Evb

Mestring med kjemoterapi bivirkninger

Selv om komplikasjoner kan oppstå i kroppen under kreftbehandling, kan disse tipsene hjelpe deg å takle.

Kjemoterapi (tar medisiner utviklet for å kvitte kroppen for kreftceller) er en viktig kreft behandling for mange mennesker med sykdommen. Legen kan velge mellom mer enn 100 kjemoterapi medikamenter for å bekjempe kreften, ifølge European Cancer Society (ACS). Du vil sannsynligvis bruke mer enn én av disse stoffene på en gang.

Denne typen kreft behandling dreper kreftceller over hele kroppen - men det kan skade mange sunne vev i prosessen. De friske cellene som oftest rammet av kjemoterapi narkotika inkludere disse i benmargen som gjør blodlegemer, celler i hårsekkene, og celler i munnen og andre deler av fordøyelsessystemet.

Ikke alle har bivirkninger, og i noen mennesker som gjør, de er mild. Vanligste er kvalme og oppkast, anemi, tretthet, infeksjoner, og munnsår.

Kreftbehandling: lære å administrere kjemoterapi bivirkninger

Hvis du har kreft, kan kjemoterapi bidra til å redde eller forlenge livet ditt. Følgende trinn kan hjelpe deg å håndtere kjemoterapi bivirkninger og gjøre livet ditt bedre i mellomtiden:

Kvalme og oppkast. Rundt 70 til 80 prosent av pasientene på kjemoterapi vil ha kvalme og oppkast. Noen kjemoterapeutiske medikamenter er kjent for å forårsake denne bivirkning mer alvorlig enn andre. Cisplatin, for eksempel, ville forårsake disse problemene i nesten alle hvis legene ikke behandler pasienter for bivirkninger.

Legen din kan gi deg medikamenter for å redusere kvalme og oppkast. Forskning har også funnet at elektroakupunktur (som bruker nåler som blir stimulert av en kontinuerlig elektrisk puls) kan hjelpe behandle disse symptomene. Spør legen din om hjelp til å finne en utøver som er opplært til å gjøre elektroakupunktur.

I tillegg unngår fet eller sterkt flavored mat hvis de gjør du føler deg syk. Hvis matlaging lukter bry deg, har noen andre lage mat og holde seg borte fra kjøkkenet.

Anemi og trøtthet. Kjemoterapi kan føre til at du har for få røde blodceller (anemi). Som et resultat, har vev ikke får så mye oksygen, og du kan bli ekstremt sliten (fatigue). Trøtthet kan ha andre årsaker i tillegg til kjemoterapi hos mennesker med kreft - faktisk opp til 96 prosent av personer med kreft vil oppleve trøtthet, spesielt under og like etter kreftbehandling.

Legen din kan behandle anemi med medisiner eller en blodoverføring. Trening kan være bra for å forbedre tretthet, dersom legen mener det er OK. Selv 15 minutter om dagen kan hjelpe. Hvis du må ta naps i løpet av dagen, holde dem korte. Tempoet selv og prøv å ikke ta på seg for mange oppgaver. Reservere energi til de viktigste behovene, og sørg for å be andre om hjelp.

Infeksjoner. Din kjemoterapi kan føre deg til å produsere færre hvite blodlegemer, som etterlater deg høyere risiko for infeksjoner. En viktig måte å bidra til å forhindre infeksjoner er å praktisere god hygiene, ifølge National Cancer Institute (NCI). For å unngå bakterier, både NCI og ACS anbefaler at du vasker hendene ofte, spesielt etter toalettbesøk turer og før du spiser, og prøver å holde seg unna store folkemengder. Du bør også unngå å bite eller plukke på neglene, og behandle huden med fuktighetskrem før det blir tørre og sprukne.

Fortell legen din omgående hvis du ser tegn på en infeksjon.

Munnsår. Husk å pusse tennene for 90 sekunder to ganger om dagen med en myk tannbørste. Unngå alkohol, tobakk og krydret og syrlig mat. Skyll fire ganger daglig med en enkel munnvann som inneholder en kopp vann, 1/4 ts natron og 1/8 teskje salt.

Hvis du tar en rask infusjon av 5-fluorouracil eller melfalan (Alkeran), kan du bidra til å forebygge munnen problemer ved å holde isen eller veldig kaldt vann i munnen i fem minutter før behandlingen inntil 30 minutter etterpå.

Kreftbehandling, og kjemoterapi, spesielt, kan være grov. Men noen videre planlegging - og vite hva du skal gjøre hvis disse bivirkningene oppstår - kan hjelpe. Sørg for å snakke med legen din, sammen, kan du komme opp med en handlingsplan for eventuelle effekter av kjemoterapi.