Evb

Overgangsalder og soya spørsmål

Er å spise soyaprodukter en naturlig løsning for å lindre menopause symptomer?

Som et resultat av deres fallende østrogennivå, kvinner går gjennom overgangsalder opplever ofte en rekke ubehagelige symptomer - hetetokter, nedsatt sexlyst, humørsvingninger, økt magefett, vaginal tørrhet, og mer. Hormonbehandling - eller HRT, bruk av syntetisk østrogen og noen ganger progesteron for å holde disse symptomene i sjakk - en gang var tenkt å være den universelle løsning på denne situasjonen.

Da fant kvinner Health Initiative, en stor klinisk studie stanset i 2002, bevis for at inntak hormoner etter overgangsalderen ut til å øke risikoen for brystkreft hos noen kvinner. Mange kvinner umiddelbart avsluttet sin HRT og begynte så i stedet mot alternative strategier, inkludert soya og andre naturmidler, for å avlaste sine overgangsplager.

Så, akkurat hva er fordelene og risikoen ved å spise soya mat eller tar soya kosttilskudd? Og hvilken effekt har soya på bestemte menopausale symptomer? Her er en oversikt over de nyeste vitenskapelige informasjonen.

Soya og hetetokter

Soyaprodukter inneholder isoflavoner, plante-baserte forbindelser med østrogen-lignende egenskaper kalles fytoøstrogener. De bindes til østrogen reseptorer i kroppen og virker som en svak form av hormonet. Av denne grunn har soya-baserte matvarer og soya kosttilskudd lenge vært spioneringen som naturlige måter å bekjempe hetetokter, samt andre symptomer på overgangsalder.

Beviset på at dette er et vellykket alternativ er rent jungeltelegrafen, eller anekdotiske, imidlertid. "Det er ingen nye data eller nye studier som viser at soya gjør mye av noe for overgangsalder symptomer," sier Nancy E. Reame, BSN, MSN, PhD, Mary Dickey Lindsay Professor of Disease Prevention and Health Promotion ved Columbia University Medical Center School of Nursing og leder av Menopause Society forskningsutvalg. "Plus, med hetetokter spesielt, det er en enorm placebo effekt: I en studie av 100 kvinner, har forskere funnet ut at halvparten placebogruppen vil oppleve en reduksjon i hetetokter med så mye som 50 prosent."

Faktisk har de fleste studier om emnet av soya og hetetokter fant ingen signifikant forskjell mellom effekten av placebo og at soya isoflavoner på overgangsplager. I tillegg er hetetokter uløselig knyttet til en kvinnes miljø (Er det for varmt?) Og hennes mentale tilstand (Føler du deg stresset?), Og "noe med en så svak effekt som soya i form av østrogen aktivitet er ikke sannsynlig å ha en betydelig effekt, "sier Dr. Reame.

Leger likevel anbefale mot å ta kosttilskudd med høye doser (mer enn 100 mg) av soya isoflavoner i dem, fordi "det er ingen FDA tilsyn, som det er med reseptbelagte medisiner," sier Reame. Som for matvarer, er historien mer komplisert fordi de har en lang historie med trygg bruk i mange asiatiske kulturer. "Ulike soya mat, men inneholder svært forskjellige doser av fytoøstrogener,» forklarer hun. "Soy melk, for eksempel, er veldig lav i det. Du ville ha å drikke gallons å konsumere det samme beløpet som du får fra en servering av tofu."

Soya og post-menopausale helsespørsmål

Hos kvinner spiller østrogen en nøkkelrolle i å opprettholde bentetthet og fremme hjerte helse. Disse to spørsmålene blir spesielt viktig etter overgangsalderen når østrogennivået forsyninger begynner å blekne. Håpet var at soya kan hjelpe i menopausen forvaltning av disse helsemessige bekymringer, men studier så langt ikke har vært overbevisende.

I en European Heart Association vitenskap rådgivende fra 2006, for eksempel, ble 22 randomiserte studier hentet etter bevis for soya effekt på hjerte helse. Flertallet viste det hadde ingen signifikant effekt på lipider med høy tetthet (HDL-kolesterol), eller på blodtrykket hos individer som er gitt 50 gram soyaprotein om dagen. I en annen studie publisert i Journal of European Medical Associatio n i 2004, var det over 200 kvinner i alderen 60 til 75, randomisert til å få enten soya protein eller total melkeprotein i pulverform på daglig basis i 12 måneder. Kognitiv funksjon, bentetthet, og kolesterolnivået var ikke signifikant forskjellig mellom gruppene etter et år. I den senere tid funnet en 2008 studie av 237 kvinner etter menopausen som forbrukes høye nivåer av isoflavon-rik soyaprodukter for ett år ingen forskjell i bentetthet mellom testgruppen og kontrollgruppen.

Soya og brystkreft

Noen bevis tyder på at soya, hvis det er konsumert fra en tidlig alder som det er i mange asiatiske land, kan være nyttig for å forebygge brystkreft, en sykdom som risiko topper mellom 40 og 60 år. Omvendt, "Det finnes også studier som viser at inntak av soyaprodukter i voksen alder kan øke forekomsten av brystkreft", sier Andrea Rønning, en ernæringsfysiolog ved New York-Presbyterian Hospital / Allen Pavilion. Dette gjelder særlig for kvinner som har høy risiko for brystkreft - eller som har hatt det i det siste. Ifølge European Cancer Society, bør disse kvinnene unngå soyaprodukter, spesielt kosttilskudd, helt.

Soya og din generelle helse

Selv om det kan være noen vitenskapelig dokumentasjon som støtter soya sin effekt i å lindre menopausale symptomer, leger anbefaler likevel å innlemme en rekke soy matvarer i kostholdet ditt for andre grunnleggende helsemessige årsaker. "For å motvirke potensielle vektøkning i overgangsalderen, anbefaler vi at du øker inntaket av plante-baserte proteiner som soya som en erstatning for fettrike animalske proteiner", sier Rønning.

Det ser ut til at soya-baserte matvarer kan være gunstig for kvinner etter menopausen for mange grunner. De er rike på fiber, vitaminer og mineraler, og de har et høyt innhold av flerumettet fett, og små mengder av mettet fett.