Evb

Overlevende høytiden: En veiledning for omsorgspersoner

Omsorg for en kjær med en hjernesvulst er vanskelig, det kan være spesielt stressende løpet av ferien. Planlegge, gjøre mindre, og ta vare på deg selv.

Ferien er stressende, med eller uten ansvar for omsorg for en kjær med en ryggmarg eller hjernesvulst. Muligheten for en omsorgsperson å takle under slike angstprovoserende omstendigheter ofte hengsler på hans evne til å justere sine forventninger og prioritere.

"Ta det med ro, og heller enn å gjøre ting slik du alltid har, se på dette i et annet lys," sier Paul Graham Fisher, MD, førsteamanuensis i nevrologi og pediatri og direktør for nevro-onkologi ved Packard Children Hospital i Palo Alto, California

Hvis du ønsker å overleve, og selv trives, i løpet av ferien, det er skritt du kan ta for å balansere omsorgsperson ansvar med sesongens ment glede og fred.

Gjenlevende helligdager

Før ferien sparke i gir, tenke på hvordan du ønsker å feire. Bestemme hvem du ønsker å tilbringe tid med, hvilke aktiviteter og partene er viktigst for deg, og hva som kan bli slapp årets liste. Hold aktiviteter lavmælt og gjøre bare det du og din kjære en vil gjøre: Du skal ikke behøve å forklare hvis du ikke gjør de årlige fest runder eller delta i caroling.

"Eventuelle sekundære årsaker til stress bør unngås så mye som mulig," sier Dr. Fisher. Og som går for både hjelper og pasient. "Trøtthet og vanskeligheter med multitasking er felles utfordringer for mennesker som lever med en hjerne eller ryggmarg tumor, og den ekstra aktiviteten til ferie forberedelser og besøkende kan gjøre det enda mer stressende å takle disse nye begrensningene", sier Mary P. Lovely, PhD, RN, medisinsk informasjon spesialist med National Brain Tumor Society.

Her er noen andre tips for å gjøre livet litt enklere for deg og din kjære i løpet av denne travle tiden av året.

  • Fyll resepter på forhånd. Sørg for at smertestillende medisiner og andre medisiner din kjære man trenger, er fylt før ferien starter.
  • Planlegg en ny meny. Ikke føl deg presset til å lage en stor ferie måltid i år. Ta friår, eller la noen andre gjøre matlaging. "Ferien trenger ikke å være bilde-perfekt, og du trenger ikke å gjøre alt. For en gangs skyld la din fetter plan julemiddag," antyder Fisher. Alternativt kan du gå ut å spise eller ta med mat i. Det som er viktig om helligdager er å være sammen, ikke hva du spiser.
  • Rekruttere venner og familie. Folk nærmest deg er de mest åpenbare kilder for å få hjelp med omsorgsoppgaver oppgaver og ferie husarbeid. Spør dine venner og familie til å låne en hånd. Tildele dem oppgaver, enten det er å plukke opp gaver, bestille mat, eller kjører din kjære til legen avtaler.
  • Leie hjelp. Tenk personlige shoppere, catering og ferie dekoratører som din personlige ansatte til å hjelpe deg å gjøre det gjennom ferien. Eller, ansette profesjonelle omsorgspersoner som spesialiserer seg på omsorg for de med hjernen eller ryggmargen svulster å fylle ut mens du deltar i noen av sesongens aktiviteter.
  • Unn deg enkle gleder. Selv en liten pause fra omsorgsoppgaver ansvar kan foryngende. Gi deg selv en ferie til stede: Ta et varmt bad, tilbringe en ettermiddag napping, få en massasje, og gå til middag med en venn.
  • Ta deg tid til å reflektere. Prøv å gå tilbake fra kaoset av ferien og nyt tiden du har med familie og venner. Bruke litt mindre tid på å løpe rundt og mer kvalitetstid med dine kjære. Det er tiden sammen som du vil huske mest.

"Ferien er ofte en tid for selvrefleksjon, og det er viktig å reflektere over de utfordringene du har vært i stand til å overvinne som en omsorgsperson, og de som din kjære har overvunnet som en hjerne eller ryggmarg svulst overlevende," sier Lovely. Tar tid til å reflektere og føle takknemlighet over hva du har i løpet av ferien kan løfte din ånd - og tillater deg å gjøre noen ferieminner å holde på.