Evb

Når du trenger bihulekirurgi

Hvis sinus smerte og bihulebetennelse ikke vil svare på medisinsk behandling, kan du være en kandidat for bihulekirurgi.

Når du er diagnostisert med bihulebetennelse, vil den første personen som behandler deg sannsynligvis være din fastlege. Men hvis bihulebetennelse ikke reagerer på behandling i tre måneder, er det ansett som kronisk bihulebetennelse, og neste skritt er å se en spesialist som kalles en otolaryngologist. Disse kirurger spesialiserer seg på problemer av ører, nese og hals, og er også kalt ØNH leger. Hvis bihuleproblemer er så ille at du trenger sinus kirurgi, vil en ØNH lege utføre operasjonen.

Før du slår til kirurgi

Pasienter som responderer på medisinsk behandling trenger ikke kirurgi, legger Mark A. Zacharek, MD, bosted program direktør for avdeling for Øre og hode og nakke kirurgi ved Henry Ford Hospital i Detroit. Men de som CT (computertomografi) skanninger viser "vedvarende sykdom" er mulige kandidater for kirurgi, sier Dr. Zacharek.

"Før ty til sinus kirurgi, bør du prøve maksimal medisinsk behandling", sier Martin Citardi, MD, leder av avdeling for Øre og hode og nakke kirurgi ved University of Texas Medical School i Houston. Som kan inneholde en lang antibiotikakur, sinus vanning, og steroid medisiner. Neste skritt, hvis det er ingen lindring, er å få en CT scan. Sier Dr. Citardi, "Hvis det er fortsatt bevis for kronisk sinus sykdom eller det er en hindring i bihulene som kan bare bli løst ved kirurgi, så kirurgi er anbefalt. "

Når sinus kirurgi er anbefalt

Grunner for sinus kirurgi inkluderer:

  • Bevis på kronisk bihulebetennelse selv etter aggressiv medisinsk behandling
  • Sinus sykdom forårsaket av en soppinfeksjon
  • Nese eller bihuler polypper
  • Strukturelle misdannelser i nese eller bihuler
  • Sinus infeksjon som har spredd seg til beinet
  • Kreft i sinus
  • Kronisk bihulebetennelse med HIV

Typer av bihulekirurgi

Den vanligste kirurgiske prosedyren for pasienter med kronisk bihulebetennelse er endoskopisk bihulekirurgi, sier Zacharek. Visse typer aggressive soppinfeksjoner samt sjeldne svulster i sinus kan kalle for "tradisjonelle eller ekstern kirurgiske tilnærminger som involverer snitt i tannkjøttet eller over øyenbrynene i pannen," forklarer han.

Operasjoner som brukes på bihulene er:

  • Funksjonell endoskopisk kirurgi. Denne kirurgiske prosedyren bruker en tent rør kalt et endoskop å se direkte inn i nesen og bihulene. Under en endoskopi, kan kirurgen fjerne vev, rense ut bihulene, og forstørre sinus åpninger for drenering.
  • Balloon sinuplasty. "I denne kirurgiske prosedyren, er et kateter med en ballong inn i sinus og ballongen er så oppblåst å utvide sinus åpninger," forklarer Citardi.
  • Åpen sinus kirurgi. I noen mer kompliserte tilfeller av kronisk sinusitt, kan et innsnitt gjøres direkte over sinus slik at den kan åpnes, sykt vev kan fjernes, og den sinus rekonstruert.

Fordeler og ulemper med bihulekirurgi

Den største pro for sinus kirurgi er at det vanligvis fungerer. Det kan ta flere måneder for helbredelse å være komplett, og i løpet av denne tiden postoperativ behandling er svært viktig. "Studier viser at sinus kirurgi er 85 til 90 prosent effektive", sier Citardi, og legger til at et bestemt pro for endoskopi fremgangsmåte er at den har få komplikasjoner, og at pasienten føler seg lite smerte, om noen, under utvinningen. Et annet pluss er at det er vanligvis dagkirurgi, sier Zacharek.

Som for cons, pasienter trenger å vite at post-bihulekirurgi omsorg er like viktig som den kirurgiske prosedyren i seg selv. Pasienter trenger å komme tilbake for endoskopisk undersøkelser og clean-out. Sier Zacharek, "Pasienten må forstå at sinus kirurgi er ikke nødvendigvis en kur for kronisk bihulebetennelse. Postoperativ pleie kan kreve vanlige sterile sinus irrigasjon og bruk av nesespray. "

Noen komplikasjoner forbundet med sinus kirurgi omfatter blødning, infeksjon, og tap av syn. Alvorlige komplikasjoner er svært sjeldne, forekommer i mye mindre enn 1 prosent av tilfellene.

Sinus kirurgi for kronisk bihulebetennelse og relaterte problemer brukes kun når alt annet svikter. De beste resultatene for bihulekirurgi skje når du og din ØNH kirurgen har realistiske forventninger og arbeider tett sammen før og etter operasjonen.

Finn mer informasjon i Everyday Health Øre, nese og hals sentrum.