Evb

Menstruasjonssyklusen forklart

Det kan ikke være din favoritt del av å være en kvinne, men får mensen er en sunn og normal prosess under fertil år. Lær om de faktorene som gjør din periode unik.

A "besøk av tante Flow", "Crimson forbannelse", eller "den tiden av måneden:" Uansett hva du kaller det, vil menstruasjonssyklusen påvirke de fleste kvinner i flere tiår av sitt liv. Menstruasjon er den naturlige sekvens av endringer en kvinne kroppen går gjennom ca en gang i måneden for å forberede muligheten for graviditet. Det er en normal prosess som foregår hver 21. til 35 dager. De fleste jenter begynner å oppleve menstruasjonene i preteen sitt til tidlige tenårene. Menstruasjon fortsetter vanligvis inntil en kvinne kommer inn overgangsalder, som vanligvis begynner rundt 50 år.

Sunn menstruasjon er regulert av hormonelle endringer som skjer i løpet av hver måned syklus. Ved starten av hver menstruasjonssyklus, nivåer av hormonet østrogen stige, slik at slimhinnen i livmoren å vokse og bli tykkere. Et egg begynner å modnes i en av eggstokkene. Omtrent på midten av syklusen, forlater egg eggstokken og sendes ned egglederne til livmoren i en prosess som kalles eggløsning.

Graviditet oppstår hvis egget blir befruktet av sperm og legger til livmor. Hvis det ikke skjer, vil livmoren kaste den tykke slimhinnen som er nå gjort unødig gjennom en prosess med vaginal blødning kalles menstruasjon - eller rett og slett, menstruasjon.

En normal periode varer i fire dager i gjennomsnitt, men hvor som helst mellom to og sju dager regnes som normalt. Selv om det kan virke som mer væske slippes, er mengden av menstruasjonsblødning i en gjennomsnittlig periode bare 2 til 3 ss.

Symptomer som kan komme med sunn menstruasjon

Selv om blødningen er den primære tegn på menstruasjon, er det vanlig å oppleve andre symptomer, ofte begynner i dagene fram til begynnelsen av mensen. Disse symptomene kan variere i intensitet og inkluderer kramper, ømme bryster, mage oppblåsthet og hodepine.

Så lenge disse symptomene ikke begrense det daglige liv, mensen er sannsynlig normalt, sier Viviane Connor, MD, en gynekologisk kirurg ved Cleveland Clinic Florida i Weston, Fla "En normal menstruasjonssyklus bør ikke forstyrre en kvinnes evne til å fungere eller gå om hennes daglige aktiviteter, "sier hun.

Imidlertid er enhver kvinnes opplevelse av en såkalt normal periode annerledes. Noen kvinner seile gjennom sine perioder enkelt, med få eller ingen bekymringer, start og stopp på samme tid hver måned, som smurt. Men andre kvinner opplever en rekke fysiske og følelsesmessige symptomer rett før eller under menstruasjonen. Disse kan variere fra kraftige blødninger og savnet perioder til ekstreme humørsvingninger.

Når du skal ringe legen din

Selv om alderen da en jente blir hennes første perioden kan variere sterkt, bør ungjenter snakke med helsepersonell om menstruasjon hvis de ikke har fått sin periode av ved fylte 16 år. Når du starte sin menstruasjon, menstruasjon problemer har ofte å gjøre med hvor mye strøm eller ubehag du opplever.

"Hvis du er bekymret for mensen, hvis du må løpe på do for å endre pad ofte, eller hvis du opplever smerte eller ubehag som ikke er normal, bør du snakke med legen din," sier Dr. Connor.

Uregelmessige blødninger, kraftig menstruasjonsblødning, smertefulle kramper, eller noen plutselig stopp i menstruasjon bør sjekkes ut. Noen av de medisinske tilstander som kan være årsaken disse symptomene omfatte fibroider, som er noncancerous tumorer som vokser i livmoren, endometriose, som oppstår når vekster utvikle seg på utsiden av livmoren, og POF, eller prematur eggstokksvikt, når eggstokkene slutter fungerer normalt.

Alvorlige humørsvingninger kan være et tegn på premenstruelt syndrom, ofte kalt PMS, og bør også diskuteres med legen din.

Det er nok ingen grunn til å bekymre deg bare fordi din menstruasjonssyklus er ikke som din søster eller din beste venn er. Men hvis du noen gang legge merke til at din vanlige mønsteret er av, en samtale med legen din kan være en god idé.