Evb

Menisk: skal jeg ha kirurgi?

Det kan være lurt å ha noe å si i denne avgjørelsen, eller du kan rett og slett ønsker å følge legens anbefaling. Uansett vil denne informasjonen hjelpe deg å forstå hva dine valg er, slik at du kan snakke med legen din om dem.

Menisk Tear: Bør jeg ha kirurgi?

Få fakta

Alternativene

 • Ha kirurgi for å fikse en menisk tåre.
 • Har du ikke kirurgi. Bruk hjem behandling og fysioterapi for å behandle kneet.

Viktige punkter å huske

 • Din beslutning om kirurgi for en revet menisk vil avhenge av hvor tåre ligger, mønsteret av rive, og hvor stort det er. Kirurgens erfaring og preferanser, samt din alder, helse og aktivitetsnivå, kan også påvirke behandlingstilbud.
 • Det er to typer kirurgi for en menisk tåre. En slags reparerer tåre ved å sy det sammen igjen. Den andre typen fjerner en del av eller hele den menisk. Generelt, er det bedre å fikse menisken enn å fjerne det.
 • Noen typer tårer kan ikke bli løst. For eksempel, radial tårer noen ganger kan fikses, men det kommer an på hvor de er. Men de fleste horisontale, langvarige, og degenerative tårer-de som er forårsaket av år med slitasje-kan ikke være løst. For slike tårer, må du kanskje ha hele eller deler av menisken fjernet.
 • Det kan være lurt å ha kirurgi hvis kneet smerte er for stor, eller hvis du ikke er i stand til å gjøre daglige aktiviteter.
 • Kirurgi kan hjelpe deg å redusere risikoen for andre felles problemer, som for eksempel slitasjegikt. Det finnes ingen langtidsstudier som beviser det, men mange leger mener at vellykket menisk reparasjon bidrar til jevnt spre stress plassert på kneleddet. Hvis kneet er beskyttet mot ujevn kraft, er det en lavere risiko for fremtidige felles problemer.
 • Noen typer tårer leges på egen hånd. I stedet for kirurgi, kan du prøve hvile, is, kompresjon, og propping opp kneet på en pute når du sitte eller ligge.
Vanlige spørsmål

Hva er en menisk?

En menisk er en vanlig kneskade. Menisken er en gummiaktig, C-formet plate som puter kneet. Hvert kne har to menisci (flertall av menisk)-one i ytterkanten av kneet og en på den indre kanten. Menisci holde kneet stabilt ved å balansere vekten din over kneet. En avrevet menisk kan hindre kneet fra å arbeide riktig.

Hvordan er en menisk skadet eller revet?

En menisk er vanligvis forårsaket ved å vri eller snu, ofte med foten plantet mens kneet er bøyd. Disse tårer kan oppstå når du løfter noe tungt eller spille sport. Etter hvert som du blir eldre, blir din menisk slitt. Dette kan gjøre det lettere å rive.

Hvis du er eldre, kan du ikke vet hva du gjorde for å føre til rift. Eller du kan bare huske følelsen smerter etter at du sto opp fra en huk posisjon, for eksempel. Smerte og liten hevelse er ofte de eneste symptomene.

Hva er de typene menisk tårer?

Det er tre typer av menisk tårer, hver øker i alvorlighetsgrad. Jo mer alvorlig rift, jo mer alvorlige symptomer.

Med en mindre rift, kan du ha lett smerte og hevelse. Dette går vanligvis i to eller tre uker.

Med en moderat tåre, kan du føle smerte på siden eller midten av kneet. Hevelse blir sakte verre over to eller tre dager. Dette kan gjøre kneet føles stiv og begrense hvor godt du kan bøye kneet. Vanligvis er du fortsatt i stand til å gå. Du kan føle en skarp smerte når du vrir kneet eller knebøy. Disse symptomene forsvinner, men kan komme tilbake hvis du vrir eller overforbruk kneet.

I alvorlige rifter, kan biter av revet menisken flytte inn i felles plass. Dette kan gjøre kneet fangst, pop, eller lås. Du kan ikke være i stand til å rette den. Kneet kan føle "vinglete" eller spenne uten advarsel. Det kan svelle og bli stiv rett etter skade eller i 2 eller 3 dager.

