Evb

Når urinveisinfeksjoner stadig vender tilbake

Noen ganger, urinveisinfeksjoner gjenta seg, eller skje igjen. Finn ut hvorfor dette skjer og hvordan tilbakevendende infeksjoner behandles.

En urinveisinfeksjon eller UTI, oppstår når bakterier inn i urinveiene og forårsake betennelse. Urinveiene består av nyrene, de rør som går fra nyrene til blæren, og røret som fører urinen på utsiden når du tisser. Urin inne i urinveiene er normalt sterilt, men hvis eventuelle bakterier kommer inn, kan det føre til en infeksjon.

UVI er den nest vanligste type infeksjon som folk får, sto for 8,3 millioner legebesøk hvert år i Europa. Når en UTI oppstår mer enn to ganger i løpet av seks måneder, er det anses å være et tilbakevendende urinveisinfeksjon. Om lag en av fem kvinner vil få et tilbakevendende UVI, og kvinner som har er mer enn tre UVI mer sannsynlig å fortsette å ha dem. Menn kan også ha tilbakevendende UVI, men dette er ikke så vanlig hos menn som hos kvinner. I mange tilfeller menn med tilbakevendende UVI har noen form for urin obstruksjon.

Hva som forårsaker tilbakevendende UVI?

Bakterier kan komme inn i urinveiene fra utsiden for å føre en UTI å komme tilbake, eller et tilbakevendende infeksjoner kan være forårsaket av bakterier som forblir i urinveiene etter en tidligere infeksjon. Symptomer på tilbakevendende UVI hos menn og kvinner inkluderer hyppig trang til å urinere, brennende smerte eller press, uklar eller misfarget urin, og frysninger og feber. Barn med UVI er mer sannsynlig å ha feber uten andre symptomer. Vanlige tilstander som kan føre til tilbakevendende UVI inkluderer:

 • Å være i et sykehjem eller sykehus
 • Diabetes
 • Nyre eller blære steiner
 • Å ha et kateter
 • Forrige urinveiene kirurgi
 • Seksuell aktivitet
 • Å ha en infisert eller forstørret prostata
 • Være født med en misdannelse av urinveiene

Hvordan er en tilbakevendende UVI behandles?

Hvis du har tilbakevendende UVI, kan legen din sende deg til en urolog som er spesialist på sykdommer i urinveiene. Noen av måtene som tilbakevendende UVI er vurdert og behandlet er:

 • Testing. Legen vil ønske å ta en urinprøve for å teste for bakterier og hvite blodceller. Det kan være nødvendig å gjøre spesielle X-ray studier for å se om det er en hindring eller steiner i urinveiene. En urolog kan se inn i blæren ved å sende en spesiell omfang gjennom åpningen inn i blæren. Denne eksamen kalles cystoskopi.
 • Antibiotika for behandling. Normalt UVI reagerer svært godt mot antibiotika, og du kan bare trenger å ta medisiner for et par dager. For tilbakevendende UVI, kan antibiotika være nødvendig i 10 dager eller mer.
 • Kirurgi. I noen tilfeller av prostata sykdom, steiner eller andre hindringer i urinveiene, kan kirurgi gjøres for å gjenopprette normal flyt av urin og hjelpe klare opp infeksjoner.
 • Antibiotika for forebygging. Noen strategier for å hindre tilbakevendende UVI med antibiotika inkluderer å ta lav dose antibiotika i seks måneder eller ta antibiotika etter samleie.
 • Hyppig urin testing. Kvinner som har tilbakevendende UVI kan ha nytte av å teste sin urin ofte med en peilepinnen som advarer mot eventuelle bakterier i urinen.
 • UTI vaksine. Forskning viser at noen kvinner og barn som får tilbakevendende UVI mangler noen proteiner de trenger for å bekjempe infeksjoner. En vaksine kan snart være tilgjengelig for å hjelpe disse menneskene forbedre sin evne til å bekjempe UVI naturlig.

Tilbakevendende UVI er vanlig, og det er mange effektive behandlinger tilgjengelig. Noen enkle ting du kan gjøre for å forhindre UVI inkluderer drikke mye væske, holde genital området rent, iført bomull undertøy og ved å tørke forfra og bakover etter avføring eller vannlating. Drikke tranebærjuice og ta vitamin C-tilskudd kan også hjelpe ved å gjøre urinen surere, noe som reduserer veksten av bakterier.

Urinveisinfeksjoner, spesielt tilbakevendende UVI, kan være et alvorlig helseproblem. Hvis du kjenner symptomene, kan du alltid komme i kontakt med legen din hvis du tror du har en UTI.