Evb

Når trenger du en hud biopsi for å diagnostisere psoriasis?

En lege kan ofte diagnostisere psoriasis bare ved å se på hud og negler, men noen ganger en hud biopsi er nødvendig. Her er hvordan prosedyren er utført for å bekrefte en psoriasis diagnose.

Psoriasis symptomene kan variere mye fra flate, blanke skjell til bristende røde nupper hvor som helst på kroppen. Ofte kan en lege bare undersøke huden for å bekrefte symptomene på psoriasis og gjøre en psoriasis diagnose. Hun vil vurdere hva de lesjoner ser ut, samt hvor de er plassert på kroppen.

For eksempel, negler kan vise avslørende tegn på psoriasis fordi sykdommen kan føre dem til å bli tykk og arrete med ørsmå groper. Men noen ganger diagnostisere psoriasis krever mer detaljerte studier enn en lege kan gi med det blotte øye, og en hud biopsi nødvendig.

En hud biopsi er en enkel prosedyre der hudceller er hentet fra en påvirket område av huden, så som en lesjon, og undersøkt under et mikroskop for å bekrefte at abnormaliteter i hudcellene virkelig er psoriasis.

Psoriasis hudbiopsi trinn-for-trinn

Hud biopsier for psoriasis er vanligvis gjort på et legekontor i stedet for et sykehus, og de er vanligvis utføres av en hudlege, som kan velge mellom flere forskjellige hud biopsi metoder.

Dette er fremgangsmåten i en hud biopsi for å diagnostisere psoriasis:

  1. Anestesi administreres. Legen vil nummen området som skal vevsprøve ved å injisere en bedøvelse inn i huden med en nål.
  2. Hudceller blir fjernet. Vanligvis en excisional, punch, eller barbere biopsi utføres. En excisional biopsi innebærer å kutte ut en del av unormal hud med en kniv. En punch biopsi muliggjør fjerning av dypere hudceller ved hjelp av et verktøy med et hult område som "slag" ut en liten del av huden. En barbering biopsi innebærer bare skrape av det aller øverste laget av hudceller fra det berørte området.
  3. Blødninger stoppes. Hvis det er blødning under prosessen, bruker legen et verktøy kalt en cauterizer som stopper blodtilførselen.
  4. Avhengig av hvilken type biopsi, er huden sydd. Hvis en excisional eller punch biopsi er utført, vil huden bli sydd opp nøye for å lukke såret. En barbering biopsi krever ikke masker siden huden ikke er kuttet.
  5. Såret er dekket. Hvis legen fjernet en stor lesjon å undersøke, kan hun ta et stykke hud fra et annet sted på kroppen og fest, eller pode, det å dekke området avslørt av biopsi.
  6. Prøven er undersøkt av en patolog. Prøven fra huden din biopsi er sendt til et laboratorium, hvor en patolog (en lege opplært til å stille en diagnose ved å se på cellene under et mikroskop) undersøker cellene dine for indikasjoner på psoriasis.
  7. Legen gir deg en diagnose. Legen vil sannsynligvis ha resultatene av huden din biopsi i ca en uke. Hun vil fortelle deg om dine symptomer tyder på psoriasis eller annen hud tilstand.

Det er viktig å få en nøyaktig psoriasis diagnose for å behandle tilstanden på riktig måte. Når legen vet hva du har, vil du være i stand til å følge en behandlingsplan for å bidra til å minimere hudskader og redusere betennelse, kløe og smerte.

Psoriasis kan behandles på en rekke måter, som omfatter kortikosteroider, ultrafiolett lys terapi, hyppig fuktighetsgivende, og aktuelle medikamenter som kan omfatte kulltjære. Oral medisiner kan være nødvendig for å behandle svært alvorlig psoriasis.