Hvordan er en revet menisk behandles?

Det er to grunnleggende typer behandling for en revet menisk-nonsurgical behandling og kirurgi.

 • Med nonsurgical behandling, bruker du hvile, is, kompresjon, og høyde, og du har fysioterapi. Du kan bære en knee brace for en kort tid.
 • Med kirurgi, kan du ha en av følgende:
  • Kirurgisk reparasjon å sy tåre sammen.
  • Partiell meniskektomi, som er kirurgi for å fjerne den avrevne del av menisken.
  • Total meniscectomy, som er kirurgi for å fjerne hele menisken. Denne operasjonen er vanligvis ikke gjort, fordi det øker risikoen for slitasjegikt i kneet.

Når det er mulig, er det bedre å fikse menisken enn å fjerne det. Hvis menisken kan fikses, får du lavere risiko for fremtidige felles problemer.

Legen vil trolig foreslå behandling som han eller hun tror vil fungere best for deg, basert på hvor tåre er, mønsteret av rive, og hvor stort det er. Din alder, din helse og ditt aktivitetsnivå kan også påvirke behandlingstilbud. I noen tilfeller, gjør kirurgen den endelige avgjørelsen under operasjonen, når han eller hun kan se hvor sterk menisken er, der rive er, og hvor stor tåre er.

 • Hvis du har en liten rift i ytterkanten av menisken (i det legene kaller den røde sonen), kan det være lurt å prøve hjemme behandling. Disse tårer ofte leges med hvile.
 • Hvis du har en moderat til stor tåre i ytterkanten av menisken (rød sone), kan det være lurt å tenke på kirurgi. Slike tårer tendens til å gro godt etter operasjonen.
 • Hvis du har en tåre som sprer seg fra den røde sonen i indre to tredjedeler av menisken (kalt den hvite sonen), er din beslutning hardere. Kirurgi for slike tårer kanskje ikke fungere.
 • Hvis du har en rift i den hvite sonen av menisken, kirurgi vanligvis ikke blir gjort, fordi menisken ikke kan leges. Men kirurgi kan gjøres hvis avrevne menisk forårsaker smerte og hevelse.

Noen typer tårer kan ikke bli løst. Radial tårer noen ganger kan fikses, men det kommer an på hvor de er. Mesteparten av tiden, horisontale, langvarige, og degenerative tårer-de som er forårsaket av år med slitasje-kan ikke bli løst. Jo eldre du er, jo mindre sannsynlig er det at din tåre kan repareres. For slike tårer, må du kanskje ha hele eller deler av menisken fjernet.

Når det er mulig, er menisk kirurgi gjøres ved hjelp av artroskopi i stedet for åpen kirurgi. Under artroskopi, setter legen din en tent rør med et lite kamera-kalt en artroskopet eller omfang-og kirurgiske verktøy gjennom små snitt.

I en ung person, kan kirurgi for å fikse riften være førstevalget, fordi det kan gjenopprette bruken av kneet.

Kirurgi har risiko, blant annet infeksjon, en blodpropp i beinet, skade på nerver eller blodårer, og risikoene ved narkose. Etter operasjonen kan du fortsatt har smerter og stivhet i ledd.

Hvor godt kirurgi arbeid?

Kirurgi for å reparere tårer i menisken lindrer symptomer 85% av tiden. Dette betyr at av 100 personer som har denne operasjonen, 85 har lindring av smerte og kan bruke sin kneet normalt, mens 15 ikke gjør det.

Menisk reparasjon er mest vellykket:

 • I yngre mennesker.
 • I knær som har god stabilitet.
 • I radiale tårer som oppstår i den røde sonen.
 • Hvis reparasjonen er gjort i de første ukene etter skaden.

Kirurgi for å fjerne en del av menisken (meniscectomy) er flinkere til å holde kneet stabilt enn kirurgi for å fjerne alt av menisken. Delvis fjerning gir også en raskere og mer fullstendig gjenoppretting enn total fjerning.

Fjerne hele menisken reduserer vanligvis noen symptomer. Men å miste menisken reduserer demping og stabilitet i leddet. De fleste mennesker, særlig hvis de er unge eller aktiv, ikke er fornøyd med en total meniscectomy. Dette er grunnen til at kirurger prøve for å fjerne så lite av den menisk som mulig.

