Evb

Når skal bekymre seg for brystkreft klumper

Så du har funnet en klump - hva nå? selv om alle bryst klumper må evalueres av en utdannet medisinsk faglig, de fleste viser seg å være noncancerous, spesielt hos yngre kvinner.

Du er i dusjen, gjennomfører den månedlige bryst self-eksamen. Plutselig hånden din fryser. Du har funnet en klump. Hva nå?

Først, ikke få panikk - 80 til 85 prosent av bryst klumper er godartede, betyr at de er noncancerous, spesielt hos kvinner yngre enn 40 år. Ikke bare det, men hvis du er i en alder hvor du har hatt regelmessig mammografi, og hvis disse mammografi har vært negativ, oddsen er enda bedre at følbar (stand til å bli følt) klump er ikke kreft.

"Jeg fortelle kvinner at år før de noen gang oppleve en håndgripelig klump vi har sett noe på deres screening mammografi," sier Steven R. Goldstein, MD, som er en fødselslege-gynekolog og professor i obstetrikk-gynekologi ved New York University Langone Medical Center i New York City.

Men hvordan vet du det? Hvordan skiller du mellom en klump som er brystkreft og en som er godartet? Hva som forårsaker godartet bryst klumper? Og de går unna på egenhånd?

Bryst klumper: avslørende distinksjoner

Brystene består av fett, nerver, blodårer, fibrøst bindevev og kjertelvev, samt en intrikat melk-produserende system av lobules (hvor melken er gjort) og kanaler (de tynne rørene som frakter melk til brystvorten). Denne anatomi i seg selv skaper en klumpete, ujevnt terreng.

En bryst klump, men skiller seg fra denne bakgrunnen av "normale" uregelmessigheter: Et bryst klump kan være solid og ikkje flyttast ut som en tørket bønne, eller myk og væskefylt, rulle mellom fingrene som en drue. Det kan være mindre enn en ert eller flere inches tvers, selv om dette større størrelse er sjeldne.

I mellomtiden, hva vanligvis skiller en godartet bryst klump fra en kreft bryst klump er bevegelse. En væskefylt klump som ruller mellom fingrene er mindre sannsynlig å bli kreft enn en klump som er vanskelig og forankret til brystet.

Dette er ikke å si alt godartet klumper flytte og alle kreft klumper ikke. Selv om dette er en god tommelfingerregel, er den eneste måten å vite sikkert gjennom den visdom av legen din og spesialiserte medisinske tester, for eksempel en ultralyd, en mammogram, eller en tynn nål aspirasjon, der legen bruker en liten nål å trekke ut en bit av klump for en biopsi, eller laboratorieundersøkelser. En annen tommelfingerregel har å gjøre med smerter. Brystkreft vanligvis ikke til stede smerte, men godartede tilstander ofte gjør, selv om det finnes unntak fra dette også.

Ikke alle godartet bryst klumper vil kreve ytterligere testing, forresten. Hvis du finner noe som ser ut til å være en væskefylt cyste under menstruasjonen, kan legen vil sjekke ditt bryst igjen på slutten av perioden for å se om cysten har forsvunnet. Hvis cyste forsvinner, vil du og legen din vet klump var faktisk godartet og relatert til hormonelle svingninger forbundet med menstruasjon.

En rekke godartet bryst klumper og betingelser

Mest godartet bryst klumper og betingelser er direkte relatert til menstruasjonssyklusen - for svingninger i hormoner og til væske buildup som følger med menstruasjonen. Andre godartet bryst klumper og vilkår kan være relatert til plugget melk kanaler, infeksjoner, og til og med bryst skader. Her er noen av de vanligste godartet bryst vilkår:

