Evb

Metastatisk brystkreft: hva er det?

Også kjent som sent stadium eller stadium IV brystkreft, er metastatisk brystkreft kreft som har spredt seg fra brystene til andre steder i kroppen.

Lære at brystkreft har spredt seg til en annen del av kroppen din kan forståelig nok føre til enorm frykt og usikkerhet. Men det finnes effektive behandlingstilbud for metastatisk brystkreft, og mange kvinner opplever at disse behandlingene effektivt kontrollere sin kreft med relativt få bivirkninger, og en god livskvalitet også.

Leger tildele stadier av brystkreft basert på størrelsen og plasseringen av svulsten, om lymfeknutene er involvert og om kreften har spredd seg utover brystet. Tidlig brystkreft er klassifisert som trinn I eller II, avhengig av størrelsen av tumoren, og om eventuelle lokale lymfeknuter er involvert. "Lokalavansert brystkreft" anses for å være stadium III og beskriver enten en stor primær svulst eller et som har invadert brystveggen (hud, muskler og / eller ribber) og / eller lymfeknutene nær brystet, rundt kragen ben eller i armhulen.

Metastatisk brystkreft kalles også sent stadium, noe som anses å være stadium IV. Metastatisk brystkreft beskriver en kreft som har spredd seg fra den opprinnelige tumor-stedet, i brystet til en annen del av kroppen. En metastase oppstår når kreftceller bryte av fra den primære tumor og bevege gjennom blodet eller lymfesystemet til andre organer som hjerne eller ben.

Hvordan er metastatisk brystkreft diagnostisert?

Når brystkreft først utvikler, kan du ikke merke noen symptomer. Som kreft utvikler seg, men det kan føre til endringer i og rundt brystet ditt, inkludert:

  • En klump eller jevning i eller i nærheten av bryst eller under armen
  • Endring i størrelsen eller formen på bryst
  • Utflod fra brystvorten eller ømhet på brystvorten
  • En nippel trukket bakover i bryst
  • Rygger, dimpling eller fordypninger i brystet (hud ser ut som en appelsinskall)
  • Endringer som rødhet, varme, sårdannelse, skjellete eller hoven hud på brystet, brystvorten eller den fargede området rundt brystvorten, kalt areola

Til tider har nylig oppdaget brystkreft allerede spredt seg til fjerne organer i kroppen og er diagnostisert som stadium IV brystkreft. Dette kan bety at kreften var til stede og langsomt voksende i lang tid før det ble oppdaget, eller det kan bety at kreften har vokst raskt i løpet av kort tid.

Noen kvinner blir diagnostisert med brystkreft på et tidligere stadium, får behandling og går i remisjon, bare for å oppdage senere at deres kreften har kommet tilbake til samme eller en annen bryst eller noen annen del av kroppen. Metastatisk brystkreft oftest sprer seg til skjelettet, lever, lunger eller hjerne.

Symptomene på metastatisk brystkreft, avhenger av størrelsen og plasseringen av metastase. Hvis brystkreft har spredt seg til skjelettet, for eksempel, kan du oppleve benbrudd eller generalisert smerte i bein. Kreft som sprer seg til lungene kan forårsake kortpustethet, og magesmerter, kan hevelse eller gulfarging av huden (gulsott) indikerer levermetastaser. Hodepine, kramper eller relaterte symptomer kan tyde på spredning av kreft til hjernen.

Hvis du opplever noen av disse symptomene, og du er allerede under behandling av en onkolog, vil legen bestille flere imaging tester, som for eksempel computertomografi (CT eller CAT skanner) og magnetisk resonans imaging (MRI), ultralydundersøkelser, PET skanner eller flere laboratorietester for å få en endelig diagnose.

Hva er skjelettmetastaser?

Bone metastasering oppstår når brystkreft celler bryte av fra den opprinnelige svulsten og spredning til skjelettet. Dette er ikke det samme som primær benkreft, en form for sykdommen som begynner i benet. Skjelettmetastaser er en alvorlig komplikasjon av brystkreft som kan svekke dine bein, forårsaker smerte eller brudd, og gjøre det vanskelig for deg å fortsette aktiviteter du liker.

Mens folk med mange forskjellige avanserte kreftformer har skjelettmetastaser, er det mer sannsynlig hos pasienter med brystkreft. Om lag tre av fire kvinner med avansert brystkreft hvert utvikle skjelettmetastaser.

Noen ganger legene finner skjelettmetastaser når de først diagnostisere primær brystkreft. Andre ganger finner de det måneder eller år senere, eller under oppfølging tester. Hvis legen mistenker at du har bein metastasering, vil han eller hun bestiller imaging tester, som for eksempel røntgen, bein skanner, CT skanner, og mris. De vil også be om blodprøver for å se etter høye nivåer av stoffer som er utgitt av kreftceller eller skadet bein, og de kan gjøre en biopsi for å ta en liten mengde vev for å studere under et mikroskop.

Symptomer på benmetastaser kan omfatte:

  • Smerter i et bein: Dette er ofte det første symptomet. Smertene kan komme og gå og føle seg verre om natten.
  • Beinbrudd (frakturer): Oftest benbrudd relatert til skjelettmetastaser oppstå i beina i armer, ben og rygg.
  • Ryggsmerter og nummenhet i bena: Kreft som sprer seg til ryggraden kan legge press på ryggmargen. Dette fører til smerte og kan forårsake nummenhet og med lammelser i bena.