Evb

PMDD: håndtere månedlige depresjon

Hvis depresjon og humørsvingninger streik bare før mensen, kan du ha premenstruelle dysphoric lidelse.

Mange kvinner opplever humørsvingninger før mensen hver måned. Men for et lite antall - mellom 5 og 8 prosent - symptomene er så alvorlige at de forstyrrer daglige aktiviteter og relasjoner. Disse kvinnene har en tilstand som kalles premenstruelle dysphoric lidelse, eller PMDD.

Depresjon, spenninger, angst, irritabilitet og tretthet er kjennemerkene til PMDD, som typisk oppstår i uken før en kvinnes periode starter og deretter letter av.

"Kvinner med PMDD rapport negative humør symptomer, inkludert markert nedstemthet, angst og irritabilitet, "forklarer psykolog Stephanie Collins Reed, PhD, assisterende professor i klinisk nevrobiologi ved Columbia University i New York. "Symptomer kan være sammenlignbare i alvorlighetsgraden til de med alvorlig depressiv lidelse, med åpenbare og markert svekkelse i sosial og yrkesmessig fungering i løpet av den siste uken i den premenstruelle fasen."

I tillegg til humør, endringer som kan oppstå med PMDD innebære:

  • Minne
  • Konsentrasjon
  • Samordning
  • Appetitt eller mat cravings, spesielt craving mer fet mat

Får en PMDD diagnose

Å diagnostisere PMDD, vil legen vurdere om du har fem eller flere spesifikke symptomer oppført i Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders. Symptomene må være begrenset i tid til den siste uken før mensen, og lette av når blødningen begynner.

Hvis du tror du kan ha PMDD, bør du holde oversikt over dine symptomer for to sykluser på rad. Noter nøyaktig når disse symptomene starter og når de ender.

Hvis du allerede har en depresjon eller en angstlidelse, kan du oppleve en forverring av depresjon symptomer i dagene før mensen, men du vil ikke bli vurdert til å ha en PMDD diagnose. Når depresjon er behandlet, vil du og legen kunne finne ut om du har PMDD også.

Få behandling for PMDD

Data tyder på at behandling av PMDD med antidepressiva kan lette de fleste av sine symptomer. Standarden tilnærming er å bruke selektive serotonin reopptakshemmere (SSRI), en klasse av antidepressive medisiner som korrigerer ubalanse i hjernens kjemi som gjør at enkelte mennesker til å føle depresjon, angst og irritabilitet.

Du kan forvente å være på disse medikamentene for et år eller mer. En fersk studie av 174 kvinner med premenstruelle symptomer, inkludert noen med PMDD, viste at symptomene bedret innen fire måneders behandling med SSRI Zoloft (sertralin hydroklorid), men at kvinner som tok det for mindre enn ett år opplevd en avkastning på sine symptomer. I noen tilfeller, når symptomene tilbake, ble de enda mer alvorlig.

I tillegg til å ta antidepressiva, kan det være lurt å prøve:

  • Aerobic trening. Trening er generelt nyttig i bekjempelsen av negative stemninger og premenstruelle symptomer.
  • Endring i kostholdet. Øk ernæring nivå ved å spise mer komplekse karbohydrater, spise hyppige små måltider, og kutte ut sukker og koffein. Ifølge en studie ble det tatt 600 mg kalium to ganger daglig, har vist seg å lette mange symptomer. Fiskeolje er også blitt vist å bidra til å.
  • P-piller. Én type kombinasjon p-pille, drospirenon og etinyløstradiol (YAZ), har vist seg å redusere emosjonelle og fysiske premenstruelle symptomer.
  • Kognitiv-atferdsterapi. Denne behandlingsmetoder, som hjelper folk endre sin tolkning av situasjoner, har vært effektiv i behandling av premenstruelle symptomer.

PMDD påvirker negativt livene til kvinner som opplever det, men det kan behandles og håndteres når legen har gjort en diagnose. Hvis dagene før mensen er konsekvent elendig, ringe legen og få prosessen i gang.