Evb

Prostatakreft behandling: hormonbehandling og bivirkninger

Hvis du gjennomgår hormonbehandling for å behandle prostatakreft, er det noen vanlige bivirkninger å se opp for.

Det finnes flere behandlingsalternativer for prostatakreft, inkludert kirurgi, strålebehandling og prostatakreft hormonbehandling. Hver har sitt eget sett med fordeler og ulemper, samt bivirkninger som bør vurderes før behandlingen starter.

Prostatakreft hormonbehandling, også kjent som androgen deprivasjon terapi (ADT), er gitt ved injeksjon hver få måneder, vanligvis til menn med aggressiv, høy risiko prostata kreft. Hensikten med denne type terapi er å stoppe den mannlig hormon, testosteron, fra stimulere prostata kreft celler til å vokse, enten ved å blokkere testosteron etter at det er dannet eller ved å redusere mengden som kroppen normalt gjør.

ADT kan være effektive - en fersk studie publisert i Journal of European Medical Association fant at bare 14 prosent av pasientene på narkotika døde av kreft, sammenlignet med 22 prosent av mennene ikke på narkotika - men det finnes en rekke potensielle bivirkninger. Hvis din prostata kreft behandling plan innebærer hormon injeksjoner, bør du være forberedt på å håndtere disse effektene.

Prostatakreft hormonbehandling: bivirkninger
Dessverre, kan de bivirkningene som går sammen med hormonbehandling egentlig ikke forebygges. Men det er fortsatt måter å redusere og håndtere dem.

"Bivirkningene... er en del av den aktuelle tilnærmingen til terapi," sier Durado Brooks, MD, MPH, direktør for prostata og kolorektal kreft ved European Cancer Society.

"En ting gjort til tider er å sykle menn på og av i det minste noen av disse medikamentene," avhengig av deres PSA (prostata-spesifikt antigen) nivå, som bestemmes av en blodprøve, sier Dr. Brooks. "Hvis PSA nivåer falle til et svært lavt nivå, vil deres leger tar dem av og la de anti-hormoner [injeksjoner] for å fjerne fra kroppen sin, og som vil redusere bivirkninger i mange tilfeller. Hvis PSA begynner å stige igjen, som ofte er tilfelle, vil de gå tilbake på hormoner. "

Her er noen av de vanligste bivirkningene som du kan forvente i løpet av hormonbehandling, og måter å bekjempe dem:

  • Redusert mental kapasitet, tretthet, og følelser av depresjon. Snakk med legen din om å ta en mild antidepressiv å kjempe disse symptomene. Trening er også en god måte å håndtere depresjon og har mer energi.
  • Redusert muskelmasse og redusert beinmasse (osteoporose). Prøv styrketrening mosjon og spør legen din om medisiner som kan bidra til å minimere tap av beinmasse.
  • Økende vekt. Prøv å opprettholde en sunn, fettfattig diett og får regelmessig mosjon.
  • Hetetokter. Kle seg i lette klær, holde klimaanlegg på, og unngå å spise eller drikke noe varmt eller krydret.
  • Anemi. Snakk med legen din om behandling for å hjelpe hormon-terapi-relaterte anemi. Hvis situasjonen blir alvorlig, kan en blodoverføring være nødvendig.
  • Vekst av overflødig brystvev og ømme bryster. Du kan være i stand til å redusere denne bivirkningen med noen strålebehandling for brystene.
  • Seksuelle problemer. "De fleste menn som tar hormonbehandling vil miste sin interesse og ønske om seksuell omgang, og de ​​fleste menn vil ende opp med å ha erektil vanskeligheter," sier Brooks. "Noen ganger med erektil vanskeligheter, er det fortsatt en interesse i å ha sex." Det er mange medisiner tilgjengelig for å hjelpe med det bivirkning.

Prostatakreft hormonbehandling: andre helsemessige bekymringer
Bortsett fra å administrere og redusere fysisk ubehag for bivirkninger, bør pasientene være oppmerksomme på noen av de potensielle helsemessige forhold som kan resultere fra hormonbehandling for å behandle prostatakreft.

"Det er noen spørsmål om hvorvidt hormonbehandling kan øke risikoen for diabetes, hjertesykdom, og plutselig hjertedød," Brooks sier. Disse risikoene er ikke godt begrunnet, slår han fast, men er fortsatt bekymringer. Ifølge noen nyere forskning publisert i tidsskriftet Heart, for hver 1000 menn som gjennomgikk ADT behandling i fem år, vil det være ytterligere 360 ekstra tilfeller av diabetes, 315 tilfeller av hjertesykdom, 42 flere slag, og 28 flere hjerteinfarkt. Andre studier har ikke vist noen økt risiko, men pasienter med prostatakreft som gjennomgår hormonbehandling bør fortsatt nøye overvåke seg til å se etter tidlige varseltegn på disse tilstandene.

Menn som gjennomgår prostata kreft behandling bør være oppmerksom på mulige symptomer på diabetes, ifølge Brooks, inkludert urin symptomer som for eksempel å måtte urinere ofte eller nødstilfeller. Dessverre er disse symptomene ofte ignorert.

"Utfordringen for mange menn med prostata sykdom er at de allerede har lignende symptomer," sier han. "Vekttap er en annen indikator. Hvis de tar hormonbehandling og de mister vekt i stedet for å få vekt, bør de snakke med legen sin." Han bemerker også at menn trenger å være oppmerksom på eventuelle symptomer på hjertesykdom, spesielt kortpustethet eller trøtthet, spesielt etter anstrengelse. I så fall bør pasienter "bringe den til legens oppmerksomhet med en gang," sier Brooks.

Bottom line: Hvis du gjennomgår hormonbehandling for prostatakreft, være klar over bivirkningene du kan administrere, og være på vakt for de som kan tyde på flere helsemessige bekymringer.