Evb

Lus

Lus er små vingeløse insekter som lever av menneskeblod hver 3 til 6 timer. Lus injisere deres eget spytt når de biter, noe som ofte fører til en allergisk reaksjon i den menneskelige verten. Den allergiske reaksjonen gjør biter klø.

Hodelus

Hodelus er 3 mm (0,12 tommer) til 4 mm (0,16 tommer) lang, omtrent på størrelse med et sesamfrø. Hodelus legger sine egg (nits) på hår på hodet. Eggene er tett knyttet til hår av en gluelike stoff laget av hunnlus. Eggene klekkes i ca 6-10 dager og krever ytterligere 7 til 13 dager før de modnes til voksen, egg-legging lus. Nits av hodelus kan leve i opptil to uker knyttet til hår som har falt fra en persons hode. Det vanligste symptomet er kløe, spesielt i hodebunnen, noe som kan utvikle uker eller måneder etter lus hjemsøke den personen.

Hodelus kan spres gjennom tett personlig kontakt, delte personlige elementer (kammer, børster, luer, hjelmer, klær eller øretelefoner), eller delt sengetøy.

Lus kan ikke overleve lenge uten menneskekroppen kontakt fordi de må mate på blod for å leve. Hodelus kan leve i 1-3 dager uten kroppskontakt.

Kjønnshår lus ("krabber")

Kjønnshår lus er ca 1 mm (0,04 tommer) til 2 mm (0,08 tommer) i størrelse. Kjønnshår lus legge sine egg kjønnshår, men også kan legge egg i området rundt anus, armhuler, kropp og ansiktshår, og øyevipper. Det vanligste symptomet på kjønnshår lus er kløe i de berørte områdene.

Kjønnshår lus spres hovedsakelig gjennom seksuell kontakt og er svært smittsom (de fleste blir smittet etter en enkelt eksponering til en annen smittet person). Men lus og egg kan overleve lenge nok på personlige eiendeler som klær eller håndklær som skal spres til en annen person. Opptil en tredjedel av mennesker som har kjønnshår lus har også noen andre seksuelt overførbare sykdommer.

Lus kan ikke overleve lenge uten menneskekroppen kontakt fordi de må mate på blod for å leve. Kjønnshår lus kan leve omtrent to dager uten kroppskontakt. Kjønnshår lus egg kan også overleve på klær og håndklær for opptil 10 dager.

Kroppslus

Body lice er 3 mm (0,12 tommer) til 4 mm (0,16 tommer) lang. Lus og egg er generelt ikke sett på huden, men kan finnes i sømmene av personens klær. Intens kløe, spesielt om natten, er den viktigste symptom på kroppen lus. Kløende sår fra kroppen lus forekommer i områder på kroppen som armhulene, midje, og bagasjerommet hvor sømmene på klærne trykk mot huden.

Body lice er oftest spres ved kontakt med personlige elementer, spesielt klær og hatter. De av og til kan spres ved direkte kontakt med kroppen.

Lus kan ikke overleve lenge uten menneskekroppen kontakt fordi de må mate på blod for å leve. Body lice, som lever i klær, ikke på kroppen selv, kan leve uten menneskeblod for 7 til 10 dager.

Under visse forhold, for eksempel kan oppstå under naturkatastrofer eller krig, kan kroppen lice overføre livstruende sykdommer som tyfus, relapsing feber, og grøft feber.

De fleste lusetellingene ikke føre til langvarige helseproblemer, men de kan forårsake alvorlige kløe og ubehag og kan være pinlig for noen mennesker. Kroppslus kan overføre andre sykdommer.