Evb

Livmorkreft og menstruasjonssyklusen

Endringer i menstruasjonen eller vaginal blødning etter overgangsalderen kan være tegn på livmorkreft.

Du vet hva din menstruasjonssyklus er som regel, og du ser endringer - men tanken på livmorkreft kan ikke skje med deg. Men hvis menstruasjonen er tyngre eller varer lenger enn det som er vanlig for deg, eller du opplever blødninger mellom perioder, kan din "uvanlige" periode være et rødt flagg for livmorkreft.

Livmorkreft - som inkluderer livmorkreft - er den vanligste reproduktiv kreft blant kvinner. Om 40 100 kvinner ble diagnostisert med det i 2008, de fleste av dem tidligere overgangsalder og over 50 år. Men tallene er økende hos yngre kvinner, melder Karen Lu, MD, professor i gynekologisk onkologi ved University of Texas MD Anderson Cancer Center i Houston.

"Hvis du fortsatt har perioder, hva vi be deg om å se etter er tyngre, lengre, eller blødning mellom perioder Det er en fin linje der mellom om det er normalt og om du trenger å bekymre deg for en abnormitet -. Alltid bedre å feile på siden av forsiktighet, "sier Dr. Lu.

Livmorkreft: testing
Din menstruasjon endringer i livet ditt, og det kan være mange grunner for uvanlig tunge eller lengre perioder, men det er best å finne ut fra din gynekolog hva de skal gjøre videre.

Det er fordi når livmor kreft er fanget i en tidlig fase, kan det behandles med hell med kirurgi. En screening test kalt endometrial prøvetaking, noe som kan gjøres på legekontoret eller på poliklinisk basis, vil fortelle deg om du har livmorkreft, sier Lu. Endometrial prøvetaking testen analyserer celler fra livmorslimhinnen din (slimhinnen i livmoren din) for misdannelser.

Lu sier det er bedre å presse legen din for å gjøre testen i stedet for å vente og risikere en livmorkreft diagnose på et senere stadium av sykdommen.

Livmorkreft: risikofaktorer
Dersom du opplever uvanlige blødninger, og du har noen av de risikofaktorer for livmorkreft, bør du være spesielt bekymret, sier Lu. Risikofaktorer for å være klar over er:

  • Du er overvektige. Fedme er definert som en body mass index (BMI) på 30 eller høyere. Livmorkreft risikoen øker med vekten, sier Lu, gi noen kvinner en to til fem ganger større risiko for livmorkreft. Lu mener at noe av økningen i livmor kreftdiagnoser hos kvinner før overgangsalderen kan skyldes økende antall kvinner som er overvektige. Fedme skaper også en ekstra komplikasjon for kvinner og deres leger: Overvektige kvinner har ofte uregelmessig menstruasjon, slik at de kan ha en vanskelig tid å skille mellom en normal og unormal syklus.
  • Du har diabetes. Selv om årsaken bak denne sammenhengen er ikke klart, kvinner med type 2 diabetes har noe høyere risiko for livmorkreft, særlig hvis blodsukkeret er dårlig kontrollert.
  • Du tar visse medisiner. Legemidler som påvirker østrogen, som nolvadex (Tamoxifen) eller hormonbehandling, spesielt bruk av østrogen uten progesteron, kan øke risikoen for livmorkreft.
  • Nære slektninger har hatt livmorkreft. Hvis flere av dine slektninger har hatt tykktarmskreft eller livmorkreft, som kan foreslå Lynch syndrom, en genetisk tilstand som øker risikoen for livmorkreft, spesielt i yngre aldersgrupper. Sørg for at du deler din families kreft historie med legen din og be om å få testet for denne tilstanden.
  • Du trodde menopause var over. Hvis du gikk gjennom overgangsalderen og mensen stoppet, men nå opplever periode-lignende blødning på nytt, kontakt legen umiddelbart for å snakke om endometrial prøvetaking.

Å vite hva som er normalt - og hva som ikke - for din kropp kan hjelpe deg å ta den beste beslutningen om når du skal ringe legen.