Studier av delvis meniscectomy har vist at 78% til 88% av mennesker har gode resultater fra delvis meniscectomy. Dette betyr at 78-88 mennesker ut av 100 personer som har denne operasjonen har gått ned symptomer og er i stand til å gå tilbake til de fleste eller alle sine aktiviteter.

Hva kan du gjøre i stedet for kirurgi for en revet menisk?

Små tårer funnet på den ytre kanten av menisken ofte leges med hvile. I stedet for kirurgi, kan du prøve hvile, is, kompresjon, og høyde. Du kan bære en knee brace. Du kan prøve over-the-counter medisin som ibuprofen eller naproxen å hjelpe til med smerte og redusere hevelse.

Hvis symptomene forsvinner, kan legen din foreslå øvelser for å bygge opp din quadriceps og hamstring muskler og øke fleksibilitet og styrke. Det er viktig å følge legens retningslinjer, slik at du ikke skader deg selv igjen.

Hvorfor kan legen anbefale operasjon?

Legen din kan anbefale operasjon fordi:

 • Du har fortsatt smerter etter å ha prøvd annen behandling, som for eksempel hvile og fysioterapi.
 • Kneet "låser seg" i stedet for å jobbe som normalt.
 • Du kan være i stand til å redusere risikoen for fremtidige felles problemer (artrose).
 • Du er en aktiv person og rive er i rød til hvit sone. Kirurgi kan hjelpe returnere kneet til det normale.

Hva er viktigst for deg?

Dine personlige følelser er like viktig som de medisinske fakta. Tenk på hva som betyr mest for deg i denne avgjørelsen, og vise hvordan du føler om følgende utsagn.

Grunner til å ha kirurgi

Grunner til ikke å ha kirurgi

Hvor er du lener nå?

Nå som du har tenkt på fakta og dine følelser, kan du ha en generell idé om hvor du står på denne avgjørelsen. Vis hvilken vei du lener deg akkurat nå.

Hva mer trenger du å gjøre din beslutning?

Din Summary

Her er en oversikt over svarene. Du kan bruke den til å snakke med legen din eller kjære om din beslutning.

Menisk: skal jeg ha kirurgi?

Her er en oversikt over svarene. Du kan bruke den til å snakke med legen din eller kjære om din beslutning.
 1. Få fakta
 2. Sammenligne alternativene
 3. Hva er viktigst for deg?
 4. Hvor er du lener nå?
 5. Hva mer trenger du å gjøre din beslutning?

En. Få fakta

Alternativene

 • Ha kirurgi for å fikse en menisk tåre.
 • Har du ikke kirurgi. Bruk hjem behandling og fysioterapi for å behandle kneet.

Viktige punkter å huske

 • Din beslutning om kirurgi for en revet menisk vil avhenge av hvor tåre ligger, mønsteret av rive, og hvor stort det er. Kirurgens erfaring og preferanser, samt din alder, helse og aktivitetsnivå, kan også påvirke behandlingstilbud.
 • Det er to typer kirurgi for en menisk tåre. En slags reparerer tåre ved å sy det sammen igjen. Den andre typen fjerner en del av eller hele den menisk. Generelt, er det bedre å fikse menisken enn å fjerne det.
 • Noen typer tårer kan ikke bli løst. For eksempel, radial tårer noen ganger kan fikses, men det kommer an på hvor de er. Men de fleste horisontale, langvarige, og degenerative tårer-de som er forårsaket av år med slitasje-kan ikke være løst. For slike tårer, må du kanskje ha hele eller deler av menisken fjernet.
 • Det kan være lurt å ha kirurgi hvis kneet smerte er for stor, eller hvis du ikke er i stand til å gjøre daglige aktiviteter.
 • Kirurgi kan hjelpe deg å redusere risikoen for andre felles problemer, som for eksempel slitasjegikt. Det finnes ingen langtidsstudier som beviser det, men mange leger mener at vellykket menisk reparasjon bidrar til jevnt spre stress plassert på kneleddet. Hvis kneet er beskyttet mot ujevn kraft, er det en lavere risiko for fremtidige felles problemer.
 • Noen typer tårer leges på egen hånd. I stedet for kirurgi, kan du prøve hvile, is, kompresjon, og propping opp kneet på en pute når du sitte eller ligge.
Vanlige spørsmål

Hva er en menisk?

