Evb

Når kirurgi blir nødvendig for lupus pasienter

I noen tilfeller kan kirurgi være nødvendig for å behandle komplikasjoner av lupus. Fra nyretransplantasjoner til fjerning av milten, finne ut hvilken kirurgiske behandlinger kan være nødvendig, og hvorfor.

Systemisk lupus er en sykdom som kan angripe mange deler av kroppen og føre til komplikasjoner som noen ganger krever diagnostisering og behandling med kirurgi.

"Kirurgi er ikke en primær behandling for lupus, men i noen tilfeller komplikasjoner av lupus kan kreve kirurgi, "sier Doruk Erkan, MD, en lege og forsker ved Barbara Volcker Senter for kvinne-og revmatiske sykdommer ved Hospital for Special Surgery i New York City. "Minor kirurgiske prosedyrer som for eksempel å ta en hud, nyre, eller lymfeknute biopsi kan være nødvendig å diagnostisere lupus. Noen av de store kirurgiske inngrep som kan gjøres i lupus pasienter er nyretransplantasjon, splenektomi, og utskifting av ledd, "sier hun.

Lupus og kirurgi: nyretransplantasjon
Selv om mange mennesker med lupus har noen nyre engasjement, de fleste svare på medisinsk behandling og svært få går videre til det punktet av nyresvikt. Men når nyresvikt forekommer, kan operasjon være nødvendig.

De filtrering enheter av nyrene, kalt glomeruli, arbeide for å fjerne avfall fra blodet. Men i den mest alvorlige formen for nyresykdom, kan mer enn 90 prosent av glomeruli bli skadet. Når nyrene svikter, de eneste behandlingstilbud er dialyse eller nyretransplantasjon. Studier viser at menn og afrikansk-europeere har større risiko enn andre pasienter for alvorlige nyre engasjement med lupus.

Den gode nyheten: Overall, nyretransplantasjoner er svært vellykket hos mennesker med lupus. Medisiner som brukes for å forhindre at kroppen avstøter en ny nyre er ofte de samme medisiner som brukes til å behandle lupus. Risikoen for avvisning av transplantert nyre hos mennesker med lupus har en tendens til å være noe dårligere enn i andre mennesker som får nyretransplantasjoner. Risikoen for at lupus vil påvirke den nye nyre er også lav.

Lupus og kirurgi: splenektomi
Mer enn tre fjerdedeler av personer med systemisk lupus utvikle antistoffer mot blodplater, de blodceller som trengs for å stoppe blødningen. Mellom 8 og 20 prosent av disse menneskene vil oppleve en nedgang i antall blodplater, en tilstand som kalles trombocytopeni. Hvis antall blodplater i blodet blir for lavt, kan overdreven blødning forekomme.

"I noen tilfeller [av trombocytopeni] som ikke reagerer på medisiner, fjerning av milten kan være nødvendig for å løse problemet," sier Dr. Erkan.

Din milten er et organ som ligger rett under ribbeina på venstre side av kroppen. Det er antatt at milten kan være kilden til de antiblodplatemidler antistoffer som opptrer hos pasienter med lupus, og kan spille en rolle ved ødeleggelsen av blodplater som er belagt med disse antistoffer. Kirurgisk fjerning av milten (splenektomi) har vist seg å reversere trombocytopeni hos mennesker med lupus.

I en gjennomgang publisert i Annals of Surgery på splenectomies utført på lupus pasienter med trombocytopeni, svarte 88 prosent umiddelbart og 64 prosent vedvarende dette svaret for mer enn seks år. Forfatterne fant at splenektomi var en trygg og effektiv behandling for lupus trombocytopeni som ikke kunne ellers være vellykket behandlet.

Lupus og kirurgi: hofteoperasjon
"En alvorlig komplikasjon av systemisk lupus er avaskulær nekrose av hoften. Dette kan være forårsaket av sykdommen lupus, men også av steroid medisiner som brukes til å behandle lupus. Behandling kan kreve hofteprotesekirurgi," sier Ignacio Sanz, MD, en revmatolog på University of Rochester Medical Center i New York, og leder av forskningsutvalget for Lupus Foundation of Europe.

Avaskulær nekrose av hip (også kalt AVN eller hip osteonekrose) er forårsaket av manglende blodforsyning til hoftebenet. Dette redusert blodtilførsel fører til beinceller å dø og benbygning å svekke. Det er en uvanlig, men svært alvorlig komplikasjon av lupus. Symptomer på hip engasjement er smerter og redusert bevegelighet. Risikofaktorer for å utvikle avaskulær nekrose i lupus pasienter kan omfatte steroid behandling og noen ganger tilstedeværelsen av en lupus antistoff kalt antiphospholipid antistoff, noe som øker blodpropp. Imidlertid er den nøyaktige rollen til antifosfolipid antistoffer i utviklingen av AVN ennå ikke kjent.

Personer med lupus pleier å være yngre enn andre som trenger hofteprotesekirurgi og ofte de som trenger bilaterale hofteoperasjon. Operasjonen går som regel bra og resulterer i redusert smerte og økt funksjon. Andre kirurgiske prosedyrer for avaskulær nekrose hos pasienter med lupus kan inkludere bein grafts for å stimulere veksten av nye bein celler, og fjerning av noen celler fra beinmargen til å oppmuntre blodstrømmen.

Mens disse kirurgiske behandlinger kan være en nødvendig del av behandlingen for noen pasienter med lupus, er det viktig å huske på at enhver operasjon er stressende og stress kan ofte være en trigger for lupus symptomer. Du bør nøye vurdere fordeler og ulemper med noen prosedyre legen din kan foreslå. Og husk at kirurgi for lupus komplikasjoner generelt går godt og er så vellykket for personer med lupus som det ville være for de uten sykdommen.