Evb

Menn, kvinner og farene ved røyking

Når det kommer til røyking, er det klare forskjeller mellom hvordan menn og kvinner tenker på det og reagerer på det.

Gammel Hollywood er fylt med bilder av menn som røykte sigaretter - fra grov-og-tørketrommel cowboyer som John Wayne å debonaire ledende menn som Humphrey Bogart. Og kjente kvinner var kjent for å røyke, også: Mange bilder av stjerner som Marlene Dietrich har en glamorøs kvinne elegant poserer med en sigarett i hånden.

Røyking pleide å bli ansett som mer av en mannlig jakten, med mye høyere antall menn som røyker enn kvinner. Tilbake i 1965, om lag 52 prosent av mennene røykte, mot 34 prosent av kvinnene. Førti år senere, var det 24 prosent av mennene mot 18 prosent av kvinnene. Selv om den totale andelen av folk som røyker har kommet ned, har smoking "kjønnsforskjellene" smalere over tid, setter begge kjønn på mer lik risiko for farene ved røyking.

Kjønnsforskjeller i smoking

Røyking er en helt annen opplevelse for menn og kvinner, har forskning funnet. Menn og kvinner forskjellig på:

  • Hvorfor de røyker
  • Hvordan de føler om farene ved røyking
  • Hva narkomane dem til å røyke
  • Hvorfor de kan eller ikke kan slutte

Noen av de konkrete forskjeller funnet mellom mannlige og kvinnelige røykere er:

  • Grunner for å røyke. Studier har funnet at menn røyker til å føle seg mer våken og energisk, nyter de positive følelser knyttet til en vane. Kvinner røyke fordi de finner det beroliger dem og lindrer stresset. Nikotin synes å fremme aggresjon hos menn, men har en beroligende effekt på kvinner. Kvinner synes også å være mer sannsynlig å ta opp røyking for å kontrollere sin vekt.
  • Glede av røyking. Kvinner synes å røyke mindre for nikotin og mer for andre faktorer, slik som nyter synet og lukten av tobakksrøyk eller gleden involvert i samspill med andre mennesker mens røyking. For eksempel menn på sigarett pauser tendens til å røyke alene, mens kvinner tar røyk pauser samles i grupper.
  • Intensiteten av røyking. Menn har en tendens til å konsumere mer sigaretter enn kvinner. Rundt 15 prosent av mannlige røykere har mer enn 24 sigaretter om dagen, sammenlignet med bare 8 prosent av kvinnelige røykere. Kvinner generelt røyke færre sigaretter per dag enn menn og er mindre sannsynlig å inhalere dypt når de røyker.
  • Helsemessige bekymringer. Mens mange av farene ved røyking kryss kjønn linjer, menn og kvinner røykerne møte noen unike risiko. Mannlige røykere kan oppleve en nedgang i seksuell potens og fruktbarhet. Kvinnelige røykere har en økt risiko for hjerte-og karsykdommer, spesielt hvis de tar p-piller, og de risikerer også tidlig menopause, livmorhalskreft, benbrudd, og reproduktive problemer.

Kjønnsforskjeller i evnen til å slutte å røyke

Samlet kan kvinner synes det er mye vanskeligere å slutte å røyke enn menn gjør. Begge kjønn sitere helsemessige bekymringer angående farene ved røyking som den beste grunnen for å slutte å røyke, men det amerikanske Centers for Disease Control and Prevention fant at mens 29 prosent av mannlige røykere har vært i stand til å slutte, har bare 19 prosent av kvinnelige røykere permanent ødelagt vane. Kvinner er tre ganger mer sannsynlig enn menn til tilbakefall mens du prøver å slutte å røyke uten hjelp.

Forskere har funnet en rekke grunner til at det er vanskeligere for kvinner å slutte å røyke. Kvinner har en tendens til å lide tilbaketrekking mer intenst enn menn, spesielt i løpet av de to siste ukene av menstruasjonene. De kan finne nikotin erstatning terapi som nikotinplaster og nikotintyggegummi å være mindre nyttig enn menn gjør, og har en tendens til å bekymre seg mer om vektøkning hvis de slutter å røyke. Kvinner er også mer sannsynlig å tilbakefall under stress.