Evb

Når å se en astma spesialist

Få den beste astma omsorg trenger ikke å være vanskelig, men det kan være en god idé å se en astma spesialist eller allergolog. Finn ut hvordan disse spesialistene kan hjelpe behandle astma.

Når du ikke føler deg vel, familien din lege eller fastlege - som bidrar til å administrere de fleste av dine sniffles, smerter, og smerter - kan være det første stedet du går. Men hva om hoste og problemer med å puste er faktisk symptomer på astma, og krever mer kompetanse og omsorg? Det er på tide å tenke på å se en astma spesialist.

Hva er en primær omsorg lege?

Per definisjon er en primær omsorg lege en generell lege som har fått opplæring i primærhelsetjenesten - noe som betyr at hun kan ta vare på en masse daglige helseproblemer som mennesker står overfor. Fastleger ikke spesialisere seg i noen bestemt organ, sykdom eller system i kroppen, og er ofte den første linjen av omsorg for noen som er syke.

En Fastlegen kan være en familie lege, en allmennpraktiker, eller en generell indremedisiner. Når en bestemt eller kronisk problem er diagnostisert, kan en primær omsorg lege henvise en pasient til en spesialist opplært i den aktuelle tilstand.

Hva er en astma spesialist?

En astma spesialist er spesialtrent til å håndtere astma. Disse legene har totalt minst ni år med trening, inkludert en to-års stipendprogrammet med fokus på enten allergiske sykdommer eller lungesykdommer.

En astma spesialist kan arbeide med pasienter for å forebygge, diagnostisere og behandle astma, allergier og sykdommer, som de kroniske problemene ikke er bare rett og slett kurert og gjort å forsvinne.

Typer av astma spesialister

Det finnes et par forskjellige typer astma spesialister som kan behandle mennesker med astma:

  • En allergolog / immunolog, spesielt opplært i å behandle allergiske sykdommer, inkludert astma.
  • En pulmonologist, som er spesialist i sykdommer som påvirker lungene og puste inkludert astma.

Disse legene er opplært til å hjelpe folk med astma, og kan være i stand til å tilby et bedre utvalg av behandling og forebygging alternativer enn en primær omsorg lege.

Hvilken spesialist bør jeg se?

Valget av hvilke og hva slags lege bør alltid være opp til deg, men det er viktig å forstå forskjellene mellom en astma spesialist og en primær omsorg lege, og de begrensningene og fordelene ved hver.

En astma spesialist kan hjelpe:

  • Begrense antall sykedager av tapt arbeid og skole på grunn av astma
  • Gi bedre daglige ledelsen av astma og allergi
  • Reduser antall akuttmottaket besøk på grunn av astmaanfall

Mens alle med astma kan ha nytte av å se en astma spesialist, kan det bare være virkelig nødvendig for noen med alvorlige, vanskelige å kontrollere astmaen. En astma spesialist kan være en god idé for noen som:

  • Er ute av stand til å kontrollere sin astma etter noen måneder med behandling og har vært innlagt på sykehus for astma
  • Har andre helsetilstander i tillegg til astma
  • Har livstruende astmaanfall
  • Opplever uvanlige astmasymptomer
  • Kan være en god kandidat for immunterapi (allergivaksinering)

Bare du og legen din kan vite hvem som kan tilby den beste astma omsorg for dine problemer. Hvis du har mindre astma som gir deg noen problemer og er godt kontrollert, kan det hende du ikke trenger å finne en astma spesialist og kan få tilstrekkelig omsorg fra din primære omsorg lege. Men, hvis du har prøvd å håndtere astma i flere måneder uten lindring av symptomer, kan en astma spesialist tilbyr mer innsikt og bedre behandlingsalternativer for å holde astmaen under kontroll.

Lær mer i Everyday Health Astma sentrum.