Evb

Parkinsons sykdom terapi: mer enn bare medisiner

Ikke-medikamentelle behandlinger for Parkinsons, som fysisk og tale terapi, og selv kunst, musikk og dans terapi, kan hjelpe mennesker med Parkinsons overvinne bevegelse begrensninger og takle depresjon og stress.

Medikamentell behandling og kirurgi er hjørnesteinene i eller Parkinsons sykdom behandling for de fleste pasienter, men det er mange støttende tilnærminger som hjelper mennesker med Parkinsons holde uførhet i sjakk, leve et selvstendig liv, og føre en aktiv og givende liv. Disse går under den generelle kategorien for rehabilitering terapi, selv om de løser mange ulike aspekter ved pasientens fysiske og følelsesmessige velvære.

Personer med Parkinsons komme i rehabilitering "for et helt spekter av forskjellige grunner," sier Santiago Toledo, MD, medisinsk direktør for ortopedisk rehabilitering programmet ved Rehabilitation Institute of Chicago (RIC). "Vi har å stykke ut hva som er unikt med hver pasient for å utvikle det beste programmet for dem," sier han.

Det overordnede fokus for en Parkinsons behandling rehabiliteringsplan avhenger av stadium av sykdommen, forklarer Dr. Toledo. For noen i de tidlige stadier av Parkinsons, har en tendens til behandling skal være symptom-spesifikk, kanskje hjelpe noen med å svelge eller kommunikasjonsproblemer. Når pasienten kommer inn mid-stadium av Parkinsons sykdom, vil behandlingen ta pleieren slik at han kan begynne å utvikle ferdigheter til å hjelpe pasienten beholde maksimal funksjon. Ved slutten stadier av Parkinsons sykdom, fokuserer rehabilitering nesten helt på omsorgspersoner, slik at de vet hvordan de skal hjelpe pasienten opprettholder best mulig livskvalitet.

Typer av Parkinsons sykdom terapi

Eksperter er tilgjengelige for å hjelpe pasienter med omtrent alle aspekter av deres liv, sier Toledo. Terapi starter vanligvis med en omfattende evaluering for å identifisere pasientens største begrensninger, og hvilke problemer hun de fleste trenger hjelp med. "Det er der du fokuserer oppmerksomheten," bemerker Toledo.

Rehabilitering terapi for noen med Parkinsons sykdom kan omfatte:

  • Fysioterapi. Denne formen for terapi hjelper med styrke, koordinasjon, utholdenhet, fleksibilitet og muskelkontroll. Fysioterapeuter kan gi råd til pasientene om hvordan å håndtere vanlige aktiviteter som å komme inn og ut av senger, stoler, eller biler. Trening er også en del av fysioterapi og en viktig del av Parkinsons behandling, sier Robin Elliott, administrerende direktør ved Parkinsons sykdom Foundation. "Det er helt klart svært selvbilde gir, og det er økende bevis for at det kan forsinke utviklingen av sykdommen."
  • Ergoterapi (OT). OT bidrar også Parkinson-pasienter håndtere dagligdagse aktiviteter, fra bading og dressing til håndskrift og bruk av sølvtøy eller kjøkkenutstyr.
  • Yrkesrettet terapi. Som navnet antyder, hjelper yrkesrettet terapi Parkinson-pasienter med jobbrelaterte oppgaver, slik som å sitte ved et skrivebord og bruke et tastatur eller andre enheter.
  • Tale terapi. Parkinson-pasienter har ofte problemer med tale volum, pacing og klarhet. Denne manglende evne til å kommunisere kan ta en tung psykologisk toll. Logopeder kan hjelpe pasienter med alle disse spørsmålene. "Når pasienter kan uttrykke sine behov, hjelper det dem føler seg mindre hjelpeløse og mindre deprimert," Toledo sier.
  • Svelger terapi. Ofte betraktet som en undergruppe av tale terapi, svelge terapi hjelper Parkinson-pasienter som har utviklet svelge problemer gjennom en kombinasjon av spesielle øvelser, svelge teknikker, og kosten modifikasjoner.
  • Psykologisk terapi eller rådgivning. Bevegelse problemer er ikke de eneste symptomene på Parkinsons sykdom. Depresjon og angst kan også forekomme, både som symptomer på sykdommen i seg selv og som en respons til byrden av økende uførhet. psykoterapeuter og rådgivere kan hjelpe Parkinson-pasienter takle med sine begrensninger, og utvikle en mer håpefull utsiktene.

I tillegg til standard Parkinsons behandling, mange rehabiliteringsprogrammer nå eksperimenterer med mindre tradisjonelle former for Parkinsons sykdom terapi, slik som kunst, musikk og dans terapi. Musikk eller dans terapi som krever pasienter å gå i tid til en metronom kan hjelpe med gangart frysing, et vanlig problem for Parkinson-pasienter, sier Toledo. RIC har nå en dans terapi for mennesker med tidlig Parkinsons og tilbyr også kurs i tai chi og qi gong. Tai chi-øvelser kan forbedre balanse og forebygge fall, mens qi gong "hjelper pasienter bryte komplekse bevegelser i små skritt, som hjelper med mestring av bevegelse," Toledo forklarer.

Innovative strategier som disse er å hjelpe folk med Parkinsons sykdom gjøre det bedre følelsesmessig og fysisk, sier Elliott. Alt i alt, "det er alle slags måter å forbedre livet med Parkinsons sykdom."