Evb

Når din ektefelle har voksen ADHD

Finn ut hvordan det er å leve med noen som har ADHD, og ​​hvordan det påvirker en partner eller ektefelle.

I mange husholdninger, serverer kona ofte som konsernsjef, ta ansvar for å holde orden i huset, stabler med mat, og også forvalte familiens økonomi. Noen kvinner kan nyte oppgave å holde orden hjemme, men for Gina Pera, er det en daglig nødvendighet at hun ikke bare kan gi videre til noen andre.

Pera bor i San Francisco Bay-området i California med sin mann på 12 år, som ble diagnostisert med ADHD omtrent et år etter at de giftet seg. Hun visste at han var "distré", men hun bare chalked det opp til han var en briljant forsker. Men glemsomhet førte til stadige kamper, uforsiktighet med penger, og noen virkelige ekteskapelige problemer som førte dem til par rådgivning. Det fungerte ikke. Pera visste noe annet måtte være i spill, men hun kunne ikke sette fingeren på hva det var.

Snubler over en ADHD-løsning

En dag kom Pera over en bok om ADHD og en lyspære gikk av i hodet hennes. ADHD symptomene hørtes mistenkelig ut som sin mann - og han var enig. Til slutt fikk han diagnosen, og Pera var lettet.

Hun sier hun utbrøt: "Eureka!" Og tenkte: "Vi har funnet årsaken. Alt jeg trenger å gjøre er å slå ham over til MDS og jeg kan slutte å være hans ekstern pre-frontal cortex." Dessverre var det ikke så enkelt. Den første ADHD behandling han prøvde, Adderall, bare gjort ting verre. "Min mann fikk enda mer aggressiv og irritabel. Jeg tenkte:" Kuren er verre enn tilstanden, "sier hun. "Han var mer fokusert, men prisen på det var uutholdelig."

Pera strevde med ektemannens ADHD så mye som han var, og hun måtte finne en måte å takle. "Jeg ble veldig deprimert og slått ned," sier hun. Ikke bare gjorde hun nødt til å huske alt, klarer alt, og ha kontroll over sin økonomi, men hun var "å måtte leve med dette stadig irritabel person." Pera jobbet hjemmefra, og de hadde nylig flyttet så hun hadde ingen venner eller familie rundt henne for å trekke henne bort for en kopp kaffe eller å se en morsom film.

Legene fortalte henne at det var hennes ansvar å være hans manager, hans arrangør, for å hjelpe ham gjennom dette. Hun skulle være hans medisinering. Men det var tøft å gjøre når hun var så sint på sin mann, og tenkte at ansvaret ikke kan være hennes alene. "Jeg trodde det var nutty," Pera sier.

Søker støtte til ADHD

Pera visste at hun kunne ikke være den eneste som lider på denne måten. Så hun bestemte seg for å søke etter andre ektefeller av personer med ADHD. Hun startet en online støttegruppe, deretter skrev en bok for å hjelpe andre i hennes samme situasjon.

Hun og hennes mann tilbrakte mange tøffe år jobbet gjennom vedtak på sine problemer og finne en ADHD behandling som jobbet for ham, og hun ønsket å spare andre så mye som mulig. "Jeg gikk gjennom en fryktelig læringskurve," sier hun. "Ingen skal måtte gå gjennom dette helvete for mangel på informasjon."

Læring dine roller med ADHD

I dag, Pera sin manns ADHD symptomer er godt kontrollert - så mye slik at "noen ganger jeg glemmer han har ADHD," Pera sier. Etter alle disse årene har hun lært rollen at hun må spille for å gjøre deres ekteskap av tre - Pera, hennes mann og ADHD - fungerer bra. Hun er initiativtakeren. Hun trenger å ta kontroll over mange situasjoner og komme opp med en plan - også når det gjelder å planlegge en fottur på en lørdag ettermiddag. Og det fungerer for dem begge.

Pera tilbyr dette viktige råd til ektefeller av mennesker med ADHD: "Det er en svært svekke tilstand," sier hun. "Det kan ta dere begge ned." Utdanning er viktig - men ikke bare om ADHD selv. Du kan ikke bare overse det når din ektefelle maxes ut ditt kredittkort. Du kan ikke være redd for å krysse grenser og ta kontroll for å beskytte familien når det er nødvendig, sier hun.

Det er også viktig å forstå at du kan ikke bare be din ektefelle å finne ut av det alene. Din rolle som en partner er viktig i alle aspekter av forholdet, spesielt når din ektefelle har ADHD. Pera hjelper ektemannen holde seg til en rutine som hjelper ham styre hans ADHD oppførsel. For eksempel, slår de av datamaskinene i huset deres senest 21:00 hver natt, de holde seg til en sunn diett og får regelmessig mosjon.

Ingen ekteskap er uten utfordringer, og muligheter for vekst som et par. Å ha en ektefelle med ADHD gir et unikt sett av kamper, men de er ikke uoverkommelig for et par som er forberedt på å takle dem sammen.