Evb

Når en venn har bipolar lidelse

Du trenger ikke å være en omsorgsperson å tilby kjærlighet og støtte til en venn kjemper bipolar lidelse.

Hvis du nettopp har funnet ut at en venn har blitt diagnostisert med bipolar lidelse, har du sannsynligvis ikke vet helt hva jeg skal gjøre eller hva jeg skal si. Men uansett hvordan din venn handlinger, og selv om hun børster det ut som ingen big deal, vil hun trenger din hjelp. Så i stedet for å si "vær så snill gi meg beskjed hvis det er noe jeg kan gjøre," ta litt initiativ og finne ut hva du kan gjøre for å best hjelpe vennen din med bipolar lidelse.

Bipolar lidelse: hvordan vennskap kan endre seg

Kommer i kast med diagnosen bipolar lidelse og gjennomgår behandling - som regel en kombinasjon av terapi og medisiner - vil være vanskelig for din venn. Men hva du bør forstå er at bipolar lidelse påvirker deg også. Det kan være vanskelig for deg å se din venn avtale med denne sykdommen, og det kan sette en stor belastning på forholdet.

"Når du omsorg for noen med [bipolar lidelse], det er virkelig en samarbeidende tilnærming", sier Adele C. Viguera, MD, en psykiater og førsteamanuensis direktør for perinatal og reproduktive psykiatri program ved Cleveland Clinic i Ohio. Hun understreker at leger og pasienter ikke kan gjøre det alene, og at venner og familiemedlemmer spiller en stor rolle i behandling, støtte og hindre fremtidige bipolar lidelse episoder.

Stress på din venn kan føre til endringer i hennes oppførsel mot deg, som kan være vanskelig å svelge når alt du prøver å gjøre er å hjelpe. Det viktigste er å huske på at bipolar lidelse ikke bare påvirker humøret, men energi og aktivitetsnivå, samt evnen til å gjøre daglige oppgaver.

"Husk at det er sykdommen taler, det er ikke henne," sier Dr. Viguera. "Det kan være skadelig over tid - det er mye bitterhet som bygger seg opp."

Forstå at din venn, du og ditt forhold har en lang vei foran oss, men at det er mange ting du kan gjøre for å gjøre det lettere for alle.

Bipolar lidelse: hvordan du kan hjelpe

Pleieren er ikke den eneste som kan hjelpe din venn gjennom denne tiden - du kan være en stor hjelp når det kommer til din venns behandling, fordi du kan tilby en stor utenfor perspektiv med legen hennes. Viguera sier venner og familie spiller en stor rolle i å oppmuntre sunn atferd som bidrar med behandling og spotting tegn på de tidlige stadier av en annen bipolar episode.

Her er noen måter du kan hjelpe din venn i hennes kamp med bipolar lidelse:

  • Lær om bipolar lidelse. Jo mer du vet om sykdommen, jo bedre rustet er du til å forstå hva hun går gjennom, og hvordan du kan hjelpe. Les alt du kan finne.
  • Kjenn tidlig varsling tegn på en episode. Alles faresignaler er forskjellige, ifølge Viguera. Hvis du vet at din venn er i ferd med å skli inn i en manisk eller depressiv episode når hun slutter å spise eller sove for et par dager, eller shopping overdrevet, kan du advare henne - og hennes lege.
  • Oppmuntre sunne vaner. Hvis vennen din antyder drar ut til en bar for natten, omdirigere henne til et sunnere valg. Du kan foreslå en film, en morsom kveld i, matlaging middag, eller treffer en restaurant. Oppmuntrende mosjon, rikelig med søvn og sunn mat er alltid en stor hjelp - og disse tingene er mye lettere å gjøre når du har en kompis hjelper deg å holde deg på sporet.
  • Være involvert med behandling. Tilby å gå til legetimer med vennen din, og fortelle legen at du er tilgjengelig hvis han trenger å kontakte deg. Viguera sier at du kan være en mektig innflytelse, både på din venn, og etter informasjonen kan du gi til legen. "Du trenger virkelig noen på utsiden observere, som de stoler på, sier" du egentlig ikke har gjort det bra i de siste månedene ", sier Viguera.

Det er mange ganger i livet når vi ikke helt vet hvordan de skal hjelpe en venn. Men når en venn har bipolar lidelse, er det mange ting du kan gjøre for å ikke bare støtte, men virkelig hjelpe. Være der, bli involvert, og vet at denne sykdommen kan være en pågående kamp.