Evb

Multiresistent tuberkulose: når tuberkulose behandling ikke virker

Med multiresistent tuberkulose, får behandling enda tøffere, lengre, og mindre vellykket. Ved å følge din behandlingsregime i første omgang, kan du bidra til å forebygge multiresistent tuberkulose.

Tuberkulose-infeksjon kan føre til potensielt dødelig tuberkulose (TB) sykdom, som er mest ofte behandlet med rigorøse runder med antibiotika. Tuberkulose behandling kan være byrdefull, ofte krever flere piller som tas hver dag i flere måneder på slutten, men det er ekstremt viktig å følge den strenge medisinering diett. For mange slip-ups kan tillate TB bakterier i kroppen din til å bli resistente mot antibiotika, slik at du med multiresistent tuberkulose, som er enda mer farlig.

Typer av multiresistent tuberkulose

Resistens betyr at bakterier som forårsaker tuberkulose sykdom ikke svare på antibiotika tuberkulose behandling - medikamenter kan bare ikke ødelegge dem. Det finnes to typer av multiresistent tuberkulose:

  • Multiresistent tuberkulose (MDR TB). Denne typen TB er resistent mot minst to av de "første linje" tuberkulose behandling medisiner, rifampicin (RIF) og isoniazid (INH). Dette er medisiner som gis først fordi de er veldig flinke til å ødelegge TB bakterier. Motstand mot disse stoffene kan bety mange flere måneder med tuberkulosebehandling - opp til to år av tuberkulose behandling for å kurere MDR TB ved hjelp annenlinjemedikamenter.
  • Omfattende multiresistent tuberkulose (XDR TB). Denne typen multiresistent tuberkulose forekommer i om lag 10 prosent av multiresistent TB tilfeller. Selv ikke sett så ofte som MDR TB, denne type TB er resistente mot mange flere legemidler enn bare tuberkulose behandling medisiner som RIF og INH. XDR TB er også motstandsdyktig mot de andre alternativene som er tilgjengelige for å behandle tuberkulose, som fluorokinoloner, og en eller flere av de injiserte medisiner, for eksempel capreomycin, amikacin, eller kanamycin. Dette er den vanskeligste formen for TB å behandle og krever ca to år med intensiv medikamentell behandling.

Kontrahering multiresistent tuberkulose

Multiresistent tuberkulose er fanget på samme måte som ikke-resistente former for tuberkulose, ved å puste inn partikler utvist av en infisert person som han snakker, nyser eller hoster. (Du kan ikke få det ved å bare berøre noen eller drikke av samme glass.)

Og det er ikke den eneste måten du kan få det. Hvis du har blitt diagnostisert med en ikke-resistent tuberkulose infeksjon, kan tilstanden fort bli multiresistent hvis du hopper medisiner i din resept diett. Det er viktig å følge legens instruksjoner for tuberkulosebehandling nøyaktig - Faktisk ikke en pille eller dag eller dosen bør hoppes over, eller vil du bli slik at bakterier i kroppen din en mulighet til å bli sterkere mot de medisiner, i stedet for svakere.

Du kan også utvikle multiresistent tuberkulose hvis legen ikke foreskrive en passende eller effektiv behandling diett for å behandle sykdom - enten narkotika ikke er riktige, er dosen for liten, eller i løpet av behandlingen ikke er lang nok.

Hva tuberkulosebehandling betyr for helsen din

Personer med disse formene for TB vanligvis trenger å se en spesialist i multiresistent tuberkulose å gjennomgå testing for å finne ut hvilke medisiner akkurat disse bakteriene er utsatt for, og hold deg til det behandlingsregime.

Suksessraten for behandling av multiresistent tuberkulose er lavere enn for behandling av narkotika-følsomme former av sykdommen - færre enn 50 prosent av multiresistent TB tilfeller kan kureres. Bare om lag 30 prosent av alle tilfeller av XDR TB er vellykket behandlet.

Hindre spredning eller utvikling av multiresistent tuberkulose er avgjørende for din personlige helse og helsen til de rundt deg. Får rask, riktig behandling, og stikker med det før den aller siste dagen, vil ha størst innvirkning på å begrense multiresistent tuberkulose.