Evb

Narkose for fødsel

Generell anestesi medikamenter kan inhaleres eller injiseres i en blodåre. De påvirker hele kroppen, noe som gjør deg bevisstløs. Generell anestesi fører også glemsomhet (hukommelsestap) og avslapning av musklene i hele kroppen din. Under anestesi, bør du være helt uvitende og bør ikke føle smerte under fødsel. Selv om narkose trer i kraft mye raskere enn epidural eller spinal anestesi, har det flere risikoer. Narkose er derfor sjelden brukt under fødsel. Det brukes vanligvis når en nødsituasjon keisersnitt er nødvendig og en epidural kateter, som kan gi lammende bedøvelse fra livet og ned, ikke er installert på forhånd.

Generell anestesi er vanligvis startet gjennom en blodåre (intravenøs bedøvelse), men det kan også være innånding (inhalasjon bedøvelse). Når man er bevisstløs, kan anestesi opprettholdes med et inhaleringsmiddel bedøvelse alene, med en eller flere av intravenøse anestetika, eller en kombinasjon av de to.

Narkose bremser mange av kroppens normale automatiske funksjoner, slik som de som styrer pust, hjerterytme, sirkulasjon av blodet (for eksempel blodtrykk), bevegelser i fordøyelsessystemet, og hals reflekser som svelger, hoster, eller gagging som hindrer fremmedlegemer fra å bli inhalert i lungene (aspirasjon). Fordi anestesi har en så sterk innflytelse på kroppen din, må en anestesi spesialist nøye opprettholde en balanse av medisiner mens overvåking ditt hjerte, pust, blodtrykk og andre vitale funksjoner. Et rør satt inn i nesen eller munnen og inn i luftrøret, og luftrøret (kalt en endotrakeal, eller ET, rør), eller et kortere rør med en maske innsatt så langt som til larynx (laryngal maske luftveier) blir vanligvis brukt til å gi en inhaleringsmedikament bedøvelse og oksygen, for å kontrollere og hjelpe pusting. En ET rør brukes for å hindre å puste i mage-syre, som ville skade lungene.

Hvor raskt du gjenopprette fra generell anestesi avhenger av dose av medisiner du har mottatt, kroppens reaksjon på det, og om du fikk andre medisiner som kan forlenge din utvinning. Når du begynner å våkne opp fra narkose, kan du oppleve noen forvirring, desorientering, eller problemer med å tenke klart. Dette er normalt. Det er også ganske vanlig å ha kvalme, oppkast eller en litt nedsatt kroppstemperatur. Det kan ta litt tid før effekten av anestesi er helt borte.