Evb

Mestring av stress etter en lupus diagnose

Hva er effekten av stress på lupus symptomer? finne ut hvordan du kan takle stress hvis du har lupus, for å holde symptomene blir verre.

Hvis du har blitt diagnostisert med lupus, har du kanskje lagt merke til at mange av dine symptomer er gjort verre av stress. Studier viser at daglig stress, stressende livshendelser, depresjon, sinne og angst kan alle gjøre symptomene på systemisk lupus verre.

Kathleen LaPlant av Eastham, Massachusetts, ble diagnostisert med lupus fire år siden. "Jeg pleide å akseptere en viss mengde stress som en normal del av livet mitt, men jeg har lært at som min stress nivå bygger opp min lupus symptomene begynner å blusse opp," sier hun.

Å leve med en kronisk sykdom som lupus er stressende. Lupus påvirker alle fysiske, følelsesmessige og sosiale aspekter ved en persons liv, og siden lupus er oftest diagnostisert hos kvinner i tjueårene og trettiårene, påvirker det dem tidligere og lengre enn de fleste andre kroniske sykdommer.

I tillegg til følelsesmessig stress, fysisk stress, for eksempel kirurgi kan eller infeksjon også gjøre lupus symptomer verre. Langvarig stress kan føre til en oppblussing av lupus symptomer. Dette kan være en ond sirkel fordi et lupus bluss seg selv er kjent for å øke stresset.

Hvordan gjør stresset lupus verre?
Lupus oppstår når en unormal immunsystem lager antistoffer som angriper normale celler i kroppen din. Stress har vist seg å redusere kroppens kontroll over ditt immunsystem. Når immunforsvaret blir for aktiv, lupus symptomene blir verre.

Når du er under stress, frigjør kroppen et stresshormon som heter adrenalin. Forskning har funnet at adrenalin gjør lupus antistoffer til å passere inn i områder av hjernen som forårsaker lupus symptomer som hodepine, forvirring og tretthet.

Hvordan kan du takle lupus-relatert stress?

Følgende tips kan hjelpe:
  • Kjenn dine begrensninger. Mange med lupus lære å begrense sin eksponering for stress ved å unngå situasjoner som sannsynligvis vil føre til mental eller fysisk stress. "Jeg vet ikke presse meg selv slik jeg pleide. Jeg har måttet lære på nytt hva mine følelsesmessige og fysiske grensene er," sier LaPlant.
  • Forstå din sykdom. Lære å gjenkjenne advarselen tegn på en lupus blusse kan hjelpe deg å ta skritt for å begrense dens virkninger. Vanlige symptomer på et bluss inkluderer å bli overtrøtt, økt felles eller muskel smerter, og utvikling av en feber, utslett, eller hodepine.
  • Hold deg til en strukturert rutine. Planlegg dine aktiviteter til å omfatte regelmessig mosjon, opprettholde et godt kosthold, få nok hvile, og se din lege regelmessig. "Jeg har lært at å få overtrøtt øker min stress, så jeg holder til en rutine. Hvis jeg leser eller ser på TV, og det begynner å bli sent, slår jeg av lyset og gå til sengs. Ingen flere sene kvelder," LaPlant sier.
  • Finn den riktige stress management teknikker. Avslapping teknikker, som meditasjon eller dyp pust, har vist seg å være gode metoder for å redusere stress. Du må kanskje prøve flere ting før du finner ut hva som fungerer for deg. "Når jeg begynner å føle stresset, slapp jeg ved å spille piano for en stund. Jeg har også funnet at det å holde en journal hjelper. Aktiviteter som stille meg forebygge stress oppbygging", sier LaPlant.
  • Bruk din støtte systemet. Din støtte system kan omfatte familie og venner, eller en mer strukturert lupus støttegruppe. The Lupus Foundation of Europe kan hjelpe deg å finne støtte grupper i ditt område og kan være en god ressurs for informasjon og råd. Stiftelsen gir støtte grupper og pasientopplæring gjennom et landsdekkende nettverk av kapitler og greiner.
  • Være din egen advokat. Studier viser at personer med lupus som tar en aktiv rolle i deres behandling og lære om sin sykdom opplever færre symptomer og krever færre legebesøk.

"Å ha en lupus diagnose er ikke alltid moro, men du kan lære å leve med det. Folk bør vite at de trenger å være sin egen beste talsmann. Lær å lytte til kroppen din og lære å ta godt vare på deg selv. Du kan fortsette å føre et fullverdig liv, "LaPlant sier. Personer med lupus kan og føre aktivt og produktivt liv. Håndtere stress ved å gjøre nødvendige endringer i livsstil, få støtte og forstå din sykdom kan hjelpe.