Evb

Pinpointing kilde til vaginale symptomer

Svie, kløe, og en ubehagelig lukt er bare noen av de vanligste symptomene på vaginal infeksjoner. Men behandlinger varierer fra tilstand, så det er viktig å vite hvilken type vaginal infeksjon du har.

Vaginale infeksjoner eller vaginitt, er svært vanlig - så mye at de fleste kvinner vil oppleve noen form for vaginal infeksjon eller betennelse i løpet av livet.

"Til gynekolog, er vaginitis en utflod med eller uten kløe og svie, med eller uten en lukt", sier Gregory R. Moore, MD, MPH, en fødselslege-gynekolog og direktør ved University Health Service ved University of Kentucky i Lexington.

Noen kvinner synes å være mer utsatt for vaginale infeksjoner enn andre av grunner som ikke er helt opplagt, sier Dr. Moore.

Hva forstyrrer normal vaginal balanse

En sunn skjeden har mange bakterier og gjær. Men kan noen ting forstyrrer at sunn balanse. Disse inkluderer:

De vanligste typer vaginal infeksjoner

Det er tre svært vanlige typer vaginal infeksjoner, sier Cynthia Krause, MD, assisterende klinisk professor i obstetrikk og gynekologi ved Mount Sinai School of Medicine i New York City.

 • Soppinfeksjon. Den vanligste typen av vaginitis, er en gjær infeksjon forårsaket av en av de mange arter av sopp som er kjent som Candida. Candida lever naturlig i kroppen i små tall, blant annet i skjeden, og vanligvis ikke forårsake noen skade.

  Men Candida trives i et varmt, fuktig, airless miljø, og under slike forhold kan vokse i antall, forårsaker en vaginal infeksjon. Dr. Krause sier, "Det er mange arter av gjær eller Candida -. ​​Candida albicans er den vanligste"

  Symptomer på en vaginal gjær infeksjon inkluderer en tykk, hvit utflod som noen kvinner beskriver som ligner cottage cheese. Gjær infeksjoner kan også føre til vaginal kløe og rødhet i vulva (lepper av det ytre kvinnelige kjønnsorganene) og vagina.

 • Bakteriell vaginose. Sammen med gjær, "vennlige" bakterier kalt melkesyrebakterier leve i skjeden. Når antall laktobasiller blir for lavt, kan det utløse en tilstand kalt bakteriell vaginose (BV).

  Hvorfor bakterier nivåer endringen er ikke kjent, men den normale melkesyrebakterier kan erstattes av andre smitte-bakterier. "Gardnerella er bakteriene oftest assosiert med bakteriell vaginose," Krause sier. "Det er mangel på melkesyrebakterier og overvekst med disse andre bakterier som forårsaker symptomer på infeksjon."

  Med bakteriell vaginose, kan en kvinne ser en tykk eller hvitaktig utflod eller en som er glatt og klar. Det er ikke sannsynlig å klø eller brenne. En fishy lukt kan være merkbar, spesielt under samleie.

 • Trichomonas vaginitis. "Av de tre vanligste vaginal infeksjoner, er Trichomonas vaginitis den eneste som er en sann seksuelt overført infeksjon," Krause sier. Vanligvis kalt "trich," det er forårsaket av en encellet parasitt, Trichomonas vaginalis, og er gått fra partner til partner under samleie.

  Symptomene på Trichomonas vaginitis ligner andre vaginale infeksjoner: brenning, irritasjon, rødhet og hevelse i vulva, med en gul-grå eller grønn utflod, muligens med en fishy lukt. Noen kvinner opplever også smerter ved vannlating.

Andre vaginale infeksjoner og betingelser

Andre vanlige vaginale infeksjoner og årsaker til vaginal kløe inkluderer:

 • Chlamydia vaginitis. Klamydia er en seksuelt overført sykdom som kan føre til betennelse i skjeden. Noen kvinner vil ha en utladning med chlamydia og noen vil ikke. En mer vanlig symptom er blødning, spesielt etter samleie. "Seksuelt aktive kvinner opp til 26 år bør testes årlig for klamydia fordi det så ofte kommer uten symptomer og kan somle og gjøre en god del skade på forplantningsevnen," Moore sier.
 • Infeksiøs vaginitt. Infeksiøs vaginitt er når huden rundt vagina blir følsomme for et irritasjonsmoment som parfymerte tamponger, parfymerte såper, eller tøymykner. Dette er ikke en infeksjon, og løsningen er enkel: "Ikke for å bli utsatt for hva du har en reaksjon på," Moore sier.
 • Vulvodynia. Dette er en tilstand der kvinner har kroniske smerter eller ubehag i vulva uten kjent årsak. Symptomene er lik vaginale infeksjoner: brenning, stikking, råhet, sårhet og hevelse. Symptomer kan være konstant eller sporadisk.
 • Viral vaginose. Virus også kan forårsake vaginal infeksjoner. De fleste virus spres gjennom seksuell kontakt. "The herpes simplex virus er en vanlig årsak til viral vaginose," Moore sier. Symptomer omfatter smerter i underlivet fra lesjoner eller sår. Mesteparten av tiden, kan du se sår på vulva eller vagina, men de kan også være skjult og sett bare i løpet av en undersøkelse av din gynekolog.

Behandling for vaginale infeksjoner

Alle disse infeksjoner kan behandles, men det er viktig å vite hvilke infeksjon du har, slik at den rette medisinen er foreskrevet.

"Gjær medisiner er tilgjengelig over disk hvis du er sikker på at det er en soppinfeksjon," Krause sier. "Noen ganger kvinner tror de har en gjær infeksjon, og det er faktisk noe annet. Hvis du prøver over-the-counter medisiner og de fungerer ikke, bør du oppsøke lege. "