Evb

Multippel sklerose og din libido

Personer med multippel sklerose møter ofte komplikasjoner i soverommet - men hvorfor? og hva kan du gjøre med det?

Mange europeere mangler en sterk seksuell lyst. Faktisk kan lav sexlyst påvirke mer enn 40 prosent av kvinnene i Europa, ifølge forskning publisert i Obstetrics and Gynecology.

Men for de mer enn 400 000 europeere lever med multippel sklerose, risikoen for å utvikle seksuelle helse komplikasjoner - er enda høyere - for eksempel lav libido. Den gode nyheten? Å ha MS betyr ikke at du må ofre en sunn og tilfredsstillende sexliv.

Ifølge Tanuja Chitnis, MD, assisterende professor i nevrologi og direktør for Partners Pediatric MS Center ved Massachusetts General Hospital for Children, kan MS påvirke libido på flere måter. Depresjon, en vanlig komplikasjon av multippel sklerose er, kjent for å påvirke libido, både direkte og som en bivirkning av visse antidepressiva. Redusert libido kan også ha direkte, fysiske årsaker relatert til MS.

Dr. Chitnis sier at løsninger på seksuelle helseproblemer kan ofte bli funnet i styrke partnerskap. "Par terapi kan hjelpe folk overvinne problemer i sexlivet," sier hun. Det kan også hjelpe deg å komme opp med nye måter å se på forholdet. På Partners MS Center i Boston, der Chitnis er en nevrolog, refererer hun pasienter til en psykolog slik at par kan få hjelp samarbeide om forholdet problemer, inkludert seksuelle helseproblemer.

MS og redusert libido: hvorfor det skjer, hva du kan gjøre
Oppført her er noen av noen grunner til at multippel sklerose kan påvirke libido enten direkte eller indirekte, samt tiltak kan du ta å proaktivt ta vare på din seksuelle helse.

MS og redusert libido: rolle depresjon
Seksuell helse og depresjon har en kompleks sammenheng. Depresjon er svært vanlig blant mennesker som lever med MS. Faktisk studier tyder på at frekvensen av depresjon hos personer med MS er ikke bare høyere enn raten i befolkningen generelt, men også høyere enn i bestander av mennesker med kroniske sykdommer andre enn multippel sklerose. Faktisk kunne redusert libido også være et tegn på at du lider av depresjon.

Den gode nyheten er at depresjon kan behandles. Snakk med legen din dersom du tror du kan være utstiller tegn på depresjon - han eller hun kan gi deg mer informasjon, og eventuelt finne ut hvordan å behandle problemet.

MS og redusert libido: medisinering bivirkning?
Hvis du blir behandlet for depresjon, og merker en nedgang i libido, snakk med legen din. Visse antidepressive medisiner har vist seg å undertrykke libido og har seksuelle bivirkninger. Det kan være at et annet legemiddel ville være en bedre passform for deg.

Andre medisiner som brukes til å behandle multippel sklerose direkte kan ha bivirkninger som kan føre til en redusert libido også. Steroider som behandler flare-ups, og MS medisiner kalt beta-interferoner, som brukes til å bremse sykdomsutviklingen, kan føre til depresjon, som igjen kan føre til redusert seksuell interesse. I tillegg kan disse stoffene har en rekke andre ubehagelige bivirkninger, inkludert smerte, hodepine, kvalme, og søvnløshet. Noen av disse symptomene kan også bidra til en mangel på seksuell interesse.

MS og redusert libido: fysisk symptom på sykdommen
Multippel sklerose påvirker hjernen og nervesystemet ved å angripe myelin, det beskyttende dekket av nerver. Når myelinet er under angrep eller skadet, trenger nerver ikke fungere skikkelig. Hvis et angrep skader deler av hjernen som styrer seksuell respons eller nerver som sender meldinger til kjønnsorganene, kan komplikasjoner oppstå, herunder manglende opphisselse og problemer med å oppnå orgasme.

Vanlige fysiske symptomer på MS, som tretthet, spastisitet og smerte, kan også forstyrre den glede av sex, samt påvirke din evne til å utføre. Kvinner kan også oppleve tørrhet i skjeden, som kan lindres ved hjelp av over-the-counter lubrications. For menn, flere reseptbelagte medisiner er tilgjengelige for å behandle erektil dysfunksjon. Par rådgivning kan også være gunstig fordi det kan hjelpe partnerne utvikle nye strategier for å håndtere fysiske begrensninger. På oppsiden er at å endre seksuelle stillinger og utforske nye former for seksuell kontakt er morsomme og effektive måter å håndtere slike seksuelle problemer for mange mennesker.

MS og redusert libido: emosjonell reaksjon på sykdommen
Stress for å bli diagnostisert med en kronisk sykdom som multippel sklerose kan også føre til en mangel på seksuell interesse. Skyldfølelse, eller at du la partneren din ned, kan kan da bidra til en syklus av depresjon. Igjen, kan par rådgivning hjelpe deg og din partner ta følelsesmessige reaksjoner som kan følge din MS diagnose.

Seksuell helse er en viktig del av din generelle velvære. Og mens justeringer er ofte nødvendig for mennesker som lever med MS, er det fortsatt fullt mulig å ha en sunn og tilfredsstillende sexliv.