Evb

Når andre helsemessige forhold forårsake diaré

Overvinne et anfall av diaré ofte krever behandling av en underliggende helsetilstand. Diaré kan være et symptom på fordøyelsessykdommer som IBS og andre kroniske tilstander, deriblant diabetes.

Diaré er et vanlig symptom av fordøyelsessykdommer slik som Crohns sykdom, ulcerøs kolitt, irritabel tarm syndrom (IBS), og cøliaki. Det kan også være en bivirkning av visse typer kreft og kroniske helsemessige forhold, blant annet diabetes, hypertyreose, og cystisk fibrose. Disse fordøyelsessykdommer og andre sykdommer kan skade tarmen slik at den ikke fungere skikkelig, slik at for mye væske å bo i tarmen og fører til diaré.

Å behandle diaré forårsaket av andre helsemessige forhold, "du trenger for å finne den underliggende årsaken og behandle det," sier Henry Parkman, MD, en gastroenterolog og professor i medisin i gastroenterologi seksjonen ved Temple University School of Medicine i Philadelphia. "Du bør diskutere alle dine symptomer med indremedisiner din første og, om nødvendig, kan du bli henvist til en gastroenterolog som kan hjelpe behandle diaré."

Diaré årsaker: IBS

IBS er ikke betraktet som en sykdom, men snarere en lidelse der tarmen ikke fungerer som den skal, fører til overdreven gass og oppblåsthet. Legen din vil hjelpe deg å håndtere diaré og smerter som følger IBS med medisiner, terapi for å lindre stress, og noen endringer i livsstil for å hjelpe deg å unngå matvarer sannsynlig å utløse diaré og andre IBS symptomer.

Diaré årsaker: Crohns sykdom

Crohns sykdom er en inflammatorisk tarmsykdom preget av betennelse i mage-tarmkanalen. Eventuelle deler av tarmkanalen kan bli betente, men oftest er det den nedre delen av tynntarmen, kjent som ileum. Fordi Crohns sykdom etterlater deler av tarmen hovne og kan være smertefullt, du føler deg som om du må tømme tarmen ofte og har ofte diaré.

Crohns sykdom er behandlet med medikamenter, inkludert anti-inflammatoriske, antibiotika og steroider, sier Dr. Parkman. Anti-diaré-medikamenter kan bli brukt for å behandle diaré. Det kan også hjelpe å følge et næringsrikt kosthold, unngå noen matvarer som synes å forverre symptomene dine.

Diaré årsaker: ulcerøs kolitt

Ulcerøs kolitt er en annen inflammatorisk tarmsykdom som Crohns. Folk som har ulcerøs kolitt får sår, eller sår i slimhinnen i endetarmen eller tykktarmen (lavere tarmen). Når betent, tømmer tarmen ofte, forårsaker diaré.

Flere legemidler er tilgjengelige for å behandle ulcerøs kolitt, inkludert aminosalisylater, kortikosteroider og immunomodulatorer, sier Parkman. De er ment å redusere betennelse. Anti-diarrheals kan lindre symptomene.

Endringer i kosthold og livsstil kan også bidra til å kontrollere dine symptomer: Spis små måltider, unngå matvarer som utløser diaré, og ta dine medisiner.

Diaré årsaker: cøliaki

"Mennesker med cøliaki tåler ikke gluten," Parkman sier. Gluten er et protein som finnes i hvete, rug og bygg, men det kan også bli funnet i produkter som vitaminer og leppepomade.

Kronisk diaré er en av de mange symptomer på cøliaki. Den eneste behandlingen er en glutenfri diett, som betyr at du må granske mat etiketter og stille spørsmål til servere og kokker når du spiser ute. Eliminere gluten fra kostholdet ditt bør eliminere diaré den forårsaker.

Diaré årsaker: andre forhold

Noen kreftformer - for eksempel colorectal, bukspyttkjertel, galle duct, og galleblæren kreft - kan føre til diaré. Kreft behandlinger, inkludert kjemoterapi, stråling og kirurgi, kan også føre til diaré, særlig hvis behandlingen innebærer tarmen. Noen pasienter utvikler diaré fra stress av å kjempe en livstruende sykdom som kreft.

Noen mennesker med diabetes kan også ha utbrudd av diaré. "Når deres diabetes er ikke under kontroll, de er utsatt for å utvikle en tilstand som kalles bakteriell overvekst," Parkman sier. Et unormalt stort antall bakterier kan vokse i tynntarmen og resultere i diaré. I tillegg kan personer som har hatt diabetes i mange år utvikler nevropati, eller nerveskade. Når nervene i fordøyelseskanalen er skadet, kan diaré føre til.

Diaré er også et symptom på hypertyreose, en overaktiv skjoldbruskkjertel kan føre mat til å bevege seg gjennom fordøyelseskanalen for raskt, noe som kan føre til diaré.

Diaré lettelse: livsstilsendringer

Uansett hva årsaken til diaré din, her er noen måter å takle:

  • Gå på en kortsiktig flytende diett. Konsumere klare væsker som mild koffein-fri te, eplejuice, buljonger, popsicles, og gelatins. Unngå sure drikker, som for eksempel tomat og grapefruktjuice, og kullsyreholdige drikker.
  • Spis små måltider. Mindre mengder sette mindre stress på tarmen, så spise mindre måltider oftere vil bidra til å kontrollere diaré.
  • Spis med jevne mellomrom. Ikke la magen blir for tom. Å spise på en tidsplan hjelper også regulere tarmer.
  • Unngå mat som kan utløse diaré Fet mat, høy-fiber matvarer, rå frukt og grønnsaker, søtsaker -. Alt fra krem-fylt bakverk til godteri - og melkeprodukter kan gjøre diaré verre.
  • Erstatte tapte elektrolytter. Når du har diaré, mister du elektrolytter, som er mineraler som kalium og natrium at makt cellene dine. Du kan bytte dem ut med energidrikker som Gatorade og kalium-rik mat som bananer, poteter og aprikoser.
  • Ta medisiner. Dette inkluderer eventuelle medisiner som legen foreskriver for diaré.
  • Introdusere fast føde sakte. Når din diaré avtar, start ved å spise mat som er lav i fiber og lett å fordøye, for eksempel eplemos, yoghurt og potetmos.

Viktigst, holder seg til behandling plan legen har foreskrevet for din tilstand. Ved å behandle den underliggende årsaken til diaré din og gjøre endringer i livsstil, vil du være bedre i stand til å håndtere diaré og lette symptomer.