Evb

Omsorg for noen med hjertesvikt

Snakke med leger, terapeuter og rådgivere om hvordan du kan hjelpe en venn eller slektning lever med hjertesvikt.

De fleste mennesker ikke nøl når de blir bedt om å hjelpe en elsket en som er syk. Imidlertid kan være en full-time omsorgsperson være et ukjent rolle for deg. Det er viktig å vurdere de langsiktige konsekvensene av dette engasjementet fordi så mange personer med hjertesvikt vil utvikle seg til en slutt stadium av sykdommen sin og trenger hjelp for å overleve.

Hjelpe med daglige aktiviteter

Personen du har omsorg for kan ha betydelige fysiske begrensninger og må stole på andre for å få hjelp med relativt enkle, men viktige oppgaver. Du og din familie kan velge å påta seg en stor rolle i å håndtere dag-til-dag oppgaver. Noen av måtene du kan hjelpe er listet opp nedenfor.

 • Shopping for og lage mat. Mange mennesker med alvorlig hjertesvikt kan ikke forlate huset på egen hånd å kjøpe mat. Du kan bidra til butikken for lav-fett, lav-salt, og lav-kolesterol matvarer. Dessuten kan du bli involvert med å forberede disse typer måltider.
 • Rengjøring. Enkle rengjøringsoppgaver kan være for fysisk krevende for noen med hjertesvikt. Det kan være lurt å rydde din kjære ens hus regelmessig eller ansette en hushjelp.
 • Kjøring. En person med hjertesvikt kan ikke lenger være i stand til å kjøre på grunn av uregelmessig hjerterytme, besvimelse eller andre komplikasjoner av hjertesvikt. Imidlertid vil han eller hun trenger å gå til hyppige lege avtaler og vil kreve noen andre til å kjøre til disse avtalene, samt til andre reisemål.
 • Rusmidler. Fleste mennesker med hjertesvikt krever flere medisiner for å kontrollere sine symptomer. Mange av disse stoffene må tas flere ganger hver dag. Sørg for at personen har råd til å betale for medisiner. Hjelp din kjære ved å organisere narkotika, kanskje ved hjelp av en eske med ett rom for hver dag i uken eller markerer en kalender for å holde styr på når du skal ta medisiner.
 • Overvåking symptomer. Hvis din kjære en ikke kan holde styr på hans eller hennes egen vekt, må du kanskje hjelpe. Selv små endringer i vekt kan signalisere en farlig opphoping av væske. Du bør oppfordre din kjære til å veie seg selv på samme tid hver dag, og å ringe legen hvis det er en plutselig økning i vekt. Ring lege hvis andre symptomer på hjertesvikt bli verre.
 • Trapper. Hvis din kjære har problemer med å komme rundt på grunn av hjertesvikt, må du kanskje vurdere å omorganisere hans eller hennes hus for å gjøre daglige oppgaver enklere å utføre. Personer med alvorlig hjertesvikt skal ikke behøve å gå i trapper på rutinemessig basis. Hvis det er mulig, flytte din kjæres soverommet til hovedetasjen i huset. Hvis badet og soverommet er på forskjellige etasjer, kan en sengekanten kommode være svært nyttig.
 • Temperatur. Symptomer på hjertesvikt ofte bli verre under varme, fuktige dager. Bruk et klimaanlegg om sommeren.

Gi emosjonell støtte

Du kan bidra til å gi emosjonell støtte som din kjære behov ved å:

 • Tilbyr oppmuntring. Vedta endringer i livsstil som leger anbefaler for hjertesykdom kan være vanskelig for din kjære. Oppmuntre ham eller henne til å begynne sakte og gradvis bygge opp til et overordnet mål.
 • Tilby hjelp, men oppmuntre din kjære til å være aktiv. Selv om din kjære kan ha fysiske begrensninger, bør han eller hun likevel prøve å holde så aktiv som mulig. Moderat trening og gjøre enkle oppgaver rundt i huset kan være trygg. Dette kan hjelpe din kjære en føler seg bedre både fysisk og mentalt. Hvis du er bekymret for hvilke aktiviteter er trygge, snakke med legen.
 • Spør om du kan delta i legebesøk. Du kan tilby support ved å sitte på legebesøk og ta notater. Dette kan hjelpe din kjære huske viktige instruksjoner. Han eller hun kan også føle seg mindre alene under utvinning.

Levende gjennom de siste ukene eller månedene progressiv hjertesvikt kan være en svært vanskelig prosess, som krever all den støtte en familie kan mønstre.

Leter etter deg selv

Å være en omsorgsperson kan være mentalt og fysisk utfordrende. Det finnes tiltak du kan ta for å bidra til å gjøre situasjonen mer håndterlig for deg selv. Husk at du vil være en effektiv og kjærlig omsorgsperson bare hvis du er i god fysisk og mental form.

 • Verve hjelp når du trenger det. Hvis mulig, ikke ta på alt ansvar selv. Du kan være i stand til å involvere andre familiemedlemmer eller et besøk sykepleier, eller leie en mat levering eller rengjøring for å hjelpe til med shopping og rengjøring. Det kan være tjenester som er tilgjengelige i ditt nærområde for å hjelpe. Sjekk med lokale myndigheter, service klubber og kirker.
 • Ta deg tid for deg selv. Være en omsorgsperson kan være stressende og tidkrevende. For å unngå "utbrenthet", og å fortsette å gi omsorg og støtte, er det viktig å spare litt tid for aktiviteter som du liker.
 • Søke emosjonell støtte hvis du trenger det. Være en omsorgsperson til en kjær som har helse er forverret kan være følelsesmessig vanskelig. Hvis du har problemer med å takle følelsene dine, søke råd og veiledning fra familiemedlemmer, trente med psykisk syke, eller åndelige rådgivere.