Evb

Lysbehandling for psoriasis

Ultrafiolette stråler bidra til å helbrede psoriasis lesjoner. Snakk med legen din om hvilken type lysbehandling er best for deg: UVB, PUVA, eller lasere.

Vinteren kan være tøft for de mer enn 7,5 millioner europeere som har psoriasis. Tørr luft, kortere dager, og influensasesongen kan føre til hyppigere eller mer alvorlig flare-ups, og den ekstra lag med klær du trenger for å holde varmen kan irritere allerede eksisterende lesjoner. I løpet av denne tiden, kan det hende du trenger mer hjelp til å holde psoriasis symptomene under kontroll. Det er der lysbehandling kommer i.

Hva er lysterapi?

Lysbehandling behandler psoriasis ved å fokusere ultrafiolette stråler på psoriasislesjoner. Det er generelt utføres i et legekontor eller psoriasis klinikken og innebærer å utsette huden til en kontrollert dose av ultrafiolett lys. Vær oppmerksom på at solarium er ikke trygge kilder til lysbehandling, de mest avgir skadelige UVA-lys, noe som kan føre til for tidlig aldring og øke risikoen for hudkreft.

De foretrukne kilder av UV-lys brukes i lysterapi er UVB, PUVA, og lasere. Når gjennomføre noen lysbehandling behandling, men det er viktig at du først fortelle legen din om eventuelle nye medisiner du tar, begrense eksponeringen for sol, og beskytte eventuelle upåvirket områder av huden under behandlingen.

UVB lysbehandling

I UVB (ultrafiolett lys B) terapi, er en maskin som brukes til å dirigere ultrafiolette stråler til berørte områder. Disse strålene trenge gjennom huden og bremse unormalt høy hud celle produksjon som forbindes med psoriasis. UVB lysbehandling må administreres på en jevnlig basis (vanligvis 2-5 ganger per uke), det kan gjøres på et legekontor eller hjemme med en maskin kjøpt med resept fra lege. UVB lysbehandling er en god kur for de med moderate til alvorlige tilfeller av psoriasis, de med plakkpsoriasis (psoriasis vulgaris), de med tynne plaketter, og de ​​som er generelt mottakelig for naturlig sollys.

Det finnes to former for UVB:. Bredbånd og smalbånd Bredbånd UVB har vært i bruk i mer enn 80 år, har en lang sikkerhet posten, og er allment tilgjengelig i hele Europa. En nyere innovasjon, smalbånd UVB, som navnet tilsier, avgir en mer bestemt utvalg av ultrafiolette bølgelengder, men er mindre allment tilgjengelig. Med de mer fokuserte stråler av smalbånd er færre behandlinger nødvendig enn med bredbånd UVB terapi.

Ettersom mer forskning på sikkerheten og effektiviteten av smalbånd UVB er gjort, kan flere folk vende seg til denne formen for terapi. Under behandling med enten form av UVB behandling kan psoriasis symptomene forverres midlertidig før de forbedre, risikoen for hudkreft kan også være forhøyet.

PUVA lysbehandling

PUVA (psoralen UVA) kombinerer psoralen, en lys-sensibiliserende medisiner, med eksponering for ultrafiolett lys A. PUVA klarner psoriasis lesjoner i 85 til 90 prosent av pasientene og vanligvis induserer lange remisjon perioder. I motsetning til UVB terapi kan PUVA bare utføres i et legekontor.

Psoralen er oftest oralt, pasienten tar medisinen 75-120 minutter før vi går i UVA lyskasse. I noen tilfeller er psoralen brukes lokalt. Dette er bra for målretting spesifikke, sta lesjoner og brukes ofte på hender og føtter. UVA lyseksponering må skje innen 15 minutter etter påføring av aktuell psoralen eller lysfølsomhet faller dramatisk. Mengden av UVA nødvendig kan ofte senkes ved hjelp av aktuell psoralen. Denne tilnærmingen kan ha nytte pasienter som er resistente mot oral PUVA men får gode resultater med den aktuelle PUVA metoden.

Personer med moderate til alvorlige tilfeller av plakk psoriasis, guttat psoriasis og psoriasis av håndflatene og fotsålene er gode kandidater for PUVA, selv om det ikke er normalt anbefales for barn og tenåringer.

Du bør unngå PUVA hvis du har en historie med arsenikk inntak eller hudkreft, hjerte eller blodtrykk problemer så alvorlige at du ikke tåler lengre perioder med stående eller varme; medisinske tilstander (f.eks porfyri, lupus) som krever at du unngå sol eksponering, eller en familiehistorie med allergi mot sollys. PUVA bør også unngås hvis du er gravid eller ammende. Noen ganger PUVA behandling blir rotert i en annen psoriasis terapi, så som systemisk medikamenter, for å minimalisere risikoen for å bli motstandsdyktig mot en enkelt behandling.

Selv om det er meget effektive, har PUVA også bivirkninger. Kortsiktige bivirkninger av oral PUVA inkluderer kvalme, hodepine, tretthet, kløe og rødhet i huden. Den viktigste langvarig bivirkning av PUVA er hudkreft. Hvis du har mottatt minst 150 puva behandlinger, bør du ha en årlig hud undersøkelse av en hudlege for å oppdage og behandle tidlig hudkreft. Andre langsiktige bivirkninger av PUVA inkluderer freckling og for tidlig aldring av huden.

Laserterapi

To typer av lasere brukes i behandling av psoriasis. Excimer lasere levere ultrafiolett lys som er lik den som slippes ut i smalbånds UVB terapi. Beregnet for bruk ved mild til moderat tilfeller av plakk psoriasis, er excimer laser behandling viktigste appell dens evne til å målrette små diskrete lesjoner. Generelt, er den eneste potensiell bivirkning en mild solbrenthet.

Pulserende fargestoff lasere arbeid ved å sende ut en annen type lys enn UVB maskiner eller ekscimer lasers.The lys ødelegger små blodkar som fôrer psoriasis lesjoner. Pasienter vanligvis trenger færre behandlinger enn med excimer laser før du ser resultater - 05:56, i motsetning til 09:56. Bivirkninger inkluderer blåmerker og arr.