Evb

Presbyopi: tid for lesebriller?

Selv folk med perfekt syn kan ha vanskeligheter med å se detaljer på nært hold etter 40 år. Denne svakheten i et syn, heter presbyopi, er en naturlig del av aldringsprosessen. Men du har alternativer for å takle dine synsproblemer.

Rundt gang du slår 40, kan du merke at du må holde en bok, avis, et magasin eller restaurant menyen litt lenger fra øynene for å kunne se det tydelig. Dette er det første tegn på presbyopi. "Presbyopi betyr bare at du har problemer med å lese ting på nært hold", sier Richard G. Shugarman, MD, en øyelege i privat praksis i West Palm Beach, Florida, og en frivillig professor i oftalmologi ved Bascom Palmer Eye Institute ved University of Miami Miller School of Medicine. "Det er et naturlig fenomen og kan skje om du er nærsynt, langsynt eller har 20/20 syn."

Presbyopi, en del av aldring, betyr bokstavelig talt "gamle øyne." "Når vi er unge," Dr. Shugarman sier, "linsen i øyet er myk og fleksibel." Det kan endre formen lett, noe som tillater oss å fokusere på objekter både fjern og nær. Når vi blir eldre, blir linsen stivere - det endrer ikke formen like lett som det pleide.

Andre endringer i dine øyne kan bidra til presbyopi. Den krystallinske linsen i øyet er suspendert av små leddbånd kalt zonules, som mister styrke som du alder. "Ved den tid de fleste av oss er i vår 40s," Shugarman sier, "de zonules er ikke så sterk, og objektivet i seg selv er ikke så fleksibel, så vi begynner å legge merke til at det er vanskeligere og vanskeligere å fokusere og lese materialer som er nær for våre øyne. "

Hvis du opplever presbyopi, kan det være på tide å kjøpe din første par lesebriller eller snakke med din øyelege om nye kontaktlinser for å løse dine problemer med synet.

Presbyopi: bedre syn alternativer

I begynnelsen kan du være i stand til å håndtere synsproblemer forårsaket av presbyopi ved å fjerne dine korrigerende linser, hvis du bruker dem, og holde de materialene du prøver å lese på avstand hvor du kan se lettere, sier Shugarman. Mest sannsynlig, men vil du snart må korrigere synet ditt problem i en av følgende måter:

Lesebriller. Styrken, eller diopter, må du i lesebriller tendens til å øke over tid. "Når du først bestemmer du trenger lesebriller," sier Shugarman, "du kan være et pluss ett diopter eller 1.25, og etter et par år kan du hoppe til 1.50 eller 1.75. Av den tiden du er i din syttitallet og åttitallet, er det vanligvis pluss 2,75 eller pluss tre. "Noen mennesker kan oppleve at de lesebriller de kan plukke opp på et apotek eller butikk er tilstrekkelig. Andre, spesielt hvis de har skjeve hornhinner, må kanskje se deres øyelege for reseptbelagte linser.

Multifokale korrigerende briller. Hvis du er nærsynt og allerede bruker briller, må du kanskje bifokale eller trifocals å tydelig se begge objekter på avstand og de ​​som er i nærheten, sier Shugarman.

År siden, hadde pasientene bare ett alternativ: monofocal linser. Hvis monofocal linser tillatt å se ting som var langt borte, du trengte en annen par briller for up-close aktiviteter som lesing, spille kort, og sy. I dag kan du velge multifokale linser, slik at du kan se klart hva som står på avstand og hva som er for hånden. Bifokale tilby to linser på deg brillene, å rette både fjern og nær visjon; trifocals har et ekstra objektiv, for å rette mellomliggende visjon. Progressive linser, en nyere forhånd i korrigerende briller, er laget uten skillelinjer i linsene, noe som gjør det vanskelig å si at du er iført bifokale eller trifokale linser.

Kontaktlinser. Kontaktlinser er også tilgjengelig i bifokale og trifokale formater. En annen korreksjon alternativ kalles monovision: En kontaktlinse er foreskrevet for å korrigere for avstand, den andre for å se på nært hold. De to kontakter er slitt på samme tid. "Du må bli testet for å se hvilke øye er dominant," Shugarman sier. "De fleste vil bruke den dominerende øye for avstand og nondominant øye for lesing."

Kirurgi. Noen typer øye kirurgi kan bidra til å rette problemer knyttet til presbyopi uten behov for kontakter eller briller, sier Shugarman. Kirurgi kan brukes til å lage monovision. Som monosyn kontaktlinser, korrigerer kirurgi ett øye for avstand, og den andre på nært hold. Denne metoden for å se kan ta litt tid å bli vant til. De fleste leger anbefaler at du prøver monosyn med kontakter først for å se om du er komfortabel med det. Permanent monosyn korreksjon kan da utføres med laser prosedyrer som LASIK og PRK (photorefractive keratectomy). Et annet alternativ er ledende keratoplasty eller CK, hvor lavenergi radiobølger, snarere enn lasere, brukes til å omforme hornhinnen og gjenopprette nær visjon.

Et annet kirurgisk alternativ er å ha kunstige multifokale linser implantert. Multifokale intraokulære linser kan erstatte en pasientens naturlige objektiver, slik at de kan se klart både fjern og nær. Folk som har katarakt (overskyet objektiver) og er presbyop kan velge dette alternativet, selv om de spesialiserte linse implantater vanligvis ikke dekkes av forsikringen, sier Shugarman.

Andre kirurgiske prosedyrer for å korrigere presbyopi, inkludert hornhinnen inlays og onlays, er i kliniske studier. Corneale innlegg, laget av collagenlike materiale, er satt inn like under hornhinnen for å endre måten lys kommer inn i øyet. Implantatene er plassert under det ytterste laget av hornhinnen.

I dag er det flere måter enn noen gang før for å korrigere for presbyopi. Men siden roten av presbyopi er aldring, er det lite du kan gjøre for å hindre det. Å se med øyet lege regelmessig og eksperimentere med lesebriller og andre korrigerende alternativer vil hjelpe deg å takle over tid med aldersrelaterte synsproblemer.