Evb

Osteoporose og overgangsalder tilkobling

Fallende østrogennivå etter overgangsalderen raskere bentap og øke risikoen for osteoporose og benbrudd. Lær hvordan overgangsalder og osteoporose henger sammen.

Til fylte 30, er kroppen kontinuerlig bygge nye bein. Men etter 35 år, bein begynner å gradvis miste masse, som fortsetter gjennom hele livet. For kvinner øker bentapet etter overgangsalderen - faktisk kan kvinner miste så mye som halvparten av sine samlede bein tap i løpet av de første 10 årene etter menopause. Resultatet er lavere bentetthet og en større risiko for osteoporose.

Beintetthet: forståelse osteoporose

Osteoporose betyr "porøse bein" - dine bein blir mindre tett og svakere, noe som gjør dem mer sprø og trolig brudd fra en slip, høst, eller til og med en enkel bevegelse.

Osteoporose er kjent som en "stille" sykdom fordi det ikke er noen symptomer, ofte, er det første tegnet et brukket bein. Men tester av bentetthet kan diagnostisere osteoporose eller tidligere stadium av bentap kjent som osteopeni.

Flere faktorer påvirker sannsynligheten for at en person vil utvikle osteoporose, inkludert karosseristruktur og vekt, familiehistorie, kjønn (mer vanlig hos kvinner), og rase (mer vanlig i kaukasiske og asiatiske kvinner), røyking og alkoholbruk, kosthold og nivå av fysisk aktivitet. Imidlertid er alder den største risikofaktoren. Omtrent én av to kvinner og en av fire menn over 50 år vil ha en osteoporose-relaterte brudd i livet.

Beintetthet: osteoporose og overgangsalder lenke

Selv om hva som forårsaker osteoporose er ikke helt klart, eksperter vet at det er en tydelig sammenheng mellom beinskjørhet og menopause, når kvinner slutter eggløsning, månedlige menstruasjonen stopper, og østrogennivået reduseres dramatisk.

Mangel på østrogen, en naturlig konsekvens av overgangsalder, er direkte relatert til en reduksjon i bentetthet. Østrogen forsinker virkningen av celler som brytes ned ben, øker absorpsjonen av kalsium, og kan stimulere bendannelse. Kvinner som har større risiko for å utvikle osteoporose er de som:

  • Opplev tidlig menopause før 45 år
  • Gå for lange perioder før overgangsalderen uten å ha en menstruasjon
  • Har veldig uregelmessig menstruasjon som indikerer at de ikke har eggløsning regelmessig

Bentetthet: medisiner etter overgangsalderen

I tillegg til medisiner for å behandle osteoporose spesifikt, er hormonbehandling, eller HRT, noen ganger foreskrevet for postmenopausale kvinner. HRT erstatter østrogen tapt etter overgangsalderen å gi kvinner fortsatte fordeler av hormonet, spesielt for beinhelse.

HRT er ofte foreskrevet for å bidra til å forebygge osteoporose hos kvinner som:

  • Har flere risikofaktorer for osteoporose, for eksempel en liten bygge, en familie historie av osteoporose, og andre medisinske problemer
  • Erfarne tidlig menopause
  • Allerede har lav beintetthet basert på testing

Mens hormonbehandling kan bidra til å holde skjelettet sterkt, det har sin egen risiko, og ikke alle kvinner kan eller bør ta HRT. Basert på resultatene av en stor studie, er hormonbehandling ikke lenger rutinemessig anbefalt for de fleste kvinner, utelukkende for det formål å forebygge osteoporose. Dette er fordi kvinner på HRT ble funnet å ha høyere risiko for blodpropp, hjerneslag og brystkreft.

Poenget er dette: Hvis du har eller har høyere risiko for å ha osteoporose, snakk med legen din om måter å bevare din bein helse og behandle eller forebygge sykdommen. Avhengig av risikofaktorer, kan du og din helse teamet bestemme den sikreste løpet av handlingen.