En menisk er en vanlig kneskade. Menisken er en gummiaktig, C-formet plate som puter kneet. Hvert kne har to menisci (flertall av menisk)-one i ytterkanten av kneet og en på den indre kanten. Menisci holde kneet stabilt ved å balansere vekten din over kneet. En avrevet menisk kan hindre kneet fra å arbeide riktig.

Hvordan er en menisk skadet eller revet?

En menisk er vanligvis forårsaket ved å vri eller snu, ofte med foten plantet mens kneet er bøyd. Disse tårer kan oppstå når du løfter noe tungt eller spille sport. Etter hvert som du blir eldre, blir din menisk slitt. Dette kan gjøre det lettere å rive.

Hvis du er eldre, kan du ikke vet hva du gjorde for å føre til rift. Eller du kan bare huske følelsen smerter etter at du sto opp fra en huk posisjon, for eksempel. Smerte og liten hevelse er ofte de eneste symptomene.

Hva er de typene menisk tårer?

Det er tre typer av menisk tårer, hver øker i alvorlighetsgrad. Jo mer alvorlig rift, jo mer alvorlige symptomer.

Med en mindre rift, kan du ha lett smerte og hevelse. Dette går vanligvis i to eller tre uker.

Med en moderat tåre, kan du føle smerte på siden eller midten av kneet. Hevelse blir sakte verre over to eller tre dager. Dette kan gjøre kneet føles stiv og begrense hvor godt du kan bøye kneet. Vanligvis er du fortsatt i stand til å gå. Du kan føle en skarp smerte når du vrir kneet eller knebøy. Disse symptomene forsvinner, men kan komme tilbake hvis du vrir eller overforbruk kneet.

I alvorlige rifter, kan biter av revet menisken flytte inn i felles plass. Dette kan gjøre kneet fangst, pop, eller lås. Du kan ikke være i stand til å rette den. Kneet kan føle "vinglete" eller spenne uten advarsel. Det kan svelle og bli stiv rett etter skade eller i 2 eller 3 dager.

Hvordan er en revet menisk behandles?

Det er to grunnleggende typer behandling for en revet menisk-nonsurgical behandling og kirurgi.

 • Med nonsurgical behandling, bruker du hvile, is, kompresjon, og høyde, og du har fysioterapi. Du kan bære en knee brace for en kort tid.
 • Med kirurgi, kan du ha en av følgende:
  • Kirurgisk reparasjon å sy tåre sammen.
  • Partiell meniskektomi, som er kirurgi for å fjerne den avrevne del av menisken.
  • Total meniscectomy, som er kirurgi for å fjerne hele menisken. Denne operasjonen er vanligvis ikke gjort, fordi det øker risikoen for slitasjegikt i kneet.

Når det er mulig, er det bedre å fikse menisken enn å fjerne det. Hvis menisken kan fikses, får du lavere risiko for fremtidige felles problemer.

Legen vil trolig foreslå behandling som han eller hun tror vil fungere best for deg, basert på hvor tåre er, mønsteret av rive, og hvor stort det er. Din alder, din helse og ditt aktivitetsnivå kan også påvirke behandlingstilbud. I noen tilfeller, gjør kirurgen den endelige avgjørelsen under operasjonen, når han eller hun kan se hvor sterk menisken er, der rive er, og hvor stor tåre er.

 • Hvis du har en liten rift i ytterkanten av menisken (i det legene kaller den røde sonen), kan det være lurt å prøve hjemme behandling. Disse tårer ofte leges med hvile.
 • Hvis du har en moderat til stor tåre i ytterkanten av menisken (rød sone), kan det være lurt å tenke på kirurgi. Slike tårer tendens til å gro godt etter operasjonen.
 • Hvis du har en tåre som sprer seg fra den røde sonen i indre to tredjedeler av menisken (kalt den hvite sonen), er din beslutning hardere. Kirurgi for slike tårer kanskje ikke fungere.
 • Hvis du har en rift i den hvite sonen av menisken, kirurgi vanligvis ikke blir gjort, fordi menisken ikke kan leges. Men kirurgi kan gjøres hvis avrevne menisk forårsaker smerte og hevelse.

