Evb

Myelomatose: 10 må - stille spørsmål

Lære å snakke med legen din vil hjelpe deg å bedre forstå kreftdiagnose.

Hvis du nettopp har blitt diagnostisert med kreft, kan det føles som om alle er plutselig snakker et annet språk - språket i onkologi.

Selv om det kan være skremmende, forstå myelom - hva det er, behandlingstilbud, fordeler og ulemper med hver, og hva du kan forvente underveis - er den beste måten for deg å føle myndighet i møte med denne nye helsetrussel.

Tar en skriftlig liste over spørsmål om multippel myelom diagnose sammen med deg til legen kan hjelpe på mange måter. Gjør du det bidrar til å holde samtalen på sporet, maksimerer den korte tiden du vil ha under besøket (ofte 20 minutter eller mindre), sikrer at du ikke går ut av legekontoret bare å huske et spørsmål du glemte å spør, og gjør det enklere å skrive ned notater som samtalen skrider frem.

Så hvor skal du begynne? Den internasjonale myelom Foundation og andre foreslår at du begynner med å spørre legen din den følge spørsmål om myelomatose:

  1. Hva er multippel myelom og hvordan er det påvirker min helse?
  2. Hvor erfaren du er i behandling av multippel myelom? Vil du overvåke min behandling eller vil du henvise meg til noen andre?
  3. Hva testing vil jeg trenger å gjennomgå for å bedre forstå min kreft?
  4. Hvor langt har min kreft kommet (hvilket stadium er det)?
  5. Må jeg begynne behandlingen umiddelbart eller har du tenkt til å overvåke min myelomatose for nå? Hvorfor?
  6. Hvis jeg trenger behandling nå, hva er mine alternativer, og hvor vellykket de er sannsynlig å være?
  7. Hva er de potensielle bivirkningene jeg trenger å vite om under og etter myelomatose behandlinger?
  8. For folk med mitt stadium av kreft, hvor vellykket disse behandlingene vært i det siste?
  9. Hva er mine behandlingsalternativer?
  10. Hvem kan jeg kontakte hvis jeg har flere spørsmål om myelomatose?

Mens det er sannsynlig at du vil ha mange flere spørsmål enn disse i dagene som kommer, å vite svarene på disse 10 spørsmålene vil gi deg et godt grunnlag for å delta i din omsorg og sikre mest mulig vellykket resultat. Hvis du har et spørsmål som ikke er på listen, må du huske å notere det ned for å ta med til din lege besøk også.

Leukemi og lymfom Society nettsted gir en liste med spørsmål utviklet for deg å skrive, ta med til legen, og fyll mens legen forklarer svarene.

Jo mer du vet om myelomatose, jo bedre forberedt du vil være å kjempe tilbake. Lese om myelomatose nå og som behandlingen skrider frem er en utmerket måte både å bygge din grunnleggende kunnskap om dette kreft og til å generere mer detaljerte spørsmål om dine muligheter og omsorg.

Og husk: Det er ingen feil spørsmål når det kommer til din helse. Dersom legen har forklart noe i vilkårene du ikke forstår, om noe du har lest ikke gir mening for deg, eller hvis du er usikker på hvorfor legen er å anbefale ett alternativ over en annen, ikke vær redd for å spørre for avklaring. Du kan selv søke en ny mening fra en annen lege erfaring i behandling av myelomatose.

Trenger du mer informasjon om myelom og behandling? Kontakt International myelom foundation eller leukemi og lymfom samfunnet.