Evb

Prostata kreft tester

Legen kan bruke en eller flere av disse testene for å oppdage prostatakreft. Her er hva du kan forvente.

PSA (prostata-spesifikt antigen) blodprøve

PSA (prostata-spesifikt antigen) er et stoff laget av prostatakjertelen. Selv om PSA er stort sett funnet i sæd, er en liten mengde også funnet i blodet. De fleste friske menn har belastningene under 4 ng / ml (nanogram per milliliter) av blod. Sannsynligheten for å få prostatakreft går opp som PSA nivå går opp. Hvis nivået er mellom 4 og 10, har du omtrent en 1 i 4 sjanse for å ha prostatakreft. Hvis det er over 10, er sjansen over 50%. Men noen menn med PSA under fire kan også ha prostatakreft.

Andre faktorer enn kreft kan også føre til at PSA-nivå for å gå opp, inkludert:

 • BPH (benign prostatahyperplasi), en ikke-cancerous hevelse i prostata at mange menn får når de blir eldre.
 • Alder: PSA nivåer gå opp sakte som du blir eldre, selv om du ikke har noen prostata endringer.
 • Prostatitt: en infeksjon eller betennelse i prostatakjertelen
 • Utløsning kan føre til at Ptil å gå opp for en kort tid, og deretter gå ned igjen.

Noen ting kan forårsake PSA nivåer for å gå ned, selv når kreft er til stede:

 • Visse legemidler som brukes til behandling av BPH eller urin symptomer. Du bør informere legen din dersom du tar medisiner for disse problemene, fordi legen må kanskje justere lesing.
 • Noen urte blandinger som selges som kosttilskudd "for prostata helse" kan også skjule en høy PSA-nivå. Det er derfor det er viktig å la legen vite om du tar noen form for supplement. Saw Palmetto (en urt som brukes av noen menn til å behandle BPH) ser ikke ut til å påvirke målingen av PSA.
 • Fedme: Veldig overvektige menn har en tendens til å ha lavere PSA nivåer.

Det finnes en rekke nye typer av PSA tester som kan bidra til å vise om du trenger mer testing. Ikke alle leger er enige om hvordan du bruker disse nye PSA tester. Du bør snakke med legen din om din risiko for kreft og eventuelle tester som du har.

Bruk av PSA blodprøve etter prostatakreft diagnose

Selv om PSA-test brukes hovedsakelig til å finne prostatakreft tidlig, har den andre anvendelser også.

 • I menn diagnostisert med prostatakreft, kan den brukes sammen med andre resultater for å finne ut hvilke typer testing eller behandling kan være nyttig.
 • En svært høy PSA-nivå kan bety at kreften har spredd seg utover prostata. Dette bidrar også bestemme behandling fordi noen former for behandling er ikke så nyttig for kreft som har spredd seg til lymfeknuter eller andre organer.
 • PSA-test kan også brukes til å hjelpe vise om behandlingen virker, hvor godt det fungerer, eller om kreften har kommet tilbake etter behandling.
 • Hvis du velger en "vaktsom venter" tilnærming, kan PSA-nivå kan brukes til å beslutte om kreften vokser og om du bør tenke på å starte behandling.

Hvis prostatakreft har kommet tilbake (dukket opp igjen) etter behandling, eller hvis den har spredd seg utenfor prostata (metastatisk sykdom), kan den faktiske PSA nummeret ikke være så viktig som om den endres. Ptil nummeret ikke fortelle om en mann vil ha symptomer eller hvor lenge han vil leve. Mange har svært høye PSA-verdier og føler helt fint. Andre menn har lave verdier og har symptomer. Med avansert sykdom, det kan også være mer viktig å se på hvordan PSA nivå er i endring snarere enn det faktiske antallet.

DRE (digital rektal undersøkelse)

For å gjøre det DRE, setter legen en hansker, smurt finger inn i endetarmen til å føle for eventuelle irregulære eller firma områder som kan være kreft. Den prostatakjertel ligger ved siden av endetarmen, og de fleste kreftformer begynne i den delen av kjertelen som kan nås med endetarms eksamen. Eksamen er ubehagelig, men det er ikke smertefullt og tar bare en kort tid.

DRE er mindre effektivt enn PSA blodprøve i å finne prostatakreft, men det kan noen ganger finne kreft hos menn med normal PSA nivåer. Dette er grunnen til at europeiske Cancer Society retningslinjer anbefaler at når prostatakreft screening er gjort, bør både DRE og PSA brukes. Den DRE brukes også når en mann er kjent for å ha prostatakreft. Det kan hjelpe fortelle om kreften har spredd seg utover hans prostatakjertel. Den kan også brukes til å finne kreft som har kommet tilbake etter behandlingen.

Transrektal ultralyd (TRUS)

Transrektal ultralyd (TRUS) bruker lydbølger til å lage et bilde av prostata på en videoskjerm. For denne test blir en liten sonde plassert i endetarmen. Det avgir lydbølger, som går inn i prostata og lage ekko som er plukket opp av sonden. En datamaskin blir mønsteret av ekko inn i en svart og hvitt bilde av prostata.

Testen tar bare noen få minutter. Du vil føle et visst press når TRUS probe er plassert i endetarmen, men det er vanligvis ikke smertefull. TRUS er vanligvis ikke brukes som en screening test for prostata kreft fordi den ikke viser ofte tidlig kreft. Det er oftest brukt i løpet av en prostata biopsi for å veilede biopsi nåler i riktig område av prostata.