Evb

Omsorg for en KOLS pasient hjemme

Hva som er involvert i hjemmet omsorg for KOLS pasient?

Omsorg for noen med kronisk obstruktiv lungesykdom (KOLS) hjemme kan få opp en rekke nye oppgaver.

En av de viktigste tingene å gjøre når din kjære er diagnostisert med KOLS er å lære så mye som mulig om tilstanden, sier Barry Lag, MD, co-regissør av KOLS-programmet ved National Jewish Helse og professor i medisin i delingen av lunge vitenskaper og Critical Care Medicine ved University of Colorado i Denver. KOLS omsorgspersoner "må forstå tilstand samt at pasienten ikke", sier han.

Snakk med KOLS pasientens legene om hvilke oppgaver du må utføre. Det er også viktig å søke støtte fra din kjære en medisinsk team, og andre venner og familiemedlemmer.

KOLS hjemmesykepleien: spesifikke oppgaver
Noen oppgaver du kanskje må utføre som en KOLS omsorgsperson:

 • Oppmuntre lunge rehabilitering. Lungerehabilitering består av foreskrevne trening, ernæring rådgivning, og sykdom utdanning. Rehab kan forbedre livskvaliteten, øke styrke og redusere kortpustethet og andre KOLS-symptomer. Som hjelper kan du oppmuntre din kjære til å gå til rehab og selv delta rehab økter med din kjære. "Ikke bare bør pasienten være i [lungerehabilitering], men deres ektefelle eller signifikante andre bør delta også," sier Dr. Gjør.
 • Hjelp med medisiner. Avhengig av din kjæres symptomer og alvorlighetsgrad av sykdom, kan han trenge å ta flere medisiner på en rekke ganger i løpet av dagen. Du kan bidra til å holde styr på disse medikamentene, og sørg for at din kjære er å ta dem ved å lage et diagram som sporer hver medisinering, sin dose, og når på døgnet det er å bli tatt. Du kan bruke tabellen til å krysse av når medisinen er tatt som anvist.
 • Delta på legetimer. "Jeg tror at ektefelle eller signifikante andre av KOLS pasient bør gå inn i lege besøk samt pasienten," sier Gjør. Du kan hjelpe din kjære huske hva legen sa og at alle spørsmål blir besvart. "En av de beste tingene en omsorgsperson kan gjøre før de hente hjem sin nylig diagnostisert KOLS pasient er å spørre en masse spørsmål", sier Kitty trett av West Yellowstone, Mont., Som ga KOLS omsorg for hennes far, ektemann og mor.
  Slitne foreslår å skrive ned alle spørsmålene du og din kjære har i en notisbok og forlate mellomrom for å fylle ut svar fra det medisinske teamet. "Alt dette nye ting er å få sparken på deg, og det er en god sjanse du ikke vil huske noe," sier hun. På besøk, kan du lære hvordan du bruker noen foreskrevet utstyr, som kan inkludere ekstra oksygen, en håndholdt bronkodilaterende inhalator, eller en forstøver.

 • Overvåke din kjære en tilstand. Snakk med det medisinske teamet om advarselen tegn på en forverring (en episode av forverret symptomene), og når du bør søke medisinsk hjelp. Generelt bør du ringe legen når din kjære har:
  • Overdreven problemer med å puste under daglige aktiviteter
  • Større enn vanlig hoste eller hoste-relaterte brystsmerter
  • Økt slimproduksjon eller forandring i utseende av slim
  • Hevelse i hender eller føtter
  • Kramper i muskler
  • Tretthet eller svakhet
  • Problemer med å sove som er relatert til kortpustethet

Omsorg for en KOLS pasient hjemme kan være utfordrende. Men ved å følge den medisinske lagets instruksjoner og oppmuntre din kjære til å følge henne KOLS behandlingsregime, kan du spille en viktig rolle i å forbedre din kjæres livskvalitet.