når de sveller prostata (som det ofte gjør etter denne behandling) urin ikke er fanget i blæren. Kateteret er fjernet et par uker senere. Etter prosedyren, vil det være noen blåmerker og ømhet i området der sonden ble satt inn. Du kan ha litt blod i urinen i de første dagene. Kortsiktig hevelse i penis og pungen etter cryosurgery er også vanlig. Du må kanskje bli på sykehuset for en dag, men mange pasienter kan la samme dag.

Mulige bivirkninger av cryosurgery
Det er fordeler og ulemper å cryosurgery. Fordi det er mindre invasiv enn radikal kirurgi, er det mindre blodtap, kortere sykehusopphold, kortere restitusjonstid, og mindre smerter. Men frysepunktet kan skade nerver nær prostata og forårsake impotens og inkontinens. Disse bivirkningene kan oppstå oftere med cryosurgery enn de gjør etter radikal prostatektomi. Frysing kan også skade blæren og tarmene. Dette kan føre til smerter, svie, og behovet for å tømme blæren og tarmene ofte.

Sammenlignet med kirurgi eller strålebehandling, leger vet mye mindre om hvor godt denne metoden fungerer i det lange løp. Av denne grunn, de fleste leger ikke inkluderer cryosurgery blant de første valgene de anbefaler for behandling av prostatakreft.