Evb

Når aldring stjeler din følelse av smak

Jo eldre du er, jo færre smaksløker du har. Men du kan nyte dine måltider ved å konsentrere seg om gleden av å spise og prøve noen nye spennende oppskrifter.

Som du alder, vil du sannsynligvis finne at smakssansen begynner å avta, akkurat som synet ditt gjør. Du ble født med 10.000 smaksløker, men når du slår 50, starter som nummer å gradvis avta.

"Vi har ikke en full forståelse av hvorfor smaksoppfatning avtar med alderen," sier Christine Gerbstadt, MD, RD, av Altoona, Pa, en talskvinne for det europeiske Dietetic Association (ADA) og forfatter av The Doctors 'Detox Diet. Hun påpeker imidlertid at studier på mus viser at deres smak celler snu, noe som resulterer i deres ha færre av dem over tid, og at det kan forklare hva som skjer hos mennesker, også.

En annen faktor kan være en redusert luktesans. Eksperter sier smaken er faktisk en kombinasjon av smak og lukt, så hvis du mister evnen til å oppdage spesielle aromaer - noe som skjer som du alder - du er begrenset til grunnleggende smaksopplevelser plukket opp av tungen, som ikke vil være like sterk eller så komplisert.

Enda en grunn til din følelse av smak avtar med alderen er at du produserer mindre spytt, slik at munnen er tørrere. Når munnen er tørr, er det vanskeligere å svelge, og spiser kanskje ikke så hyggelig.

Tap av smak utgjør risiko

Tap av smakssans bør ikke avfeies som bare en av effektene av aldring, fordi det kan få alvorlige konsekvenser for senior helse. Av de fire smaksopplevelser - søtt, salt, surt og bittert - søtt og salt er ofte de første til å gå, så i det minste, kan du over-salt maten, noe som kan føre til at blodtrykket til å stige og sette hjerte helse i fare.

Videre, hvis du mister muligheten til å smake på visse matvarer, kan du også miste interessen for å spise dem, noe som kan påvirke mengden av næringsstoffer du spiser, sier Dr. Gerbstadt. Du kan selv ved et uhell spiser mat som har gått dårlig eller inneholder skadelige ingredienser. En fersk undersøkelse utført av forskere ved Virginia Tech fant at, som mennesker alder, de er mindre tilbøyelige til å oppdage kjemikalier som jern i drikkevannet. Disse forbindelsene gi vannet en metallisk smak at eldre mennesker ikke kan smake, noe som setter dem i fare for overeksponering for jern og kobber - en mulig risikofaktor for Alzheimers sykdom.

Hvordan lage måltider morsommere

Så hva kan du gjøre for å motvirke tap av smak når du blir eldre? Først, sjekk med legen din for å utelukke eventuelle medisinske tilstander som forårsaker at du mister smakssansen. Hvis det er en medisinsk tilstand, kan behandling være tilgjengelig. Hvis tap av smak skyldes normal aldring, er det egentlig ingen kjente botemidler for å reversere den, sier Gerbstadt. Men det er ting du kan gjøre for å holde den fra å forstyrre din helse eller nytelse av livet:

  1. Gjør måltider sosiale arrangementer. Spis med andre seniorer eller utvidet familie feiringer, spleisefest middager, og samfunnet måltider, sier Gerbstadt. Du er mer sannsynlig å spise godt og få riktig ernæring når du har en god tid med familie og venner. Shut-ins også kan dra nytte av mat på døren Wheels eller andre lignende programmer hvor hyggelige sjåfører med næringsrike måltider vises på døren deres.
  2. Pass på temperaturen. Mat som er ment å være varm smaker bedre når det faktisk er varmt, og mat som er ment å bli servert kalde smaker bedre når det er kaldt, sier Jessica Crandall, RD, CDE, programdirektør for Sodexo Velvære og ernæring tjenester og en ADA talskvinne. "For å øke smaken, kan du trenger å gjøre retter litt varmere eller litt kaldere," sier hun.
  3. Bruk mer urter og krydder. Urter og krydder vil legge smak uten å øke blodtrykket slik at salt gjør, sier Gerbstadt. "Det er hundrevis tilgjengelig som vil friske opp eventuelle hovedrett eller et måltid." Crandall anbefaler basilikum for italiensk mat, koriander for meksikanske, Latin europeisk og asiatisk mat, oregano for italiensk og gresk mat, og gurkemeie for indisk mat. Kokte grønnsaker som rødbeter, kål, gulrøtter, poteter, neper og vinter squash kan ha nytte av noen karve og dill frø er et flott tillegg til ris og fiskeretter. En annen no-eller lav-natrium alternativet er sitrus juice, sitrus skall, eller smaksstoffer og alderen eddiker, sier Gerbstadt.
  4. Prøv noe nytt. "Når du prøver nye matvarer og eksperimentere med oppskrifter, oppretter du variasjon," Crandall sier. "Variety kan gjøre måltidene mer fristende og kan bygge bedre ernæring i hva du spiser." Selv seniorer som er satt i sin måter kan være fristet til å prøve noe nytt og næringsrik hvis den inneholder ingredienser de liker.
  5. Nyte din favoritt måltid. Folk veldig ofte har et bestemt tidspunkt på dagen når de har en større appetitt. For noen er det rett etter de våkner opp, så frokost er deres viktigste måltid. For andre er det senere på dagen, da de er mer våken, men avslappet. Ta hensyn til hvilken tid på døgnet du er mest sultne, og deretter få mest mulig ut av måltidet som sammenfaller med den tiden.

Det er vanskeligere å nyte mat når sansene ikke fungerer slik de pleide. Men ved å ta disse trinnene og gjøre spise morsom og sosial, kan du fortsette å se frem til måltidene og få den næring du trenger.