Noen typer tårer kan ikke bli løst. Radial tårer noen ganger kan fikses, men det kommer an på hvor de er. Mesteparten av tiden, horisontale, langvarige, og degenerative tårer-de som er forårsaket av år med slitasje-kan ikke bli løst. Jo eldre du er, jo mindre sannsynlig er det at din tåre kan repareres. For slike tårer, må du kanskje ha hele eller deler av menisken fjernet.

Når det er mulig, er menisk kirurgi gjøres ved hjelp av artroskopi i stedet for åpen kirurgi. Under artroskopi, setter legen din en tent rør med et lite kamera-kalt en artroskopet eller omfang-og kirurgiske verktøy gjennom små snitt.

I en ung person, kan kirurgi for å fikse riften være førstevalget, fordi det kan gjenopprette bruken av kneet.

Kirurgi har risiko, blant annet infeksjon, en blodpropp i beinet, skade på nerver eller blodårer, og risikoene ved narkose. Etter operasjonen kan du fortsatt har smerter og stivhet i ledd.

Hvor godt kirurgi arbeid?

Kirurgi for å reparere tårer i menisken lindrer symptomer 85% av tiden. Dette betyr at av 100 personer som har denne operasjonen, 85 har lindring av smerte og kan bruke sin kneet normalt, mens 15 ikke gjør det.

Menisk reparasjon er mest vellykket:

 • I yngre mennesker.
 • I knær som har god stabilitet.
 • I radiale tårer som oppstår i den røde sonen.
 • Hvis reparasjonen er gjort i de første ukene etter skaden.

Kirurgi for å fjerne en del av menisken (meniscectomy) er flinkere til å holde kneet stabilt enn kirurgi for å fjerne alt av menisken. Delvis fjerning gir også en raskere og mer fullstendig gjenoppretting enn total fjerning.

Fjerne hele menisken reduserer vanligvis noen symptomer. Men å miste menisken reduserer demping og stabilitet i leddet. De fleste mennesker, særlig hvis de er unge eller aktiv, ikke er fornøyd med en total meniscectomy. Dette er grunnen til at kirurger prøve for å fjerne så lite av den menisk som mulig.

Studier av delvis meniscectomy har vist at 78% til 88% av mennesker har gode resultater fra delvis meniscectomy. Dette betyr at 78-88 mennesker ut av 100 personer som har denne operasjonen har gått ned symptomer og er i stand til å gå tilbake til de fleste eller alle sine aktiviteter.

Hva kan du gjøre i stedet for kirurgi for en revet menisk?

Små tårer funnet på den ytre kanten av menisken ofte leges med hvile. I stedet for kirurgi, kan du prøve hvile, is, kompresjon, og høyde. Du kan bære en knee brace. Du kan prøve over-the-counter medisin som ibuprofen eller naproxen å hjelpe til med smerte og redusere hevelse.

Hvis symptomene forsvinner, kan legen din foreslå øvelser for å bygge opp din quadriceps og hamstring muskler og øke fleksibilitet og styrke. Det er viktig å følge legens retningslinjer, slik at du ikke skader deg selv igjen.

Hvorfor kan legen anbefale operasjon?

Legen din kan anbefale operasjon fordi:

 • Du har fortsatt smerter etter å ha prøvd annen behandling, som for eksempel hvile og fysioterapi.
 • Kneet "låser seg" i stedet for å jobbe som normalt.
 • Du kan være i stand til å redusere risikoen for fremtidige felles problemer (artrose).
 • Du er en aktiv person og rive er i rød til hvit sone. Kirurgi kan hjelpe returnere kneet til det normale.

