Evb

Medisiner for multippel sklerose

Lær om det brede utvalget av MS medisiner som er tilgjengelige og hvilke symptomer de bidra til å behandle.

Et bredt utvalg av medisiner er tilgjengelige for å behandle symptomene på personer med multippel sklerose. Disse MS medisiner inkluderer sykdomsmodifiserende legemidler, kortikosteroider og andre stoffer som er rettet mot spesifikke problemstillinger knyttet til MS ( depresjon, urin problemer, fordøyelsesproblemer). Generelt, er medisiner som brukes for multippel sklerose foreskrevet for å forebygge og behandle akutte anfall, da de fleste av skaden oppstår, og bidra til å behandle symptomer, som kan gjøre dagliglivet mer håndterlig. Til slutt, håper forskerne, medisiner kan også være i stand til å endre løpet av selve sykdommen.

Faktisk er de fleste mennesker med relapserende typer av multippel sklerose (MS) tilbudt det som kalles sykdomsmodifiserende medikamenter når de blir diagnostisert. "Jo tidligere vi bruker dem, sannsynligvis mer effekt de har på den langsiktige sykdomsforløpet," sier Ari Green, MD, MCR, assisterende professor ved Nevrologisk avdeling ved University of California, San Francisco, og en Howard Hughes Medical Institute Early Career Scientist og Distinguished Professor i nevrologi.

Fordi det er ingen kur for multippel sklerose, er målet for de mange forskjellige typer av MS medisiner til å endre eller bremse utviklingen av sykdommen eller å redusere alvorlighetsgraden av MS-symptomer og fakkel tilbakefall. De sykdomsmodifiserende legemidler fungerer ved å ta opp de inflammatoriske problemstillinger som ligger i multippel sklerose og ved å prøve å endre måten immunforsvaret reagerer.

"Vi pleier å foreskrive en av tre forskjellige betainterferoner (Avonex, betaseron, eller Rebif) eller en annen type narkotika," som glatirameracetat (Copaxone), sier nevrolog Walter Truax, MD, av Culicchia Nevrologisk Clinic og direktør for Stroke Rehabilitering Unit ved West Jefferson Medical Center i New Orleans.

Sykdomsmodifiserende MS medisiner
De seks sykdomsmodifiserende medikamenter godkjent av Food and Drug Administration (FDA) for behandling med tilbakefall av multippel sklerose er:

 1. Beta-1a intramuskulær injeksjon (AVONEX)
  Klasse: Interferon beta
  Virkningsmekanisme: Denne medisinen har avgjørende immunsystem proteiner som produseres av kroppen til å bekjempe infeksjoner. I studier har det vist seg å bremse utviklingen av multippel sklerose og redusere risikoen for flare tilbakefall hos personer som allerede har hatt en hendelse.
  Bivirkninger: Influensalignende symptomer, sjelden, depresjon eller selvmordstanker, beslag, eller leverproblemer
 2. Interferon beta-1b (betaseron)
  Klasse: Interferon beta
  Mekanisme: Interferon beta-1b inneholder naturlig forekommende proteiner som produseres av kroppen til å bekjempe infeksjoner. Det reduserer alvorligheten av symptomet MS fakler og størrelsen på lesjonene.
  Bivirkninger: Reaksjoner på injeksjonsstedet, influensalignende symptomer, sjelden, depresjon, leverproblemer
 3. Glatiramer (Copaxone)
  Klasse: Polypeptid
  Mekanisme: Glatirameracetat, et syntetisk stoff, fungerer ved å avlede angrep på myelin, det dekke over nerver som er målrettet i multippel sklerose. Kliniske studier viser at folk tar dette stoffet er mindre sannsynlighet for å ha en fakkel tilbakefall. Glatiramer har også vist seg å bremse utviklingen av MS
  Bivirkninger: Reaksjoner på injeksjonstedet, rennende nese, skjelvinger, tretthet, vektøkning, sjelden: elveblest eller en følelse av rødme, tetthet i brystet, eller hjertebank.
 4. Mitoxantrone (Novantrone)
  Klasse: Antineoplastiske
  Mekanisme: Dette stoffet stopper immunceller (T-celler, B-celler og makrofager) som angriper myelin og forårsake multippel sklerose. Studier tyder på at mitoxantrone kan bidra til å forhindre eller redusere antall bluss tilbakefall og bremse utviklingen av uførhet og lesjoner.
  Bivirkninger: Kvalme, håravfall, blære infeksjoner, eller interferens med menstruasjonssykluser, kan være skadelig for hjertet over tid, økt risiko for en type leukemi kjent som akutt myelogen leukemi, redusert motstandskraft mot infeksjoner
 5. Interferon beta-1a subkutan injeksjon (Rebif)
  Klasse: Interferon beta
  Mekanisme: Hos personer med tilbakefall-remitting multippel sklerose, har dette stoffet vist seg å redusere hyppigheten og alvorlighetsgraden av bluss tilbakefall.
  Bivirkninger: Influensalignende symptomer og reaksjoner på injeksjonsstedet, sjelden: selvmordstanker eller depresjon, leverproblemer, allergiske reaksjoner, kramper
 6. Natalizumab (TYSABRI)
  Klasse: monoklonalt antistoff
  Mekanisme: natalizumab hindrer farlige immunceller fra krysset blod-hjerne barrieren for å bremse uførhet og flare tilbakefall.
  Bivirkninger: Hodepine, tretthet, leddsmerter, økt risiko for en tilstand som kalles progressiv multifokal leukoencefalopati, en sykdom i nervesystemet forårsaket av et virus og ses hos personer med defekte immunforsvar

MS medisiner: kortikosteroider
Kortikosteroider, ofte referert til som steroider, omfatte medisiner som prednison og deksametason og er nyttig for å redusere betennelse og beroligende MS symptom flares. Mulige bivirkninger inkluderer oppblåsthet, høyt blodsukker, humørsvingninger og problemer med å sove.

Steroider er best brukt på kort sikt, som utvidet bruk kan føre til andre uønskede effekter som for eksempel benskjørhet, grå stær, og magen og andre fordøyelsesproblemer. Videre er det ingen bevis for at langvarig bruk av kortikosteroider bidrar til å redusere symptomer eller bremser progresjon av multippel sklerose. Steroider som har blitt tatt over en lengre periode, bør imidlertid ikke bli stoppet brått da dette kan føre til komplikasjoner. Arbeid med legen din for å gradvis taper dosen for optimal sikkerhet.

MS medisiner for symptomlindring
Selv om de nevnte medisiner er mest brukt i behandling av akutt MS anfall eller tilbakefall og i å endre forløpet av multippel sklerose, er det et bredt spekter av andre medisiner tilgjengelig for å hjelpe administrere en rekke MS-symptomer. De omfatter:

 • Antidepressiva og angstdempende medisiner. Disse kan være nyttig i behandling av depresjon og angst, men de kan også komme andre MS-symptomer som smerte og muskelkramper.
 • Gastrointestinale medisiner for å lette kvalme behandle magesår, og rette forstoppelse
 • Antibiotika for å behandle urinveisinfeksjon (blære) og andre infeksjoner.
 • Spasmolytika å lette muskelkramper som kan følge med MS.

Lær mer om MS medisiner
Det er viktig å holde seg informert om multippel sklerose behandlinger anbefales til deg. Hvis du vil vite mer om MS medisiner og andre medisiner som du kan ta, dra nytte av elektroniske verktøy som for eksempel narkotika a-z database på google.com.