Evb

Osteoporose og cøliaki

Osteoporose kan være en komplikasjon av ubehandlet cøliaki. Lær om sammenhengen mellom beinskjørhet og cøliaki.

Cøliaki er en vanlig arvelig digestive lidelse. Hvis du har cøliaki, vil immunsystemet ditt reagere mot proteinet gluten som finnes i hvete, rug og bygg, og føre til betennelse i tarmen.

Den øvre del av tynntarmen er det vanligste område skadet på cøliaki, og det er også en del av tarmen hvor viktige næringsstoffer er absorbert. På grunn av dette, er osteoporose ofte forbundet med cøliaki. "Osteoporose er en kjent komplikasjon ved cøliaki. Dette er vanligvis på grunn av dårlig opptak av kalsium og vitamin D fra mage-tarmkanalen," sier Rick Desi, MD, en gastroenterolog for Institutt for Digestive Helse-og leversykdom på Mercy Medical Center i Baltimore.

Osteoporose, den vanligste typen av bein sykdom, fører til erosjon av beinet, fører til sprø og brukket bein. Av den tiden du er i 20-årene, dine bein er så tykk som de kommer til å få. Etter det, kan du forvente å tape om lag 1 til 2 prosent av din beinmasse hvert år. Hvis du er en kvinne, du går gjennom en periode med raskere bentap etter overgangsalderen.

Når folk med cøliaki bo på en glutenfri diett, kan de reversere disse underskuddene og bygge tilbake sine bein styrke. Et problem med cøliaki er at mange mennesker ikke vet de har det. Fordi symptomene på cøliaki varierer så mye fra person til person, det går ofte udiagnostisert. Dette betyr at en voksen med livslang udiagnostisert cøliaki er mer sannsynlig å ha osteoporose enn en gjennomsnittlig person på hennes alder.

Osteoporose og cøliaki: viktigheten av screening

Alle er enige om at folk som har cøliaki bør screenes for osteoporose, men hva om screening folk med uforklarlig osteoporose for cøliaki? "Det er noen som sier vi skal teste alle pasienter med osteoporose for cøliaki. Pasienter som har andre risikofaktorer for osteoporose, som å bli eldre og etter overgangsalderen, er vanligvis ikke testet," råder Dr. Desi. "Men alle som har osteoporose som ikke passer disse risikofaktorene bør absolutt prøves."

En fersk studie publisert i Archives of Internal Medicine sett på 266 mennesker er kjent for å ha osteoporose, men aldri diagnostisert med cøliaki. Når testet, fant de at 3,4 prosent av disse menneskene hadde cøliaki. Forskerne konkluderte med at alle pasienter med diagnosen osteoporose bør screenes for cøliaki.

Osteoporose og cøliaki: behandlingstilbud

"Behandling med en glutenfri diett kan forbedre osteoporose hvis du har cøliaki, men selv pasienter med behandlet cøliaki kan ha høyere forekomst av osteoporose," sier Desi. Andre måter å forebygge osteoporose:

  • Kalsiumtilskudd er viktig selv om du har et godt svar på en glutenfri diett.
  • Vitamin D-tilskudd kan være nødvendig hvis nivået er lavt.
  • Kvinner med cøliaki i overgangsalderen kan ha nytte av østrogen.
  • Sollys er viktig. Huden din trenger sollys for å syntetisere vitamin D.
  • Turgåing og andre vektbærende øvelser er de beste typer trening for å øke bentetthet.
  • En diett med lite fett meieriprodukter, mørkegrønne bladgrønnsaker, og matvarer beriket med kalsium og vitamin D kan hjelpe.

Osteoporose er en vanlig komplikasjon ved cøliaki, men det kan forebygges. Hvis du har blitt diagnostisert med cøliaki, må du holde på en glutenfri diett. Spør legen din om du trenger kosttilskudd. Hvis du ikke har blitt diagnostisert med cøliaki, men du har uforklarlige osteoporose, spør legen din om du bør testes.