Evb

Prevensjon: kondomer 101

Lær mer om kondomer, en av de enkleste og mest populære former for prevensjon.

En av de mest populære former for prevensjon, kondom er den mest brukte prevensjon metoden brukes av menn. Faktisk 18 prosent av par sitere kondomer eller gummi, som sin prevensjon metoden for valg, noe som gjør dem den tredje mest populære valg etter at pillen og kvinnelig sterilisering. Kvinne kondomer, slitt inni skjeden, er en annen barriere prevensjonsmetode.

Hva er en kondom?

Et kondom er en kappe, vanligvis laget av lateks (selv om de kan også være laget av polyuretan eller animalsk membran), som dekker en manns penis før det kommer i kontakt med en kvinnes vagina. Når mannen ejakulerer, samler kondom sæden, redusere sannsynligheten for at det kommer inn i kvinnens livmor eller eggledere hvor befruktning kan oppstå

Hvor effektive er kondomer?

Brukes på egen hånd, er den mannlige kondom rundt 85 prosent effektive i å hindre graviditet, ifølge Mayo Clinic, noe som betyr at 15 prosent av kvinner som har partnere bruker kondom vil bli gravid. Men hvis du bruker en vaginal sæddrepende middel sammen med kondom, går effektiviteten på opp til ca 95 prosent.

Sikrere sex med kondom

Samt prevensjon, kondomer gir deg ekstra beskyttelse mot seksuelt overførbare sykdommer, og redusere risikoen for HIV-smitte mer enn noen annen form for prevensjon. Men kondomer laget av dyr huden, snarere enn latex (som er ideell for personer med latex allergi) tilbyr mindre beskyttelse fordi de har små hull som er stort nok til at virus kan passere gjennom. Også hvis en spermicid som brukes med kondomer irriterer huden, kondomer bli en mindre effektiv barriere mot infeksjon.

Beskyttelse mot seksuelt overførbare infeksjoner er en viktig faktor. Chlamydia infeksjoner nylig nådde en all-time high i Europa, og forekomsten av andre seksuelt overførbare sykdommer (kjønnssykdommer), for eksempel gonoré og syfilis, er også på vei oppover. Fordelene med kondomer er klarere enn noensinne.

"Ved siden av avholdenhet, er konsekvent bruk av kondom den mest pålitelige måten å forebygge HIV-smitte og er effektiv i å hindre andre overførbare sykdommer og uønsket graviditet også," sier David Katz, MD, MPH, direktør for Prevention Research Center ved Yale University School of Medicine.

Hvordan til å lagre og håndtere kondomer

Bra, er rutine omsorg er nødvendig for å bevare integriteten av kondom. Retningslinjene omfatter:

  • Kondomer må holdes unna direkte sollys og bør ikke stå på varme steder, som for eksempel bilen eller lommeboken, ifølge European Social Health Association.
  • Kondomer bør ikke brukes med oljebaserte produkter, slik som vaselin eller baby olje, fordi disse kan svekke lateks.
  • Kondomer kan brukes sammen med vann-baserte smøremidler, derimot, samt spermicider.
  • En kondom kan mislykkes hvis den er for gammel. Så ikke bruke kondom som er forbi sin utløpsdato.

Hvordan bruke en kondom

Riktig plassering er viktig for kondom for å gjøre jobben sin skikkelig.

  • Sett kondomet på penis før kommer i kontakt med vagina eller anus.
  • Ta en kondom fra innpakningspapiret, tar seg ikke å rive det med negler eller tenner, like før du skal bruke den. Aldri rulle kondom først og deretter forsøke å sette den på.
  • Hold spissen for å presse ut all luft.
  • Rull den over erigert penis, slik plass på toppen for sæden.
  • Etter utløsning, bør kondomet bli holdt på plass på undersiden av penis før uttak.

Kvinne kondomer

I motsetning til den tettsittende tilpasning av kondomer, er det kvinnelige kondomet en løs polyuretan pose, holdt på plass av en ring rundt livmorhalsen i en ende og en ring utenfor vagina i den andre enden. Den har en 79 prosent effektivitet rate og beskytter mot seksuelt overførbare infeksjoner. Men det kan irritere skjeden, og noen par finne støy det gjør under sex distraherende. I tillegg, kvinnelige kondomer har en tendens til å koste mer enn mannlige kondomer.

Bunnlinjen på kondomer: Kondomer er allment tilgjengelig, relativt billig og lett å bruke og en god måte å redusere spredningen av seksuelt overførbare sykdommer og muligheten for en uønsket graviditet.