2. Sammenligne alternativene

Ha kirurgi for en revet menisk Har du ikke kirurgi
Hva er vanligvis involvert?
 • Du ha kirurgi for å fikse eller fjerne menisken. I de fleste tilfeller vil du dra hjem samme dag som operasjonen.
 • Begge typer kirurgi etterfulgt av rehabilitering som inkluderer hvile, turgåing, og gjøre øvelser før du har hele spekteret av bevegelse uten smerte.
 • Etter kirurgi for å fikse menisk, må du begrense bevegelsen i opptil to uker. Det kan ta uker eller måneder før du kan gå tilbake til dine daglige aktiviteter etter operasjonen.
 • Du prøver hvile, is, kompresjon, og høyde.
 • Du kan bære en knee brace.
 • Du prøver over-the-counter medisin som ibuprofen eller naproxen for å hjelpe med smerter og hevelse.
 • Du kan gjøre øvelser for å bygge opp lårmusklene (quadriceps og hamstrings) og øke fleksibilitet og styrke.
Hva er fordelene?
 • Kirurgi for å reparere tårer i menisken lindrer symptomer 85% av tiden. Det betyr at av 100 personer som har denne operasjonen, 85 har lindring av smerte og kan bruke sin kneet normalt, mens 15 ikke gjør det.
 • Kirurgi for å reparere tårer kan redusere risikoen for langsiktige felles problemer.
 • Ut av 100 personer som hadde kirurgi for å fjerne en del av menisken, hadde 12 til 22 lindring av smerte og kne problemer.
 • Du kan være i stand til å lindre smerte og returnere kneet til det normale.
 • Du unngår kirurgi som du kanskje ikke trenger hvis tåre helbreder på egen hånd.
 • Du unngår risikoen for kirurgi.
 • Du kan fortsatt ha kirurgi senere hvis symptomene ikke bli bedre.
Hva er risiko og bivirkninger?
 • Du kan fortsatt ha smerter og stivhet i ledd etter operasjonen.
 • Kirurgi har risiko, for eksempel:
  • Infeksjon.
  • Skade på nerver eller blodårer rundt kneet.
  • Blodpropp i beinet.
  • Skade på felles.
  • Risiko fra anestesi.
 • Din alder og din helse kan også påvirke risikoen.
 • Din tåre kan ikke leges på egen hånd, så du kan fortsatt trenger kirurgi.
 • Du kan fortsatt ha smerter, eller smerter kan bli verre.
 • Du kan ikke ha full bruk av kneet.

Personlige historier

Er du interessert i hva andre bestemte seg for å gjøre? Mange mennesker har møtt dette vedtaket. Disse personlige historier kan hjelpe deg å avgjøre.

Personlige historier om menisk kirurgi

Disse historiene er basert på informasjon fra helsepersonell og forbrukere. De kan være nyttig når du gjør viktige helsemessige beslutninger.

3. Hva er viktigst for deg?

Dine personlige følelser er like viktig som de medisinske fakta. Tenk på hva som betyr mest for deg i denne avgjørelsen, og vise hvordan du føler om følgende utsagn.

4. Hvor er du lener nå?

Nå som du har tenkt på fakta og dine følelser, kan du ha en generell idé om hvor du står på denne avgjørelsen. Vis hvilken vei du lener deg akkurat nå.

5. Hva mer trenger du å gjøre din beslutning?

Sjekke fakta

En. Min behandling for en revet menisk vil avhenge av mer enn bare hvordan jeg skadet kneet mitt.

Du har rett. Behandlingen for en revet menisk vil avhenge der rive er plassert, mønsteret av rive, og hvor stor den er. Din alder, helse og aktivitetsnivå kan også påvirke behandlingstilbud.

2. Kirurgi kan ikke være i stand til å fikse hver tåre.

Du har rett. Noen typer tårer kan ikke bli løst. Radial tårer noen ganger kan fikses, men det kommer an på hvor de er. Mesteparten av tiden, kan horisontale tårer og rifter forårsaket av mange års slitasje ikke være løst.

3. Kirurgi kan hjelpe meg å unngå langsiktige felles problemer.

Du har rett. Kirurgi kan være i stand til å hindre langsiktige felles problemer, som for eksempel slitasjegikt.

Bestemme hva som er neste

En. Forstår du de tilgjengelige alternativene for deg?

2. Klart du er om hvilke fordeler og bivirkninger betyr mest for deg?

3. Har du nok støtte og råd fra andre til å gjøre et valg?

Sikkerhet

2. Sjekk hva du må gjøre før du ta denne beslutningen.

3. Bruk følgende plass til å liste spørsmål, bekymringer og neste trinn.