  • Fibrocystic endringer. Et generelt lumpiness som kan beskrives som "tråaktig" eller "kornet," disse klumper er den mest sett godartet bryst tilstand, påvirker minst halvparten av alle kvinner. Symptomer på fibrocystiske forandringer inkluderer anbud, fibrøs, gummiaktig vev; en fortykkelse av vev, eller en runde, væskefylt cyste. Disse endringene, som er relatert til hormon svingninger, kan øke etter hvert som du nærmer deg midten alder og deretter forsvinner med overgangsalderen. Noen ganger vil legen anbefale å begrense salt og koffein i kosten til å lette væske buildup. Du kan også være foreskrevet hormoner, i form av p-piller, for å lette særlig plagsomme symptomer. Legen kan også anbefale en nål eller kirurgisk biopsi for å sikre at ditt bryst forholdet er knyttet til fibrocystiske forandringer og ikke kreft.
  • Cyster. Relatert til fibrocsystic endringer, disse er runde eller ovale sekker og måler en tomme til to inches tvers. De er øm å ta på og fylt med væske. De kan komme og gå med menstruasjonen, blir større og mer øm i begynnelsen av perioden og forsvinner på slutten. Legen din kan bestille en ultralyd eller en tynn nål aspirasjon å sikre at det er en cyste, og ikke noe annet. I svært sjeldne tilfeller, når en cyste er spesielt stor eller smertefull, kan legen bruke en nål for å trekke seg og redusere væske inni den. Cyster vanligvis rammer kvinner mellom 35 og 50 år.
  • Fibroadenoma. Forekommer hos unge jenter og kvinner i tenårene og 20-årene, fibroadenomas er mer vanlig hos de som bruker bruker p-piller før 20 år. Dette godartet svulst varierer i størrelse fra mikroskopiske til flere inches tvers. Det er bevegelig under huden, rundt og vanskelig som en marmor, og kan bli diagnostisert ved aspirering eller fjerning av den klump. Hvis fibroadenoma krymper eller ikke vokser over tid, og legen er sikker på diagnosen, kan han eller hun velge å bare la det være.
  • Fat nekrose. Dette skjer når fettstoffer brystvev er skadet av skade på bryst, noe som resulterer i dannelsen av runde, faste klumper. Det er mer vanlig hos kvinner med store bryster, særlig hos kvinner som er overvektige. Legen vil mest sannsynlig se klump gjennom flere menstruasjonssykluser og kan beslutte å fjerne den kirurgisk. Noen ganger nekrose vil produsere det som kalles en fet cyste som legen vil renne med en nål.
  • Væske fra brystvortene. Noen ganger kvinner opplever væske fra brystvortene med eller uten et bryst klump. Fargen på brystvortene relatert til godartet fibrocystic endringer kan variere fra gul til grønn. En klar til melkeaktig utflod kan bety en hormonell feil. Grønn-svart utflod kan være relatert til duct ectasia, en innsnevring eller blokkering av kanalen. Det kan også være blodig i utseende, noe som kan, i virkeligheten, bety kreft. Mer enn sannsynlig skjønt, betyr en rød utflod skade, infeksjon eller en godartet svulst. Legen kan studere væske under et mikroskop for å bestemme dens opprinnelse, spesielt hvis det er også en masse eller klump i brystet.
  • Mastitt. En infeksjon i melk duct, kan dette skape en klumpete, rødt og varmt bryst, ledsaget av feber. Det forekommer hyppigst hos kvinner som ammer, men kan forekomme i ikke-ammende kvinner også. Behandlingen innebærer varm komprimerer og antibiotika.
  • . Andre mindre kjente forhold Noen medisinske tilstander kan også forårsake bryst klumper, inkludert hyperplasi, en overvekst av celler i brystet kanaler eller lobules; adenosis, noe som fører til forstørret lobules, intraductal papilloma, en vorte-lignende veksten av kjertel vev som vokser i røret, og lipoma, som er en godartet svulst fettstoffer.

Risikoen for godartet bryst betingelser øker for kvinner som aldri har hatt barn og de ​​som har en historie med uregelmessige menstruasjoner og / eller en familie historie av brystkreft.

Hvis du finner et bryst klump

Alle knuter bør vurderes av en medisinsk faglig, som vil hjelpe deg å bestemme hvordan du går frem. Mest godartet bryst forholdene er mulig å behandle, og noen vil også gå bort på egenhånd, men det er best å la legen være den som forteller deg det.